Obavijesti

News

Komentari 250

Jel znaš ti ko sam ja: Saucha je bio Milanovićeva desna ruka

Jel znaš ti ko sam ja: Saucha je bio Milanovićeva desna ruka
12

Početkom 1999. učlanio se u SDP.  Bio je u Gradskoj skupštini i Forumu mladih. 'Proslavio' se nakon što je na incidentu na Snježnoj kraljici pitao policajca 'Znaš ti tko sam ja?'. Čini se da sada znamo...

VIDEO

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) na zahtjev Državnog odvjetništva RH skinulo je u petak, sa sedam glasova za i jednim protiv, imunitet saborskom zastupniku SDP-a Tomislavu Sauchi, dajući tako odobrenje za lišavanje slobode i pokretanje kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanje u inozemstvo trojici posebnih savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

Saucha je, terete ga, kao predstojnik Ureda premijera bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe na štetu državnog proračuna. DORH sumnja da je Saucha na štetu državnog proračuna RH pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522 kune i 1360 eura.

Blisko surađivao s Milanovićem

Tomislav Saucha rođen je 12. lipnja 1980. u Zagrebu. Završio Pravni fakultet u Rijeci.

Početkom 1999., kao 19-godišnji mladić odlučio se učlaniti u SDP.  Nepunih godinu dana kasnije, na sjednici Mjesnog ogranka Šestinski dol Vrhovec gdje je radio kao zamjenik predsjednika ogranka upoznao je Zorana Mianovića, koji je na sjednicu došao kao član stranke

Napredovao je u gradskoj politici, bio u Gradskoj skupštini, aktivan u Forumu mladih, a nakon 11 godina u stranci vodi kampanju za parlamentarne izbore. Budući premijer  odužio mu se mjestom prvog savjetnika u Vladi. Izuzetno je blisko surađivao s Milanovićem, a bivši premijer imao je neizmjerno povjerenje u njega.

Na pitanje, je li on desna ruka Zorana Milanovića, Saucha je jednom prilikom kazao:"To je pomalo pretenciozan opis. Ja bih rekao glavni operativac. Moja je zadaća da moj šef bude pravodobno informiran o svemu, da ga pripremam za putovanja, da brinem za protokol...".

Kolege iz Milanovićeve vlade često su znali za njega govoriti da je bahat i arogantan, dok su oni koji su bili bliži Milanoviću, pa time i Sauchi u kojeg je Zoki imao veliko povjerenje govorili kako je Sauchin posao takav - kao predstojnik ureda mora stalno propitivati pa i rušiti teze stranačkih kolega i njihove sugestije Milanoviću, jer to je njegov posao.

Saucha je po mnogo čemu sličan Milanoviću: krasi ga arogancija, voli latinske izreke i obojica vole isticati svoj građanski odgoj. Neki su ga zvali Milanovićev "Kralj sunce".

Incident na Sljemenu

Tomislav Saucha, kao predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića, kažnjen je za incident s policajcima nakon skijaške utrke Snježna kraljica na Sljemenu 6. siječnja 2015.

Prekršajni sud u Zaprešiću je Sauchu nepravomoćno osudio zbog narušavanja javnog reda i mira. Prema sudskom rješenju, zbog vrijeđanja i omalovažavanja policajaca Saucha je za počinjeni prekršaj trebao platiti 772 kune kazne i 500 kuna sudskih troškova. Presudu je sud donio 25. svibnja, no Saucha, koji se branio da nije kriv i nijekao prijavu policije, žalio se Visokom prekršajnom sudu.

Sutkinja suda u Zaprešiću nije povjerovala Sauchi, nego interventnim policajcima koji su svjedočili da ih je vrijeđao i prijetio im svojom pozicijom te poznanstvima s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem i ravnateljem policije. 

Nakon neprimjerenog ponašanja na Sljemenu Saucha je danima šutio i skrivao se. Kasnije je tvrdio  da su policajci vrijeđali njega. 

- Smatram da su pojedini interventni policajci postupili neprofesionalno i nekorektno prema meni. Mislim da riječima i postupcima nisam nikoga vrijeđao - rekao je tada.

Sporni posao supruge Ivane

Osim incidenta na Sljemenu, mediji su otkrili da državna tvrtka Pliancro posluje s odvjetničkim društvom njegove supruge Ivane, iako posao nije dobila na natječaju.

Ivana Saucha tražila je mišljenje o tome smije li odvjetničko društvo u kojem ima vlasnički udio od 23 posto poslovati s tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu i treba li ona biti izuzeta iz takvih angažmana kako joj suprug ne bi bio u sukobu interesa.  Tumačenje Povjerenstva bilo je kako savjetnici premijera nisu dužnosnici te ne podliježu odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa. 
 
Predsjednica Povjerenstva, Dalija Orešković objasnila je kako savjetnike ne imenuje Vlada već premijer osobno stoga nisu obvezni podnositi imovinske kartice.

Nakon što su mediji objavili ovu informaciju, Tomislav Saucha ponudio je ostavku, no premijer Milanović ju je odbio s obrazloženjem da Saucha nije ništa kriv te da nije nastupila nikakva šteta.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.