Obavijesti

News

Komentari 81

U 97. godini umrla bivša Titova žena, Herta Haas

U 97. godini umrla bivša Titova žena, Herta Haas
4

Slovenka Herta Haas (96) bila je druga supruga Josipa Broza Tita prema službenoj verziji. Ostavio ju je dok je bila trudna s njihovim sinom Mišom...

VIDEO

Sve donedavno Herta Haas bila je, unatoč poodmakloj dobi, izuzetno vitalna, krepka i zdrava žena. Živjela je u Beogradu i Ljubljani, a za dokumentarnu seriju koju o Titu snimaju Lordan Zafranović i Mira Šuvar dala je 14-satni intervju, prvi i jedini u zadnjih 60 godina. Briljantno se sjećala svih detalja života i suradnje s Josipom Brozom Titom, koji je s njom imao sina Mišu.
Članovi obitelji Broz dogovorili su se da detalji vezani uz smrt i pogreb Herte Haas ostanu tajni. Unuka Saša, koja živi u Istri, rekla nam je da “baka nije htjela da se o njezinoj smrti raspreda po medijima pa zato neće ništa komentirati”. Bakinu su želju ispoštovali.
Herta Haas rodila se u Mariboru 1914. godine. U Zagrebu je studirala na Ekonomskoj visokoj školi, a Tita je upoznala s 23 godine u Parizu. Bila je kurirka Komunističke partije, koja je po Europi nosila krivotvorene putovnice za španjolske borce. S Titom je počela živjeti dvije godine kasnije u Zagrebu. Veza  je pukla zbog Davorjanke Paunović Zdenke, Titove tajnice i njegove životne ljubavi.
Tijekom rata su Hertu Haas uhitili ustaše, ali je razmijenjena za skupinu njemačkih zarobljenika koje je Tito držao u Bosni i Hercegovini. Herta Haas je Tita ponovno vidjela tek 1946. godine i nikad više. Nakon rata radila je u Vladi (Saveznom izvršnom vijeću), živeći samozatajno, podalje od javne scene.
Herta je, prema službenoj verziji, bila Titova druga supruga. S prvom suprugom, Ruskinjom, imao je sina Žarka, a treća - također nevjenčana - bila je njegova sekretarica Zdenka. S Jovankom, četvrtom suprugom, oženio se 50-ih godina prošlog stoljeća i bio je s njom do kraja života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.