Obavijesti

News

Komentari 11

‘Učit ćemo kako se glasa na izborima i što je žiro račun’

‘Učit ćemo kako se glasa na izborima i što je žiro račun’
1

Nakon nekoliko mjeseci pripreme idući utorak u šest riječkih osnovnih škola bit će održan i prvi sat građanskog odgoja. Od iduće školske godine uvest će se i u ostale škole

VIDEO

Dugo smo čekali da ovo napravi netko drugi, prvenstveno Ministarstvo obrazovanja, na kraju smo stvar preuzeli u svoje ruke. Sami smo uveli građanski odgoj jer želimo da učenici budu politički i medijski pismeni, tolerantni prema različitosti te da steknu znanja i vještine potrebne za svakodnevni život.

Tim su riječima u lipnju gradske vlasti u Rijeci objasnile zašto kreću u projekt uvođenja građanskog odgoja. Nakon nekoliko mjeseci pripreme idući utorak u šest riječkih osnovnih škola bit će održan i prvi sat građanskog odgoja. Nastavnici koji će djeci predavati građanski odgoj i obrazovanje prošli su tijekom lipnja i srpnja edukaciju o medijskoj i političkoj pismenosti, medijaciji, ljudskim pravima, volontiranju i obrazovaonju protiv korupcije.

Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost predavat će se u višim razredima osnovnih škola Nikola Tesla, Podmurvice, Vežica, Trsat, Dolac i San Nicolo. Od iduće školske godine građanski odgoj bi se trebao predavati i u ostalim riječkim školama. Predmet će se predavati jednom tjedno, s maksimalnim fondom od 35 sati godišnje, u višim razredima osnovne škole.

Stručni tim nastavnika, dizajnera, pedagoga, psihologa i profesora, čija su okosnica autorice Orjana Marušić Štimac, Gordana Frol, Vesna Kovač i Mirela Pašić, izradio je program predavanja i prvi priručnik za učenike u Hrvatskoj o građanskom odgoju. Knjiga se izravno obraća učenikz (s “ti”), kako bi se više približila učeniku, sadrži 30 tema (nastavnih jedinica), a kroz tekst su obrađene ključne dimenzije građanskog odgoja: društvo, ljudska prava, politika, kultura, gospodarstvo, ekologija. Priručnik je preveden i na talijanski kako bi se približio što većem broju učenika.

- Građanski odgoj i obrazovanje je jedan od temeljnih stupova demokratskog društva, a njegovo uvođenje u obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih članova društva jer na taj način postaje lako dostupno svim učenicima. Osim toga, vrlo važna dimenzija građanskog odgoja jest poučavanje mladih kako stečena znanja i vještine primijeniti u svakodnevnom životu nakon završetka škole. Mnogi ne znaju razliku između tekućeg i žiro računa, kako se nositi s razvodom roditelja te kome se, i na koji način, obratiti ako su njihova prava prekršena. Građanski odgovara upravo i na ove probleme - kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na predstavljanju priručnika.

U sklopu građanskog odgoja riječki će učenici postati i urednici portala te kreirati vlastite vijesti, naučiti kako kritički razmišljati - objasnio je tim koji čine dvije profesorice, psihologinja i pedagoginja.

- Djeca će naučiti o prednostima i nedostacima društvenih mreža te ranjivim skupinama u društvu. Upoznat će se s konceptom volontiranja, medijacije, poduzetništva i potrošačkih prava.

Naučit će kako čuvati planet.

Aktivno će sudjelovati u svojoj zajednici i donositi informirane odluke. Senzibilizirat će se za različitosti te naučiti uvažavati i poštivati druge, tuđa mišljenja, stavove i vrijednosti. Trudile smo se da priručnik otvori dovoljno prostora za dječje inicijative, istraživanja i samostalne projekte. Teme su raznovrsne i tiču se svakodnevnog života: pomoći vršnjacima i sugrađanima invalidima, briga o kućnim ljubimcima, promišljanje reklama i reality showova, recikliranje otpada i održivi razvoj, pokretanje građanskih akcija za dobrobit zajednice, mirno rješavanje sukoba, zaštita djece od zlostavljanja, sudjelovanje u demokratskim izborima - kazala nam je Orjana Marušić Štimac. Nastavu građanskog odgoja ukupno će pohađati 84 riječka učenika. Grad Rijeka ove školske godine financirat će provođenje građanskog odgoja s ukupno 13.860 kuna.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.