Obavijesti

News

Komentari 46

Mišja groznica na Medvednici: U bolnici završilo 30 planinara

Mišja groznica na Medvednici: U bolnici  završilo 30 planinara
1

Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori, kaže dr. Markotić

VIDEO

Medvednica je kao žarište virusa prepoznata još 2012. kad je izbila prva epidemija, rekla je Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

U tu je kliniku od početka godine stiglo 20-ak bolesnika. Dijagnoza: Hemoragijska vrućica s bubrežnim sindromom, odnosno tzv. mišja groznica. U drugim je bolnicama dijagnosticirano još 10-ak bolesnika. Prema dostupnim podacima, većina bolesnika se zarazila na Medvednici ili širem okruženju Medvednice. Moguće je da se nekoliko sučajeva zarazilo u okolici Siska i Ivanić Grada. Mišja groznica opasna je virusna infektivna bolest. Javlja se ciklički u obliku epidemija, ali sporadičnih slučajeva svake godine.

- Virus se prenosi udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama glodavaca. Na njih se u prirodi ne može bitno utjecati, njih uništavaju njihovi predatori. Mogućnost kontrole glodavaca u prirodi ne postoji - rekla je dr. Alemka Markotić.

Sezona glodavaca traje od proljeća do kraja listopada, pa dr. Markotić savjetuje da u prirodi treba biti oprezan te se držati mjera prevencije.

- Treba izbjegavati aktivnosti u prirodi kojie stvaraju prašinu, redovito prati ruke, sklanjati hranu izvan dosega glodavaca. Ako idete u vikendicu u kojoj dugo niste bili, prvo sve prozračite, a potom poprskajte dezinficijensom te prebrišite. Ni slučajno se ne smije mesti prašina na zaraženim mjestima jer tako možemo udahnuti virus - kaže dr. Markotić.

  1. se može prenijeti izravnim kontaktom sa zaraženim glodavcem, udisanjem zaraženog zraka od izlučevina glodavaca ili jedenjem hrane koja je bila u dodiru s glodavcem.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke