Obavijesti

News

Komentari 71

U Imunološkom zavodu tvrde: 'Bilo bi cjepiva da ste slušali'

U Imunološkom zavodu tvrde: 'Bilo bi cjepiva da ste slušali'
5

UVOZIMO I PLAĆAMO: Nestaju zalihe cjepiva protiv tuberkuloze za dojenčad, te kombinirano cjepivo protiv hripavca, difterije i tetanusa... Čekamo pošiljke iz uvoza

VIDEO

Nakon informacije da je ponestalo cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) te cjepiva protiv tuberkuloze (BCG), iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručili su kako se neke od pošiljaka interventnog uvoza već spremaju za Hrvatsku. 

- BCG nam vjerojatno stiže u travnju. No još ne znamo kad bi mogle stići interventne pošiljke DTP-a - rekli su nam u HZJZ-u. 

A cjepivo BCG prima novorođenčad još u rodilištima i za sada ga imaju sva rodilišta. No u rodilištu bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu kažu da imaju cjepiva samo za još dva tjedna. 

- Čak i da se kasni s tim cijepljenjem, zaista je mala opasnost za djecu jer je pojavnost tuberkuloze mala - rekao je prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece iz bolnice “Dr. Fran Mihaljević”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prava je sreća što zbog nedostatka cjepiva neće biti većih problema ni oko manjka DTP-a. Naime, iz HZJZ-a pojašnjavaju da trenutačno nema cjepiva DTP-a koje se koristilo za drugo docjepljivanje. Ono se dobivalo u trećoj godini života, a po novom su to prebacili na petu godinu.

- Ali uvijek postoje oni koji kasne s procjepljivanjem i za te smo lani naručili oko tisuću doza, a dobili smo samo 880. To je pri kraju ili već potrošeno - pojašnjavaju nam u Zavodu. Potvrdili su i da su ove godine kasnili mjesec i pol dana s raspisivanjem natječaja za cjepiva jer ga jednostavno nije bilo na svjetskom tržištu

Službeno objašnjenje Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije je da je odjednom porasla potražnja za cjepivima u svijetu pa ga je ponestalo globalno. Zato se nitko od dobavljača, navodno, nije ni javio na redovni natječaj koji je bio u siječnju. Sad se cjepiva pokušavaju nabaviti interventnim i skupljim uvozom te ga nekim slučajem sad ipak ima

Iz Agencije za lijekove potvrdili su kako se nekoliko veledrogerija odazvalo i da prikupljaju informacije o tome koliko cjepiva ima u drugim zemljama, odakle bi ga povukli. 

Ministar zdravlja Siniša Varga kaže da će sve članice EU zajedno ići u nabavu cjepiva.  A već nekoliko mjeseci nemamo ni cjepiva protiv bjesnoće prilagođeno onima koji su alergični na jaja. Prvu pošiljku očekuju tek u lipnju. 

U sjeni ove priče ostaje Imunološki zavod koji je proizvodio neka cjepiva koja danas uvozimo, pa i jednu verziju DTP-a

- Samo lani zdravstvo je potrošilo 6,9 milijuna kuna više kako bi uvezli 150.000 doza antitetanusa kojeg i dalje nema dovoljno, a mi smo ga mogli proizvesti - rekla je Lidija Jagarinec iz sindikata Imunološkog. Kaže, upozoravali su da će se dogoditi nestašica.

- Nismo toliko bogati da bi uvozili, a možemo neka cjepiva imati svoja. I naravno da će dobavljači prvo namiriti velike, Njemačku, Francusku i Italiju, a tek onda nas, ako što ostane - komentirala je. 

A do kraja godine Imunološki gubi i zadnju licencu za proizvodnju nekih cjepiva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor