Obavijesti

News

Komentari 152

Uskok o Sauchi: Po prvi put da se tako ukida proširenje istrage

Uskok o Sauchi: Po prvi put da se tako ukida proširenje istrage
1

Uskok se ne slaže sa odlukom suca istrage i smatra da je njihovo rješenje o proširenju istrage protiv Sauche u skladu s dosadašnjom praksom svih županijskih sudova u Hrvatskoj

VIDEO

U žalbi protiv sudske odluke kojom je zbog procesnih razloga ukinuto rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko, Uskok ističe kako je to prvi put da je takvo rješenje ukinuto sa stajalištem da prema Zakonu o kaznenom postupku nije moguće donijeti rješenje o provođenju i proširenju istrage.

Sporno rješenje o proširenju istrage u srijedu je ukinuo sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, a prema riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića odluka je ukinuta zbog procesnih razloga s obzirom da Zakon o kaznenom postupku ne poznaje termin "proširenje istrage", već se može donijeti novo rješenje o pokretanju istrage koje se onda može spojiti s ranijim rješenjem.

Uskok, međutim, naglašava da doneseno rješenje o provođenju i proširenju istrage proizlazi iz činjeničnih utvrđenja dosadašnjih rezultata istrage i provedenih izvida koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su okrivljenici počinili kaznena djela na način kako im se rješenjem stavlja na teret.

- Dakle, u konkretnom slučaju ne radi se o pitanju sadržaja nego forme, odnosno naziva državnoodvjetničkog akta, koji ne samo da nije u suprotnosti s odredbama Zakona o kaznenom postupku, nego je u skladu s dosadašnjom praksom svih županijskih sudova u Hrvatskoj pred kojima Ured postupa - objavio je Uskok na svojim internetskim stranicama.

Uskok zaključuje da je odlukom suca istrage Županijskog suda u Zagrebu po prvi puta ukinuto takvo rješenje sa stajalištem da sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku nije moguće donijeti rješenje o provođenju i proširenju istrage.

Miljević: Slučaj Saucha bi mogao završiti na Ustavnom sudu 

To može biti presedan u praksi, ali je odluka Suda u skladu sa zakonskim rješenjem pravilna. Pravilno je objašnjenje suca Mittermayera i glasnogovornika Kreše Devčića o tome da sadašnji ZKP ne poznaje institut proširenja istrage. Da li je to moguće, to je pitanje koje bi trebalo razmotriti, ali je sasvim sigurno da tekst ZKP-a taj institut ne poznaje, rekao je Veljko Miljević za N1 Televiziju. 

- U ZKP-u iz 2008. imamo definirano sve što je potrebno za rješenje o provođenju istrage, ali o proširenju istrage nema ni spomena. Da je sve ovo istina vidljivo je i iz prijedloga Ministarstva pravosuđa gdje ministarstvo kaže da u članku 217. iza čl. 2. treba dodati i treći potpuno isti članak kao u zakonu iz 1997. Nema spora da u tekstu zakona mi institut proširenja istrage nemamo. To znači da su Mittermayer i Devčić u pravu kad kažu da je moglo biti doneseno samo ovakvo rješenje. To je tako. A da li bi se takva tragična situacija smjela dogoditi... - kaže Miljević. Dodaje i kako bi se moglo dogoditi da sve to završi na Ustavnom sudu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u