Obavijesti

News

Komentari 19

U pripremi je optužnica protiv hrvatskog kapetana: Drogu su našli u malom dijelu strojarnice

U pripremi je optužnica protiv hrvatskog kapetana: Drogu su našli u malom dijelu strojarnice
1

Hrvatski kapetan duge plovidbe, Marko Bekavac, već sedam mjeseci se nalazi u zatvoru u Turskoj. Cijeli slučaj pun je nejasnoća. Brat ga samo želi izbaviti iz zatvora. Ustupili su nam prijedlog optužnice. Ovo su detalji

VIDEO

On je nevin i ovo ništa nema smisla. Daju mu dva obroka dnevno i nitko ne govori engleski. Sve što mu znaju reći je da pređe na Islam. Teško mu je. To su ubojice i kriminalci tamo i on nevin među njima, govori Jozo Bekavac, brat hrvatskog kapetana duge plovidbe, Marka Bekavca, koji i dalje čami u turskom zatvoru u Ankari.

Vapaj hrvatskog kapetana: 'U ćeliji u Ankari sam s ubojicama. Trebam dobrog odvjetnika...'
Vapaj hrvatskog kapetana: 'U ćeliji u Ankari sam s ubojicama. Trebam dobrog odvjetnika...'

Podsjetimo, on se tamo nalazi mjesecima nakon što je na njegovom brodu pronađena droga. Da je nešto sumnjivo Bekavac je skužio odmah kod utovara u Kolumbiji. Drogu su je policija navodno pronašla već tamo. No nisu mu pokazali što su našli niti je dobio ikakve papire, a nakon intervencije turske ambasade, brod je pušten da ide u Istanbul. Policajci su, kako kaže brat, brod pregledavali i sa psima tragačima. Kad su pristali u Tursku, Bekavac je sam pozvao policiju da im javi što je bilo u Kolumbiji. Turska policija je tad navodno opet pronašla drogu i zatvorila Bekavca i deset od 20 članova posade.

- Droga je pronađena u prostoru broda kojem pristup imaju samo strojar koji je iz Rusije i prvi časnik. Tamo psi ni ne mogu doći pa je nejasno kako su u Kolumbiji spustili pse da potvrde da je to droga. A ne znam ni kako su oni znali da je tamo bez da im netko ne javi. To je prostor koji je iza čelične ploče s 20 vijaka, bar mi tako kažu iskusni pomorci. Tome imaju pristup samo ta dva čovjeka: strojar i prvi časnik. Oni to zatvore i nema više otvaranja - govori kapetanov brat koji se bori da brata izbavi iz zatvora.

Split: Jozo Bekavac, brat kapetana duge plovidbe zatočenog u Turskoj

- Dali su mu da nešto potpiše, on je odbio jer je na turskom i ne zna što je to pa smo zatražili odvjetnika. Odvjetnik kojeg je poslala kompanija štiti samo kompaniju, koja je u vlasništvu nekog Sirijca. Pisali smo cijelom državnom vrhu, ali kako su izbori, nitko osim Ministarstva i veleposlanstva u Turskoj nam nije odgovorio - ističe Jozo.

Odvjetnici stigao prijedlog optužnice

Bekavčeva odvjetnica, Jasna Kotarac, ustupila nam je fotografije navodne zapakirane droge, kao i prijedlog optužnice kojeg su dobili, sedam mjeseci nakon uhićenja.

U prijedlogu optužnice stoji da je kapetan odgovoran za sve prostore broda, osim za zatvorene i zapečaćene spremnike. Ako je istina da je taj dio strojarnice bio zatvoren i da kapetan tome nije imao pristup, u najmanju ruku je neobično da ga se tereti za drogu koja je bila u zatvorenom prostoru kojem pristup imaju samo strojar i prvi časnik.

Moj brat je odgovoran za komandu, posadu, prostor broda i administraciju. Slao je mailove i agenciji u Hamburg preko koje je zaposlen i kompaniji koja je vlasnik broda. Svi su se oglušili. Još je sam nazvao policiju u Turskoj da im kaže da je u Kolumbiji navodno pronađena droga, ali je brod svejedno pušten da ide u Tursku. I onda on nastrada, nevin! A brod između Kolumbije i Turske nije nigdje pristajao i to se lako provjeri - objašnjava Jozo.

Hrvatski kapetan u turskom zatvoru: 'Moj brat nema veze s drogom, ovo mu namještaju'
Hrvatski kapetan u turskom zatvoru: 'Moj brat nema veze s drogom, ovo mu namještaju'

U prijedlogu optužnice se spominju i 'sredstva rata' i da je kapetan odgovoran da se ne prihvate na brod, međutim to nema veze s drogom. Piše i da je trebao pregledati sav teret te da je bio odgovoran da se 'velika količina kokaina' izuzme iz skladišta 2 i 4, međutim, kolumbijska policija je navodno to izuzela bez da su mu pokazali drogu ili dali ikakav dokument. Već tad je Bekavac javio agenciji i vlasniku broda da je brod kompromitiran, ali je navodno nakon intervencije turske ambasade u Kolumbiji, brod pušten u Tursku. Navodi se i da je trebao, nakon operacije u Kolumbiji, narediti posadi da pregleda brod. On je to i napravio, ali im nije naredio da pregledaju strojarnicu zbog visokih razina metana. Turske vlasti ga u jednom dijelu sumnjiče da je prikrivao šverc droge iako je policija pregledala brod u Kolumbiji, a u drugom da je odgovoran prema službenoj dužnosti i da je bio nemaran. Dapače, opis mjesta gdje se droga nalazi u prijedlogu optužnice, stavlja Bekavcu na teret i da je droga bila na vidljivom mjestu. Međutim, ako je tome tako, nejasno je zašto ju kolumbijske vlasti nisu vidjele, kad su već izuzeli dio droge i kako to da je ostatak posade nije vidio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)