Obavijesti

News

Komentari 4

Uhićeni osumnjičeni za požar u izbjegličkom centru na Lezbosu

Uhićeni osumnjičeni za požar u izbjegličkom centru  na Lezbosu
5

Devet korisnika izbjegličkog centra Moria na otoku Lezbosu uhićeno je nakon požara koji je u ponedjeljak navečer uništio gotovo cijeli prenapučeni logor no nije izazvao žrtava

VIDEO

Devet korisnika izbjegličkog centra Moria na otoku Lezbosu uhićeno je nakon požara koji je u ponedjeljak navečer uništio gotovo cijeli prenapučeni logor no nije izazvao žrtava, objavila je u utorak policija.

Požar koji je tisuće ljudi nagnao u bijeg vjerojatno je namjerno podmetnut nakon vikenda obilježenog prosvjedima, piše agencija dpa.

Devet migranta, Afganistanci, Iračani, Senegalac, Sirijac i Kamerunac osumnjičeni su za sukob koji je izbio u ponedjeljak navečer, ponajprije između Afganistanaca i Afrikanaca i završio podmetanjem požara, navodi policijski izvor na koji se poziva agencija AFP.

Grčke vlasti su u utorak ujutro uspostavljale red uz pomoć 40 interventnih policajaca. Zbog požara je izbjeglo 5000 stanovnika, a grčki mediji objavili su dramatične snimke žena s usnulom djecom u naručju u bijegu od požara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Mir je uspostavljen" na otoku, no "stanje je još uznemiravajuće", migranti i izbjeglice razbježali su se po otoku od Morije sve do Mitilene, glavnoga mjesta na otoku, udaljenog desetak kilometara, navodi policija. 

Grčka novinska agencija ANA javila je da je požar izbio zbog sukoba između pripadnika različitih nacionalnosti u centru, no dnevne novine Kathimerini pišu da je požar podmetnut kada su se pojavile glasine da će izbjeglice biti deportirane u Grčku. 

List To Vima piše da je požar izbio unutar centra i izvan njega na različitim mjestima. Nitko nije ozlijeđen u požaru, jer su spasilačke ekipe brzo premjestile djecu na sigurno, a korisnici su izbjegli prije nego što se vatra proširila.

Požar je uništio 60 montažnih nastamba, 100 šatora i tri kontejnera.

Migranti smješteni u izbjegličke centre na otocima već dulje vrijeme traže dopuštenje da otputuju na grčko kopno kako bi izbjegli iz prenapučenog logora Moria. Stanje u kojem žive potražitelji azila na grčkim otocima nastavlja se pogoršavati te pobune i sukobi izbijaju gotovo svakodnevno.

Nezadovoljno je i lokalno stanovništvo otoka Lezbosa i Hiosa što su izrazili prosvjedima zadnjih nekoliko dana. 

Grčko Vijeće za izbjeglice objavilo je da je na otocima Lezbosu, Kosu, Hiosu, Lerosu i Samosu trenutačno 13.000 potražitelja azila.

Izbjeglički logor Moria može primiti 1500 ljudi, a ondje ih je 3000.

U utorak je ministarstvo za migracije počelo tražiti privremeni smještaj za korisnike logora Moria koji se treba "što prije moguće" obnoviti. 

Većina od 5700 osoba smještena je na Lezbosu temeljem sporazuma između Europske unije i Turske koji predviđa povratak u Tursku svih migranata koji su došli na otoke u Egejskom moru blizu turske obale nakon 20. ožujka 2015. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.