Obavijesti

News

Komentari 0

U Bagdadu: Irački prosvjednici završili prosvjed u Zelenoj zoni

U Bagdadu: Irački prosvjednici završili prosvjed u Zelenoj zoni
11

Irački prosvjednici koji su se nakon jučerašnjeg upada u zgradu iračkog parlamenta 24 sata zadržali u bagdadskoj Zelenoj zoni, u nedjelju su napustili strogo čuvan dio grada

VIDEO

Irački prosvjednici koji su se nakon jučerašnjeg upada u zgradu iračkog parlamenta 24 sata zadržali u bagdadskoj Zelenoj zoni, u nedjelju su napustili strogo čuvan dio grada prethodno iznijevši svoje zahtjeve za političkom reformom u zemlji te su zaprijetili da će se do kraja tjedna ponovno onamo vratiti kako bi i dalje vršili pritisak na vlasti. 

Prosvjednici odani utjecajnome šijitskom kleriku Moktadi al-Sadru u subotu navečer su napustili parlament, ali su ostali ispred zgrade. Al Sadrovi pristaše u dobro utvrđenu bagdadsku Zelenu zonu upali su pošto zastupnici nisu izglasali reformu vlade. Prosvjed tisuća okupljenih najprije se odvijao ispred Zelene zone, a potom se oteo kontroli nakon što parlament nije potvrdio novu tehnokratsku vladu koju je predložio premijer Haider al-Abadi.

Taj je potez označio dramatičnu eskalaciju političke krize u zemlji koja se bori protiv islamističkih pobunjenika. 

Irak je već nekoliko mjeseci suočen s brojnim prosvjedima protiv korupcije i neučinkovitosti javnih službi. Šijitski je premijer kao odgovor na te probleme predložio paket reformi, no politički blokovi u parlamentu su ga odbacili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Al-Abadi je upozorio da bi aktualna kriza mogla omesti borbu protiv džihadista Islamske države, koja kontrolira ključna područja u sunitskoj unutrašnjosti zemlje.

Prosvjednici koji su ušli u Zelenu zonu iznijeli su niz zahtjeva, među kojima je i parlamentarno glasanje o tehnokratskoj vladi, ostavka predsjednika države, premijera i predsjednika parlamenta te organiziranje novih izbora. Kazali su da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, pribjeći svim legitimnim sredstvima, uključujući i građanski neposluh. Nakon toga su mirno napustili Zelenu zonu.

Mirno rješenje krize uslijedilo je nakon što je Abadi pristao organizirati sastanak s iračkim predsjednikom, predsjednikom parlamenta i političkim blokovima u parlamentu. U predstojećim se danima očekuju sastanci na visokoj razini kako bi se zajamčile radikalne reforme političkog procesa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu