Obavijesti

News

Komentari 26

Sav prihod od igara na sreću i dalje ide neprofitnom sektoru

Sav prihod od igara na sreću i dalje ide  neprofitnom sektoru
7

Predlažem odgodu ove uredbe, dobili smo dvije opaske od kojih mogu prihvatiti jednu kao kritiku. Ispričavam se jer nismo mogli donijeti ovu uredbu ranije, rekao je ministar Marić

VIDEO

Vlada je na sjednici u srijedu odlučila je odgoditi donošenje uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, kojom se predlaže veće izdvajanje za socijalne i humanitarne djelatnosti.

- Predlažem odgodu ove uredbe, dobili smo dvije opaske od kojih mogu prihvatiti jednu kao kritiku. Ispričavam se jer nismo mogli donijeti ovu uredbu ranije prije donošenja proračuna za 2016. godinu, to nam se u donošenju proračuna za 2017. godinu neće dogoditi. Sva raspodjela od prihoda od igara na sreću ostaje neprofitnom sektoru, dakle, civilnim udrugama, braniteljskim udrugama, kulturnim djelatnostima i sportskim djelatnostima. Ovo je i olimpijska godina, i naši rukometaši ovaj vikend igraju. Uzeli smo u obzir sve što je za ovu godinu predviđeno i predlažem da se ova točka odgodi - rekao je ministar financija Zdravko Marić. 

POGLEDAJTE VIDEO: Savjet udruga civilnog društva protivi se najavi o smanjenju sredstava

Pokretanje videa...

00:39

Prema Uredbi, više novca bit će za programe i projekte namijenjene za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te će organizacije koje se bave takvom djelatnošću, dobiti 19,68 posto, dok su u prošloj godini dobivale 10,39 posto lutrijskih sredstava. Povećao bi se i novac za pronatalitetnu politiku, što uključuje programe za mlade, te za udruge koje se bave potrebama osoba s invaliditetom. Smanjila bi se, pak, stopa izdvajanja u sklopu programskog područja "Razvoj civilnoga društva" i to sa 14,21 posto lutrijskih sredstava u prošloj godini, na 4,41 posto, zbog čega je dio udruga civilnog društva u utorak prosvjedovao ispred Banskih dvora.

Nakić: Izrazito smo dobri u liječenju, ali u preventivnim pregledima i odazivu baš i nismo

Ministar zdravstva Dario Nakić zahvalio je kolegama i premijeru što su se prije sjednice Vlade odazvali mjerenju tlaka i šećera kako bi se podigla svijest o važnosti preventivnih pregleda kod građana. 

- Zahvalio bi se svima na odazivu ovoj akciji da podignemo svijest o promicanju zdravlja. U liječenju pacijenata smo izrazito dobri, ali u odazivu preventivnim pregledima baš i nismo. Hvala svima - rekao je. 

Zatim je obrazložio Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima. Kazao je kako se ovim zakonom usklađuje zakonodavstvo s EU na način da se Hrvatskoj daje autonomija u odlučivanju za ili protiv GMO-a te definiranju prava i obveza za provođenje službenih kontrola na području Republike Hrvatske. Vlada je prijedlog prihvatila. 

Prihvatili obustavu sanacijskih postupaka 29 bolnica i dva doma zdravlja

Predložena je i Odluka o obustavi postupka sanacije Kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, kao i mnogih bolnica.

- Sanacija zdravstvenih ustanova nije postigla svoj učinak, radi se o 29 bolnica i dva doma zdravlja, na Vladi je da se donese odluka o obustavi sanacije, sva nastala dugovanja neće opteretiti osnivače ustanova, odnosno županije - kazao je ministar Darko Nakić. 

Vladina odluka slijedi nakon što je Sabor izmijenio Zakon o sanaciji javnih ustanova i omogućio da se zdravstvene ustanove vrate osnivačima te će se, među inima, obustaviti sanacija pet kliničkih bolničkih centara, po dvije kliničke bolnice i klinike te 18 županijskih bolnica koje će biti „vraćene“ županijama koje će imenovati Upravna vijeća bolnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke; Milanović odredio datum za saziv Sabora
IZBORI 2024.

Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke; Milanović odredio datum za saziv Sabora

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara
Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece