Obavijesti

News

Komentari 109

Uzelac: Kazne su prestroge za mlade koje zateknu s drogom

Uzelac: Kazne su prestroge za mlade koje zateknu s drogom
1

Silovanje više neće biti potrebno dokazivati već će biti dovoljno za kaznu ako nije bilo pristanka. Maksimalna kazna za osobito teška kaznena djela bit će 50 godina

VIDEO

Premijerka Kosor na današnjoj sjednici Vlade istaknula je da je napokon završen prijedlog novog Kaznenog zakona koji je prvi puta izglasan 1998. te se od tada mijenjao 12 puta.

- Morali smo poraditi na ovim izmjenama zbog usklađivanja pojedinih odredbi i suvremenost Kaznenog zakona - kaže Kosor. Ovaj novi Zakon trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2013. koji se navodi kao datum ulaska Hrvatske u EU.

- Ako se prihvati ovaj Zakon kažnjavat će se oni koji ne isplaćuju radnicima plaće, a imaju za to novca koji na kraju troše na privatni luksuz. Mobing će se kažnjavati od jedne do tri godine zatvora. Silovanje više neće biti potrebno dokazivati već će biti dovoljno za kaznu ako nije bilo pristanka. Kažnjavat će se sramoćenje kao novo kazneno djelo, objesna vožnja, nasilničko ponašanje u obitelji i slično, a maksimalna kazna za osobito teška kaznena djela bit će 50 godina zatvora. Za primanje i davanje mita mogli bi se u zatvoru odležati od jedne godine do osam godina. - rekla je premijerka. Za raspravu se javio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji je rekao da za ove izmjene neće dići ruku zbog, po njegovom mišljenju, prestroge kazne za one koje se zatekne da posjeduju drogu.

- U cjelini Zakon je dobar, no kriminaliziranje pojedinca koji se zatekne s drogom nije mi prihvatljiv, Naime, uglavnom se radi o mladim ljudima, početnicima koje se može na lakše načine spriječiti da više ne uzimaju drogu odnosno prekršajnim sankcijama, a ne ih tretirati kao kriminalce. Tim etiketiranjem im se trajno nanosi šteta. Očito je lakše baviti se njima nego proizvođačima droga - rekao je Uzelac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premijerka se suprotstavila mu se rekavši da nije točno da država manje snage ulaže u borbi preprodavača i proizvođača droga, ali složila se da mlade ne treba tretirati kao kriminalce. Ministar Bošnjaković istaknuo je da bi ovaj zakon trebao rasteretiti zatvore. Od ukupnog broja kazni 70 posto su uvjetne koje danas nemaju nikakvu težinu, a po novom Zakonu, kaže Bošnjaković, oni koji budu kažnjeni na ovaj način morat će odraditi niz obveza zbog čega će osude imati smisla. Za novi Kazneni zakon glasali su svi osim Uzelca koji na kraju nije bio protiv već suzdržan.

Sve bespravno izgrađeno do 21. lipnja 2011. može se legalizirati

Vlada je u četvrtak na drugo čitanje uputila zakone o prostornom uređenju i gradnji koji su usklađeni s europskima, piše Jutarnji list. Produžen je rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata pa će se tako svi objekti koji su izgrađeni do 21. lipnja 2011. moći legalizirati.

Novost je i podjela prihoda od legalizacije. Prema prijašnjem prijedlogu naknadu su trebali dijeliti država i lokalna samouprava u omjeru 75:25, a sada će taj omjer biti 50:50. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS