Obavijesti

News

Komentari 49

Ulov za pamćenje: Ne znamo koliko je teška, vaga se raspala

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane, Marku (vlasniku broda) i Andriji, dobro se posrećilo

VIDEO

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane, Marku (vlasniku broda) i Andriji, dobro se posrećilo. Na dubini od oko 160 metara u njihovu povlačnu mrežu-koću uletila je trofejna ribetina žutuga dračorepka ili šiba čavlara (Dasyatis centroura) iz porodice žutuljki (Dasyatidae), objavio je na svom Facebooku Ivica Trojanović.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Posted by Ivica Trojanović on Friday, February 24, 2017

Riba je poznata pod raznim imenima npr. viža velika, žutulja čavlara, veliki šunj ili tal. Mattana, i dr. Dužine je do 4 m, obično oko 1-1,3 metra, te širine tjelesne ploče do 2,1 metra, težine do 200 kilograma.

Najveći službeno zabilježeni primjerak ( koliko sam uspio pronaći) ulovljen je 1953. u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 centimetra. Primjerci duži od 2-3 metra su rijetki u Jadranu i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu, a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) te zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku, dok je kod nas srednji godišnji ulov tek nekoliko tona.

Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima a u toplijim mjesecima koti do 4 mlada. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka kod nas.

Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti.

Nisu je uspjeli izvagati

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 centimetra i široka 210 centimetara.  Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosti 200 kilograma jednostavno raspala, a da riba nije ni blizu bila u zraku pa ostaje tek procjena velikog broja znatiželjnika na orebićkoj rivi da se radi o težini između 250-300 kilograma. Sama utroba, želudac i jetra, je težila preko 30 kilograma.

Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion, a namijenjena je talijanskim trpezama.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"