Obavijesti

News

Komentari 22

Traži se rješenje: Napuštene i gladne koze ostaju u Lakušiji

Traži se rješenje: Napuštene i gladne koze ostaju u Lakušiji
5

Veterinarska inspekcija obišla je stado 200 napuštenih koza u Lakušiji pored Pleternice. Markirali su ih i uzeli im krv, koje će poslati na analizu kako bi saznali jesu li koze bolesne

VIDEO

Djelatnici veterinarske inspekcije obišli su stado 200 napuštenih koza u Lakušiji kod Pleternice. Markirali su ih i uzeli im uzorke krvi koje će poslati na laboratorijsku analizu kako bi saznali u kakvom su zdravstvenom stanju. Osim toga, protiv vlasnika životinja koji je trenutačno na odsluženju dvogodišnje zatvorske kazne, podnijeli su optužni prijedlog i zatražili oduzimanje stada kako bi netko drugi preuzeo brigu o njima.

– Koze zasad ostaju na imanju u Lakušiji. Zakonska obveza jedinica lokalne samouprave je da se nastave brinuti o njima, a životinje će do daljnjega biti pod nadzorom veterinarske inspekcije – rekao nam je Miljenko Jurjević, viši veterinarski inspektor Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. I gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić potvrdila nam je da se u gradsku upravu javilo nekoliko zainteresiranih farmi i OPG-ova koji bi preuzeli skrb o 200 koza. S veterinarskom inspekcijom, rekla je, dogovorili su se da će do donošenja rješenja o oduzimanju vlasništva nastaviti dovoziti hranu i vodu napuštenim kozama. Nada se da će se sve riješiti kroz sljedeća dva tjedna.

Želimo spriječiti uginuća, širenja zaraza i uništavanje usjeva. Dok od suda ne dobijemo rješenje koze ne smijemo dati nikome. Cilj nam je nakon toga cjelokupno stado dati jednom čovjeku, a ne dijeliti stado – objasnila je gradonačelnica. Veterinar Vjekoslav Rašić iz okolice Jastrebarskog, koji se prvi javio sa zahtjevom da preuzme brigu o životinjama spreman je platiti prijevoz i sve potrebne lijekove kako bi se stado smjestilo na njegovu farmu. Brinuo bi se o njima koliko god to treba ili dok vlasnik ne izađe iz zatvora.

– Vidljivo je da su koze u očajnom stanju. Žalostan sam što to moraju prolaziti. Stupio sam u kontakt s vlasnikom u zatvoru i njega nije briga za njih. Što se njega tiče poručio je da mogu uginuti sve do jedne – kaže Rašić. Nada se da do donošenja odluke o oduzimanju vlasništva neće doći do još većih uginuća te da će se naći rješenje kojim će svi biti zadovoljni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.