Obavijesti

News

Komentari 2

Učenici iz Šestanovca sami uzgajaju čak 200 vrsta biljaka

Učenici iz Šestanovca sami uzgajaju čak 200 vrsta biljaka
3

Vrt se prostire na čak 3000 četvornih metara, a na njemu su počeli raditi prije tri godine. U njemu su angažirani baš svi: učenici, profesori, domar i čistačice...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Vrt se prostire na čak 3000 četvornih metara, a na njemu su počeli raditi prije tri godine. U njemu su angažirani baš svi: učenici, profesori, domar i čistačice, ali pokretačica svega je ravnateljica Nada Utrobičić, koja i sama jedva čeka da stigne proljeće pa da izađe iz ureda te kopa i sadi.

Imaju više od od 200 vrsta biljaka, među kojima ima mnoštvo ukrasnih, ali i ljekovitih te začinskih, a ipak složenih u zaokruženu cjelinu. To je bilo dovoljno da OŠ “Dr. fra Karlo Balić” u Šestanovcu dobije nagradu Ministarstva obrazovanja i HRT-a za najljepši vrt primorske Hrvatske 2015. godine.

- Kao ravnateljica tu radim 11 godina i stalno nastojim inicirati nove projekte kako bi naša škola bila ugodna i djeci i djelatnicima. Prvo smo napravili projekt uređenja same škole te smo podignuli još jedan kat kako bi se nastava mogla održavati u jednoj smjeni. Onda je na red došao okoliš. Ukupno smo za uređenje zgrade, opreme za nastavu i uređenje vrta dobili šest milijuna kuna od Splitsko-dalmatinske županije. Još nam nedostaje dvorana i to je iduće na redu - kaže ravnateljica Nada Utobičić (52).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Učenici koji su angažirani u vrtu, njih 15-­ak, dio su ekološke sekcije koju vodi profesorica biologije i kemije Ružica Radovčić. Ove je godine osnovala i Učeničku zadrugu “Šestančica”, preko koje prodaju proizvode od plodova iz njihova vrta, a zarada se opet ulaže u školu.

- Želimo da djeca razvijaju ljubav prema prirodi i da o otpadu ne razmišljaju kao o smeću, nego kao o materijalu koji se može ponovno iskoristiti. I sami razvrstavamo otpad i dio koristimo na radionicama. Ponekad nastavu držimo u vrtu jer tako djeca mogu odmah vidjeti ono što im kroz lekciju predajem. Oni koji su se uključili u ekološku sekciju pomažu u održavanju vrta, beru masline, skupljaju orezane grane, zalijevaju, na proljeće čupaju korov, uvijek ima sitnog posla i djeca uživaju u tome - kaže nam profesorica Radovčić.

Od maslina i ljekovitog bilja rade se sapuni, melemi, kreme, njegujuća ulja, pakiraju se vrećice s lavandom. Među ostalim, za nadolazeći Božić napravili su posebni melem od pčelinjeg voska, maslinova ulja, meda, eteričnog ulja lavande i propolisa. ­

- Zanimljivo mi je raditi u vrtu, uvijek nešto novo naučimo. Evo, sad smo brali masline i radili ulje. Baš je bilo zabavno - kaže Josip Milinović, učenik 5. razreda. Sa svojim prijateljima iz sekcije na sedam mladih maslina ove je godine ubrao 55 kilograma ploda. Dobili su osam litara ulja.

- Osim nešto stabala, čempresa i borova, ovdje je bio samo korov i kamenje. Ova škola je sagrađena 1962., okoliš i zgrada su bili prilično depresivna sredina. Nažalost, kao i mnoga druga mjesta, i mi imamo sve manje učenika.

Kad sam se zaposlila u ovoj školi ‘85. kao učiteljica, bilo je gotovo 1000 učenika u 11 područnih škola. Danas imamo dvije područne škole sa 180 učenika - govori ravnateljica. Ponosna je na sve učenike jer cijene prirodu. Pažljivi su prema vrtu, ali i biljkama.

- Nikad nitko ni jedan list nije otkinuo. To vam govori kako dobre učenike imamo - zaključuje ravnateljica.

Ravnateljica im je najbolji uzor

Ravnateljica Nada Utobičić u svom uredu ima čak 40 orhideja. Mnoge je kupila sama, dio je uspjela rasaditi, a neke je dobila. Kada nemapreviše posla, njega orhideja joj je kao pauza za odmor. Osim toga, uopće joj nije problem zaprljati se u vrtu. Obožava se s učenicima družiti i često ih podučava kako brinuti o biljkama.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor