Obavijesti

News

Komentari 510

Za dan RS-a 99,8 %: 'Dodik se mora suočiti s posljedicama'

Za dan RS-a 99,8 %: 'Dodik se mora suočiti s posljedicama'
6

Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a

VIDEO

U Republici Srpskoj u nedjelju se održao referendum na kojem su se birači mogli izjasniti žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan RS-a i to unatoč pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je zaključio kako je riječ o neustavnom prazniku koji diskriminira Hrvate i Bošnjake. Referendum je uspio jer je na njega izašlo više od 50 posto birača.

Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj nešto poslije 21 sat objavio je da je prema još uvijek nepotpunim podacima na referendum izašlo između 56 i 60 posto građana tog BH entiteta. 

Neslužbenim rezultatima, odnosno nakon obrađenih 71,09 posto glasačkih mjesta spomenuti datum podržalo je 99,79 posto glasača. 

- Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država. RS je u Daytonski mirovni sporazum i BiH unijela svoj teritorij, efektivnu vlast i narod koji je htio Republiku. To su kriteriji za državu - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.  

U skupštini RS-a Dodik je rekao:

 - 9. siječanj su potvrdili građani koji se nisu htjeli odreći tog datuma. Srpski narod je pokazao političku zrelost i odlučnost te da će na svaki pokušaj  ponižavanja RS-a odgovoriti na ovakav način. Ovaj dan će ući u povijest RS-a. Imali smo pravo na referendum bez obzira na sve zabrane.

'Dodik će se morati suočiti s posljedicama neustavnog referenduma'

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju kako će se Milorad Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma u Republici Srpskoj morati suočiti s posljedicama tog protuustavnog i nezakonitog postupka.

Izetbegović, bošnjački član predsjedništva, je rekao novinarima u Sarajevu kako kako je referendum o danu RS-a koji je tijekom dana provođen na njegovu teritoriju eklatantan primjer kršenja Daytonskog sporazuma, ustava i zakona.

"Reakcija na to ne može se izbjeći", kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako pri tom misli prije svega na pravosudna tijela Bosne i Hercegovine ali i na međunarodnu zajednicu. 

Izetbegović je kontrastirao kako je Dodik upornim inzistiranjem na organiziranju referenduma kojega je zabranio Ustavni sud BiH sam sebe odveo u izolaciju.

Ponovo je kako je u pitanju inat no ovoga puta on prelazi sve granice dopuštenog, kazao je Izetbegović.

"Viđali smo to u zadnjih par desetljeća od strane srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa. Mislim da će se postepeno dogoditi reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Husein, Gadafi i Milošević prkose i kako to izgleda", zaključio je Izetbegović.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 510
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"