Obavijesti

News

Komentari 52

Unatoč referendumu: Brexit će morati odobriti u parlamentu

Unatoč referendumu: Brexit će morati odobriti u parlamentu
1

Britanski vrhovni sud u utorak je presudio da premijerka Theresa May mora dobiti odobrenje parlamenta prije nego pokrene formalni izlazak zemlje iz Europske unije...

VIDEO

Britanski Vrhovni sud u utorak je presudio da premijerka Theresa May mora dobiti odobrenje parlamenta prije nego počne proces formalnog izlaska zemlje iz Europske unije, a vlada je, iako razočarana, kratko priopćila da će prihvatiti donesenu odluku.

Sud je odbacio argument vlade da May naprosto može posegnuti za izvršnim ovlastima poznatim kao "kraljevsko isključivo pravo" kako bi pokrenula članak 50 Lisabonskog ugovora EU-a i započela dvogodišnji postupak razdruživanja.

Na toj najvišoj britanskoj sudskoj instanci, odbačeni su, međutim, argumenti da bi parlamenti u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i Walesu trebali dati svoj pristanak prije aktiviranja članka 50 spomenutog ugovora.

"Referendum ima veliki politički značaj, ali Zakon o parlamentu koji ga je uspostavio ne kaže što bi se, slijedom istoga, trebalo dogoditi", kazao je David Neuberger, predsjednik Vrhovnog suda.

"Vlada je razočarana, ali će se povinovati odluci suda", kazao je glavni državni odvjetnik Jeremy Wright, vodeći pravni savjetnik vlade.

Jedanaest sudaca Vrhovnog suda potvrdilo je presudu Visokog suda i odbacilo žalbu vlade većinom od osam glasova. Troje sudaca je bilo protiv.

May je u više navrata kazala da će članak 50 aktivirati do kraja ožujka, ali će sada prvo morati tražiti pristanak zakonodavaca. To bi njezinu namjeru moglo usporiti ili promijeniti, iako je oporbena Laburistička stranka dala do znanja da neće usporavati njezin raspored.

Prošli je tjedan May iznijela svoj pregovarački okvir, obećavši "čist" razlaz s najvećim svjetskim trgovinskim blokom. U planu koji sadrži 12 točaka i koji je otvorio put prema tzv. "teškom Brexitu", glavni fokus stavljen je na globalne sporazume o slobodnoj trgovini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa