Obavijesti

News

Komentari 356

U dokumentarcu o europskoj desnici Hrvati ispali - najgori!

U dokumentarcu o europskoj desnici Hrvati ispali - najgori!
1

Francusko-njemački TV kanal ARTE emitirao je prošlog utorka dokumentarac o populističkoj i ekstremnoj desnici u Europi. Mogu se vidjeti i prizori Hrvata s ustaškim znakovljem na fešti u Čavoglavama

VIDEO

Njemački dokumentarni film 'Rechts, zwo, drei - Driftet Europa ab?' tj. 'Desno, dva, tri - kreće li se Europa udesno?' prikazan je na televizijskom kanalu ARTE - francusko-njemačkom kanalu za kulturu.

U filmu se obrađuju slučajevi Francuske, Pegide, poljske ultrakatoličke i antieuropske stranke Pravo i pravda, Mađarske pod Viktorom Orbanom, ali i slučaj Hrvatske. Izdvajaju je kao "manje poznatu, ali ništa manje zabrinjavajuću priču" uspona ekstremne desnice na političkoj sceni Europe.

Film je klasični dokumentarac - znači razgovor s ljudima s terena s kombiniranjem mišljenja novinara, sociologa i psihologa.

Hrvatsku se u filmu spominje na kraju, a iako je na početku predstavljaju kao turistički raj ubrzo krenu s prikazivanjem brojnih ratnih ruševina išaranih ustaških znakovljem, snimkama prošlogodišnjeg vojnog mimohoda u Zagrebu, fešte u Kninu i u Čavoglavama. Prikazuju fasade pokrivene ustaškim znakovljem, djecu s ustaškim kapama, ministra kulture iz mladih dana fotografiranog na splitskoj rivi...

Hrvatsku se ekstremnu desnicu prepoznaje u Ivanu Tepešu (opisuju ga kao predsjednika ‘desne nacionalističke stranke’ koja je sada dio Vlade, a on potpredsjednik Sabora) i ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću te se u dokumentarcu zgražaju nad ustaškim pjesmama.

Čak je na njemački titlovan tekst ‘Boje se bije, bije, ustaški se barjak vije’ itd. i vikanje ‘Za dom spremni’ koje je snimljeno u Kninu 5. kolovoza 2015. i u Čavoglavama. 

- Nacionalističke snage nadovezuju se na fašističku prošlost- kaže se u filmu.

Njemački dokumentaristi konstatiraju se da se ‘u Hrvatskoj vidi sve više fašizma na ulicama, to se otvoreno izražava i tolerira’. Snimak hrpe mladih ljudi koji u Čavoglavama salutiraju uzdignutom desnicom to im i potvrđuje.

Također, spominju i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je bila "otvoreno prisutna na skupu u Kninu na kojem je bilo ustašovanja" te da je nova vlast zemlju skrenula udesno.

Ipak, na kraju spominju da desni nacionalisti u Hrvatskoj nemaju potpuno prevlast i da postoji vrlo jako oporba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 356
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa