Obavijesti

News

Komentari 0

Turnbull: Trump nije prijetnja savezništvu Australije i SAD-a

Turnbull: Trump nije prijetnja savezništvu Australije i SAD-a
1

Bivši šef tajnih službi David Irvine ocijenio je međutim da bi vanjska politika koju je Trump najavio tijekom kampanje mogla oslabiti američku privrženost stabilnosti u regiji

VIDEO

Australsko savezništvo sa Sjedinjenim Državama ostat će snažno bez obzira na to tko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, kazao je u četvrtak australski premijer Malcolm Turnbull.

On je, govoreći za Triple M radio iz Melbournea, nastojao ublažiti strahovanja da bi šezdesetogodišnji savez između dviju država mogao biti ugrožen izolacionističkom vanjskom politikom koju zagovara vjerojatni republikanski kandidat Donald Trump, čiji su posljednji rivali ispali iz utrke za republikansku nominaciju u srijedu.

Republican U.S. presidential candidate and businessman Donald Trump speaks to supporters following the results of the Indiana state primary at Trump Tower in Manhattan, New York

Bivši šef tajnih službi David Irvine ocijenio je međutim da bi vanjska politika koju je Trump najavio tijekom kampanje mogla oslabiti američku privrženost stabilnosti u regiji i "donijeti potpuni preokret u azijsko-pacifičkoj regiji".

Takav bi potez prisilio Australiju na jačanje vlastitih vojnih i sigurnosnih snaga u pacifičkoj regiji kao odgovor na jačanje snage Kine, kazao je bivši šef australskih tajnih službi za list The Australian.

No premijer Turnbull rekao je u izjavi za radio kako "neovisno o tome koga će izabrati američki narod, mi ćemo uvijek biti vrlo, vrlo blizak prijatelj i saveznik Washingtona". Dodao je da je odnos Australije i SAD-a "toliko dubok, temeljen na tisućama, ako ne i milijunima individualnih veza, i građen generacijama".        

Australski premijer ocijenio je da će za Trumpa sada predstavljati "veliki izazov" da se pozicionira više prema političkom centru nakon udvaranja republikanskoj stranačkoj desnici na američkim predizborima.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.