Obavijesti

News

Komentari 61

Ukinuli joj status njegovatelja, a dijete nisu došli pregledati?

Ukinuli joj status njegovatelja, a dijete nisu došli pregledati?

Ogorčena majka autističnog dječaka iz Siska tvrdi da su joj ukinuli status njegovatelja iako nisu obavili potrebne pretrage. Mališan pohađa prilagođeni program u školi i još se nije priviknuo

VIDEO

Dječak iz Siska ima osam godina i autizam, usporeni razvoj jezika i govora, intelektualne teškoće. Majka Jasmina K. (36) donedavno je imala status roditelja njegovatelja.

- Jedinstveno tijelo vještačenja ovog mi je mjeseca ukinulo taj status iako sina nisu pozvali na pregled niti ga je itko od vještaka pregledao. Malenog su vještačili krajem prošle godine i mislila sam da je postojeća dokumentacija dovoljna jer je stanje nepromijenjeno. Nitko nije rekao da trebam donijeti nešto novo. U dva navrata ranije specijalisti su napisali da ne mogu izvršiti procjenu inteklektualne teškoće budući da je on previše nemiran i ne surađuje. Također, u posljednjem nalazu jednog od specijalista stoji da je moj sin kognitivno urednog potencijala. Napisao je to iako sina nikad nije pregledao, a sigurna sam da je to prevagnulo u odluci da mi ukinu status - bijesna je mama Jasmina.

Mališan pohađa prilagođeni program u osnovnoj školi i još se nije priviknuo.

- Ima asistenta u nastavi jer je potpuno nesamostalan, a doma mora imati stalni nadzor. Moj muž je zaštitar i radi za 2800 kuna, a samo troškovi za lijekove mog sina mjesečno su nam više od 1500 kuna - nastavlja majka.

Dio lijekova koje dječak pije odnosi se na detoksikaciju organizma opterećenog teškim metalima. Iako je riječ o lijekovima po naputku liječnika, nisu na recept. Tu su i lijekovi za neurološke ispade, vitamini, dodaci prehrani....

- Moj sin ne može biti sam i zato ne mogu pronaći posao čak ni na pola radnog vremena. Sad kad su mi ukinuli status, trebala bih biti David Copperfield da sve potrebe poplaćam od muževe plaće i Emanuelove invalidnine, koja iznosi 1250 kuna - očajna je mama.

Dječak treba stalni nadzor

Jasmina kaže da je dječaku, koji ima više teškoća, potreban stalni nadzor, pa ne može raditi ni na pola radnog vremena.

U ZOSI-ju tvrde da se pregled uvijek obavezno obavlja

U svim uredima i mjestima rada pri vještačenju korisnika u svrhu ostvarenja prava na status njegovatelja, klinički pregled se obvezno obavlja, u našim prostorima ili kućnoj posjeti, kažu iz ZOSI-ja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.