Obavijesti

News

Komentari 338

Splićani se "tukli" zbog graha, morala je intervenirati policija

Splićani se "tukli" zbog graha, morala je intervenirati policija
45

Sugrađanima će se na proslavi u Maksimiru pridružiti i predsjednik Ivo Josipović, a uz tradicionalni grah i karanfile organiziran je i bogat kulturno-umjetnički program

VIDEO

Split: Naguravali se zbog graha

Tisuće Splićana okupilo se na Prvosvibanjskoj proslavi na Marjanu, a red za grah koji se počeo dijeliti od podneva, stvorio se dva sata prije. Kad se počelo dijeliti 2.000 porcija graha nastupio je kaos. Počelo je žestoko naguravanje te dva zaštitara nisu uspijevala izaći na kraj s mahom starijim Splićanima. Dijeljenje graha je prekidano, a napose je došlo i 10-ak policajaca da uvede red.

Prije toga na Marjanu su predstavnici Samostalnih sindikata, kao i njihove kolege u Zagrebu, Vladi dali žuti karton.

- Radnici rade ne primaju plaće ili im se isplaćuje bez doprinosa. Ne  plaća im se prekovremeni rad - radnik je ugnjetavan. Zbog svega ovoga okrećemo se Saboru i Vladi dajemo opomenu žuti karton - poručio je Zoran Kačić, povjerenik SSSH na splitskom Marjanu.

Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja, pokušao je obraniti nepopularne mjere Vlade.

- Mislim da su davno prije naši prethodnicima trebali davati crveni kartoni, pa bi se stvari lakše rješavali nego sada. Od Sindikata je za očekivati da pritišću Vladu, da se bore za radnike. Poskupljena nisu popularni, a morate stvari korigirati -kazao je Grčić u Splitu.

U Zagrebu podijelili čak 40 tisuća porcija graha

U Maksimiru je povodom proslave Praznika rada podijeljeno 40 tisuća porcija graha. Grah su pripremili i dijelili volonteri iz ustanove Dobri dom. Pročelnica Višnja Fortuna rekla je da su jako zadovoljni i da je odaziv veći nego ikada. Primijetila je da je u redu za grah najviše umirovljenika.

Bandić o kandidaturi za gradonačelnika: Nisam još koplje bacio u trnje

Oko 10.30 sati u Maksimir je došao i gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao da bi svi trebali biti socijalno osjetljiviji, a dodao je i da svako poskupljenje udara po džepu malog čovjeka. Zagrebački gradonačelnik smatra da oni koji imaju više trebaju dati onima koji imaju manje, a za one koji imaju malo treba se osigurati krov nad glavom i topli obrok. 

Na pitanje novinara hoće li se iduće godine ponovo kandidirati za gradonačelnika Bandić je odgovorio protupitanjem 'što vi mislite trebam li se kandidirati'. 

- To ćemo pitati građane koji su do sada četiri puta dali povjerenje gradonačelniku, a ja još nisam bacio koplje u trnje, rekao je. 

Gradonačelnik se nakon toga obukao u bijelu kutu i stavio kapu na glavu te počeo dijeliti grah građanima. 

Na ulazu u Park Davor Bernardić, Gordan Maras i Mirando Mrsić dijelili su karanfile. Bernardić je najavio i kandidaturu za gradonačelnika ukoliko ga podrže članovi. Na Maksimiru je organiziran i bogat kulturno-umjetnički program, a troškovi proslave trebali bi biti 15 do 20 posto manji od prošlogodišnjih.

Josipović: Postali smo društvo koje ne cijeni rad

Predsjednik Ivo Josipović na proslavu stigao je oko 13.30 sati. Napravio je krug po Maksimiru i pozdravljao se s građanima. 

- Postali smo društvo koje ne cijeni rad. Zato danas treba poslati poruku da trebamo postati društvo koje cijeni radnička prava - rekao je Josipović. Poslijepodne predsjednik će biti na prvosvibanjskoj proslavi, koju organiziraju Novi sindikat i Hrvatska udruga sindikata (HUS) na južnoj strani Jarunskog jezera, gdje je u 15 sati predviđeno i obraćanje predsjednika. 

Milanović u Ronjgi: Riječka luka je prioritet 

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović pridružio se građanima u riječkom izletištu Ronjgi gdje tradicionalnu proslavu organiziraju primorsko-goranski i riječki SDP.  

Naš je zadatak sačuvati naš način života, naše navike, naš standard i uz to i napredovati - poručio je premijer 

 - Čestitam 1. maj svima onima koji ne rade i koji ne mogu ići na posao jer ga nemaju. Onima koji ostaju doma, koji su tužni, nesigurni, koji se osjećaju čak i beskorisno, koji nisu u stanju ispuniti to temeljno pravo. Naš zadatak je ispuniti to pravo za svih, da svi rade za poštenu plaću. Naš je zadatak sačuvati naš način života, naše navike, naš standard i uz to i napredovati - poručio je premijer Milanović. Govoreći o prioritetima Vlade, Milanović je kazao kako se oni moraju pažljivo birati jer "nismo ni najveći ni najjači. 

 - Prioritet nije sve, ali riječka luka i riječki pravac sigurno jesu - rekao je Milanović. 

U kvartu Pehlin osvanula je čestitka na kojoj je netko čestitao radnici Dan rada, ali i podsjetio koliko ih ne radi.

Čačić: Struja i plin neće poskupjeti sljedeće tri-četiri godine

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić proslavio je Praznik rada u Trakošćanu, gdje je građanima dijelio porcije graha. Rekao je kako će u idućih nekoliko mjeseci cijene nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj padati, no da to nije zasluga Vlade, već rezultat kretanja na svjetskom tržištu, piše Večernji list.

- Eto, nakon loših, to je konačno jedna dobra vijest! - ustvrdio je veselo Čačić i dodao kako iduće tri do četiri godine neće biti promjena ako se nastavi ovakav trend u energetici.  Komentirao je i poskupljenje koja dolaze kao "čestitka" građanima na današnji dan.

- Na žalost, to je dio tvrdih, teških i nepopularnih odluka što ih ova Vlada provodi u cilju stabiliziranja i pokretanja investicijskih aktivnosti u zemlji, a to ne traje mjesec ili dva. Da je Hrvatska imala dovoljno hidro i termoelektrana, da je imala Plomin, sigurno je da sada ne bismo imali takav golem skok cijena energenata - izjavio je Čačić.

Upitan za komentar svojih uputa građanima da štede na telefonskim impulsima, kazao je da je normalno da se u vremenima krize i recesije ljudi najprije odriču stvari o kojima im egzistencija izravno ne ovisi.

Čačić je komentirao i izjavu Ozrena Matijaševića koji ga je ranije danas nazvao bahatim i bezobraznim:

- Čovjek tako zarađuje svoj kruh. Razumijem to i ne prigovaram mu.

Šibenčanima besplatan grah i klape

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i šibenski gradonačelnik Ante Županović na prvosvibanjskoj proslavi na livadi u Nacionalnom parku Krka podijelili su 1500 porcija graha s kobasicama. Umjesto u kuhinji Hrvatske vojske, ovogodišnji prvosvibanjski grah skuhan je u restoranu Atrium, za čiju je pripremu kuhar Tomislav Žaja potrošio 1500 kobasica, 100 kilograma graha, 50 kilograma pancete, 20 kilograma pršuta, te 50 kilograma povrća. 

Za proslavu 1. svibnja na Krki trebalo je platiti ulaznicu za Nacionalni park po cijeni od 20 kuna, ali to nije spriječilo Šibenčane, Kninjane, Drnišane, stanovnike okolnih mjesta i goste da pohrle. Broj posjetitelja nije bilo moguće odmah izračunati, ali radnici parka procjenjuju da ih je bilo dvostruko više nego što bude turista u špici turističke sezone, kada se dnevno proda 5000 ulaznica. 

I župan Pauk i gradonačelnik Županović rekli su kako se nadaju i vjeruju da će 1. svibanj sljedeće godine Hrvatska slaviti s boljom socijalnom slikom i više zaposlenih.

Na gradskom kupalištu Jadrija Turistička zajednica i Mjesni odbor organiziraju program za nešto mlađe posjetitelje. Besplatan grah od 15 sati se dijeli u tamošnjem restoranu, a nakon ručka nastupaju klape Stari prijatelji i Babalubam. 

Od 21 sat na igralištu se organizira disco večer, uz DJ-a Gjuru i Santiaga Batacostutra.  U Vodicama, na izletištu Rakitnici imaju svetu misu, piknik, kulturni i sportski program. Nastupaju Vodičke perlice i klapa Godimenti, a igra se Memorijalni malonogometni "Marinko Kardum"

U Puli karanfile dijelile mažoretkinje

Praznik rada proslavili su i građani Pule kojima su također dijeljeni crveni karanfili. Cvijeće su prolaznicima dijelile i pulske mažoretkinje. 

Osječani navalili na štand s kapama i majicama

Osječani su Praznik rada proslavili na lijevoj strani obale Drave. Osim crvenih karanfila i graha, gradonačelnik Krešimir Bubalo građanima je dijelio i kape i majice s logom grada. Zbog velike navale štand su morali osiguravati i zaštitari. Pet-šest umirovljenika čak je palo na tlo u naguravanju, a jednom je muškarcu pri tome ogrebana i okrvavljena ruka. 

Gradonačelnik je, inače, dijelio 300 kapa i majica, a isti broj karanfila Osječanima je poklonila SDP-ova Biljana Borzan. Podijeljeno je i 2500 porcija graha.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 338
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca