Obavijesti

News

Komentari 212

'Tuđman' primio prve putnike: Evo kakvi su njihovi dojmovi...

'Tuđman' primio prve putnike: Evo kakvi su njihovi dojmovi...
13

Točno u 5.50 sati s novog putničkog terminala Zračne luke 'Franjo Tuđman' krenuo je prvi let. Riječ je o zrakoplovu Croatia Airlinesa na redovnom letu iz Zagreba u Dubrovnik...

VIDEO

Prebacivanjem svih operacija sa starog na novi putnički terminal te polijetanjem i slijetanjem prvih putničkih zrakoplova, u utorak je u ranim jutarnjim satima i službeno počelo komercijalno poslovanje novog putničkog terminala zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman, koji je time otvoren za redoviti promet.

Nakon više od 35 tisuća različitih testiranja novog terminala, uključujući i testna slijetanja i polijetanja zrakoplova s putnicima u zadnjih desetak dana, u utorak rano ujutro, u 5.50 sati, s novog je terminala zračne luke poletio prvi zrakoplov u redovitom prometu, iz Zagreba za Dubrovnik nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa, koji će u toj luci činiti oko 55 posto ukupnog prometa.

Uz njih će na zagrebačku zračnu luku dolaziti zrakoplovi još 22 zrakoplovne kompanije, među kojima je i Qatar Airways, čijim su letom u 6.30 iz Dohe za Zagreb i sletjeli prvi putnici na novi terminal.

Oko 8.30 sati očekuje se i slijetanje zrakoplova iz Beograda zračnog prijevoznika Air Serbia, i to širokotrupnim zrakoplovom Airbus A330, što će biti prvi put da je jedan tako veliki putnički zrakoplov sletio u zagrebačku zračnu luku.

Evo što su nam rekli prvi putnici na novom terminalu: 

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvi avion sletio je u najmoderniju zračnu luku u Hrvatskoj! Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata on Monday, 27 March 2017

Podsjetimo, novi putnički terminal najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih deset godina u koji je uloženo oko 300 milijuna eura, a tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke, uključujući Kamgrad i Zagreb Montažu te Viadukt, koji je i član konzorcija koji stoji iza investicije, odnosno tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja je 30-godišnji koncesionar te zračne luke od 2013., krajem koje je i počela gradnja.

POGLEDAJTE NOVI TERMINAL:

MZLZ, osim Viadukta, čini još pet tvrtki - članica s međunarodnim iskustvom u izgradnji i upravljanjem zračnim lukama te financiranju i upravljanju projektima - Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC i TAV Airports. Luka je u vlasništvu RH (55 posto), Grada Zagreba (35 posto) te Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice (po pet posto).

 

'Impresivna građevina suvremene arhitekture'

Kako navode arhitekti riječ je o impresivnoj građevini "atraktivne, suvremene arhitekture" koja predstavlja "spoj betonskog podnožja u kojem se nalaze svi sadržaji terminala i valovite čipkaste čelične konstrukcije krova koja zgradi daje poseban arhitektonski izričaj".

Novi terminal prostire se na 65.000 metara kvadratnih, a za milijune putnika osigurano je 1.100 parkirnih mjesta. Novi terminal građen je za pet milijuna putnika godišnje, a jednom kad se ta brojka premaši planira se izgradnja druge faze terminala kojom će se kapacitet zračne luke povećati na osam milijuna. Radovi su trajali tri i pol godine.

Sva prtljaga prolazi kroz dva uređaja za detekciju eksploziva koji imaju kapacitet svaki 1800 komada prtljage na sat. Ukupan kapacitet sustava sortiranja prtljage je 1500 komada na sat...

Specijaliteti, moda, hrvatski dizajneri...

Nova zračna luka nudi i mnoštvo popratnog sadržaja.

- Želimo da novi duty free našim putnicima omogući potpuno novo iskustvo putovanja. Duty free će se najviše orijentirati na hrvatske proizvođače, pogotovo gastronomija, stoga ćemo svaki tjedan, svaki dan nuditi kušanja hrvatskih specijaliteta. Također imat ćemo ponudu svih svjetskih trendova, kozmetike, mode. Jedan otvoreni dio, tzv fashion place, tamo ćete moći naći apsolutnu svu ponudu modnih dodataka kao što su Swarovski, Pandora, modne marke satova, naočala. Svim stranim putnicima želimo dati taj hrvatski touch. Razvijamo i concept store gdje ćemo predstaviti proizvode svih hrvatskih dizajnera - kazala nam je Ana Penavić, voditeljica komercijalnih djelatnosti u zračnoj luci. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag