Obavijesti

News

Komentari 325

Plenković HDZ-ovcima: Usvojili smo kvalitetan program. Sabor završili s 'Bože čuvaj Hrvatsku'

Plenković HDZ-ovcima: Usvojili smo kvalitetan program. Sabor završili s 'Bože čuvaj Hrvatsku'

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski HDZ danas ima posljednji krug unutarstranačkih izbora. Biraju 10 novih članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora

VIDEO

Andrej Plenković, njegov zamjenik Tomo Medved i potpredsjednici  Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić izabrani su prije više od dvije godine, a na današnji izborima u HDZ-u, u zadnjem krugu, bira se 10 novih članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora koje bira 2000 izaslanika na 19. općem saboru HDZ-a u Lisinskom.

UŽIVO: Izbori u HDZ-u

18:16 Usvojili smo kvalitetan program i korisne promjene Statuta. Od srca zahvaljujem svim dužnosnicima stranke koji su u proteklom razdoblju obnašali odgovorne dužnosti, očekujem njihov daljnji angažman. Mogu na kraju konstatirati visok stupanj političkog suglasja unutar HDZ-a o smjeru u kojem stranku i dalje treba graditi i unaprijediti - zaključio je Plenković, a Opći sabor završio pjesmom "Bože, čuvaj Hrvatsku."

18:14 Konstatiram da imamo nove članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora, čestitam svim kandidatima i zahvaljujem svim dosadašnjim članovima u ovih šest godina, poručio je Plenković.

Jednoglasno su izglasali i Program kao i izmjene Statuta.

18:04 Glasovi su zbrojeni. Obzirom da je za Predsjedništvo bilo kandidata upravo onoliko koliko ih se i biralo, tu se već sve i znalo, samo se čekalo koliko će tko glasova od njih dobiti. Glasalo je 1172 izaslanika, od čega je 1158 listića važećih. Igor Andrović u Predsjedništvo je ušao sa 873 glasa, Antonija Jozić s 955, Marko Marušić s 880, Anđelko Stričak s 879, Krešimir Ačkar s 848, Nina Obuljen Koržinek s 886, Ivan Celjak s 892, Ernest Petry s 848, Blaženko Boban s 901 te Šime Erlić s 839 glasa.

Glasovanju za Nacionalni odbor je pristupilo 1175 izaslanika, a važećih listića je 1147. U Nacionalni odbor su izabrali Tugomira Majdaka, Ivana Bosančića, Matu Čička, Tomislav Družak, Gorana Kaniškog, Antu Janka Bobetka, Dražena Milinkovića, Ivana Dabu, Nikolu Grgurića, Josipa Budimira, Tonćija Glavinu, Martinu Furdek Hajdin, Josipa Križanića, Nenada Horvatića, Mariju Kušmiš, Tomislava Dulibića, Zdravka Galovića, Sašu Ristera, Marinu Matković, Josipa Ostrogovića, Dalibora Bišćana, Acu Vidakovića, Domagoja Čorića, Mateja Begića, Ivicu Tafru, Juditu Emić, Zdravka Tušeka, Dalibora Milana, Damira Mandića, Marija Bratulića, Zdeslava Milasa, Krstu Ramića, Juru Brižića, Tomislava Dželaliju, Damira Tomljenovića, Josipa Bilandžiju, Željka Tomljanovića, Ratimira Ljubića, Jelenu Folnović te Vladimir Pleško. 

17.20 Nakon ministara i lokalnih čelnika, red hvalospjeva iznijeli su i europarlamentarci.

16.15 Čestitke našem predsjedniku koji prepoznaje sigurnost ove zemlje kao prioritet, poručio je ministar obrane Mario Banožić, koji nije zaboravio spomenuti i doprinos bivšeg ministra Damira Krstičevića. 

- 20 godina je bio trend, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi, da se Europa jednostavno razvojačila, nije se toliko ulagalo u HV, kao niti u ostalim zemljama jer nitko nije očekivao da se može nešto dogoditi ponovno na tlu Europe. Mnogi su u prijašnjim mandatima u ovoj državi to iskoristili, unazadili su HV. Isti taj nas danas svakodnevno proziva kako bi vojska trebala izgledati. Za mandata Zorana Milanovića vojska je imala najniže plaće, materijalna prava su se svela na najniži oblik, bilo je najmanje ulaganja, a vojska se raseljavala iz najbitnijih strateških lokacija - rekao je naglasivši kako danas obrana ima najveći proračun od Domovinskog rata.

16:00 Novi ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić podsjetio je što je Vlada posljednjih šest godina učinila.

- Prosječna plaća porasla je za 30 posto, minimalna je dosegnula 500 eura, imamo milijun i 622.000 osiguranika, što je rekord, imamo 105.000 nezaposlenih i bez dvojbe možemo istaknuti da je ova Vlada znala reagirati, ne samo kako bi sačuvala radna mjesta nego i potaknula rast i razvoj gospodarstva. Na jednog umirovljenika dolaze 1,32 osiguranika, što je također rekord. Prije mjesec dana taj je omjer bio manji 1:1,2. Kad uzmemo u obzir da je europski prosjek 1,6, onda vidimo da se ovaj uzlazni trend u Hrvatskoj približava europskom prosjeku - rekao je dodavši kako su prosječne mirovine povećane za više od 20 posto dok je najniža povećana za više od 26 posto, a da će do 2025. rasti za još tri posto te da su povećane i naknade.

15:30 Da je iznimno počašćen što može sudjelovati i govoriti na ovom Saboru, istaknuo je ministar gospodarstva Davor Filipović. 

- Mi smo velika politička obitelj koja ima veliku dužnost, a to je borba za hrvatske interese. U toj borbi ste vi, članice i članovi HDZ-a, moji suborci. Kada sam prošle godine prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, mnogi su mi sa strane govorili da je to unaprijed izgubljena bitka, da se pobjednik već zna, da me mediji neće štedjeti i da to ne treba ni meni ni mojoj obitelji. Kada sam prihvatio časnu i odgovornu dužnost ministra mnogi su mi sa strane, također, govorili kako mi je puno ugodnije biti sveučilišni profesor, predavati ekonomiju jer ću se, preuzimanjem ove dužnosti, zamjeriti gotovo svima u državi - rekao je naglasivši kako niti jedne niti druge nije poslušao.

- Kao sportaš igram sve utakmice do kraja i nikad se ne predajem. Ušao sam u politički ring zagrebačkih izbora, branio boje naše stranke i dao sam sve od sebe. Prihvatio sam dužnost ministra svjestan opasnih vremena u kojima živimo, velike neizvjesnosti, ali i da je više nego ikada potrebna odgovorna politika kako bi naše gospodarstvo išlo naprijed - rekao je Filipović, koji je mišljenja, kako je rekao, da nitko u ovim vremenima nema pravo na osobnu komociju i bježanje od odgovornosti.

- Odgovorna politika uvijek je bila utjelovljena u HDZ-u. Kao najjača stranka u našoj Domovini, danonoćno smo meta kojekakvih napada, rastezanja po naslovnicama, a često smo i demonizirani i to je tako otpočetka. No važno je postaviti pitanje tko su oni koji nas napadaju. To su oni koju pokušavaju Sabor pretvoriti u poligon za izljeve višesatne agresije,  a navodno nude neke reforme. Napadaju nas i oni koji su posvađani oko sitnih partijskih interesa, a navodno nude bolji život našim sugrađanima. Napadaju nas i oni koji su urlali i moralizirali, bacali se po zagrebačkom asfaltu, a kada su prvi put dobili priliku upravljati nečime, bolje da tu priliku nisu dobili - poručio je dodavši kako je nova vlast s Tomislavom Tomaševićem na čelu jedino ukinula mjeru roditelj-odgojitelj i tako poslali poruku što misle o hrvatskim obiteljima.

- Svi oni se mogu staviti u jednu rečenicu - jako puno priče, jako malo odgovornosti, još manje znanja. Uvijek dođe izborni dan na kojem narod u pravilu poklanja povjerenje HDZ-u, snazi koja je na čelu s Franjom Tuđmanom obranila Hrvatsku i pobijedila agresora, onoj snazi koja je osigurala mir u BiH, koja nas je uvela u NATO savez i utrasirala put prema EU, snazi koja na čelu s Andrejom Plenkovićem uspješno svladava sve krize. Mi rješavamo probleme, a politikantstvo ostavljamo drugima. Živio HDZ i živjela Hrvatska - rekao je. 

14:25 Posvećeni smo, bez obzira na ono što govore, obnovi, poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

- Ja sam uvjerena da ćemo sve te projekte u rokovima provesti i završiti kako smo se i obvezali - rekla je pa se osvrnula na sektor medija, koji je također u njezinu resoru. 

- Ponekad se znamo ljutiti na medije kad nas netočno prenose, međutim, kao stranka zagovaramo profesionalno novinarstvo nasuprot žutilu, slobodu i neovisnost medija, ali našim novim zakonima osiguravamo i veću transparentnost financiranja i uvid u vlasničku strukturu medija, što je jako važno kako bismo i mi građani znali tko stoji iza onih koji ponekad nešto u medijskom prostoru plasiraju. Ulažemo velika sredstva u medijsku pismenost - rekla je.  

Pozvala je sve članove na odgovorno ponašanje. 

- Zbog pojedinaca koji nisu stavljali javni nego osobni interes, pod velikim smo povećalom i lijepe nam se etikete, a istovremeno HDZ-ovi načelnici, gradonačelnici, župani, zastupnici, svi mi članovi Vlade, svaki dan ispočetka svojim radom dokazujemo i moramo dokazivati da nam je na prvom mjestu interes naše Domovine i naroda. Svojim djelima, ponašanjem, odabirom suradnika pa i kad se sučeljavamo s političkim oponentima, uvijek promoviramo privrženost općem dobru - poručila je. 

13:40 Dok traje glasanje, za govornicom se izmjenjuju izaslanici. Većinom su to HDZ-ovci na visokim dužnostima, gradonačelnici, načelnici, župani, zastupnici i ministri. Svi odreda imaju samo riječi hvale za svog šefa i način na koji vodi HDZ i Vladu. Čak i Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, koji nema problema reći Plenkoviću ono što misli i kritizirati ga. Upozorio je samo na regionalnu nejednakost, ali istaknuo kako rješavanje tog problema ide u dobrom smjeru.

- Hrvatska je premala i ne smijemo dopustiti da se neki njezini dijelovi u potpunosti demografski isprazne - rekao je. 

13.30 Izaslanici su jednoglasno podržali kandidacijske liste za Predsjedništvo i Nacionalni odbor. Za Predsjedništvo se bira 10 članova, a upravo toliko je i pristiglo kandidatura - a to su Igor Andrović, Antonija Jozić, Marko Marušić, Anđelko Stričak, Krešimir Ačkar, Nina Obuljen Koržinek, Ivan Celjak, Ernest Petry, Blaženko Boban i Šime Erlić. Stoga je to ustvari već riješeno.

Za Nacionalni odbor se bira 40 članova, a 55 HDZ-ovaca se kandidiralo. U tijeku je tajno glasanje ubacivanjem listića u glasačke kutije, a trajat će dva i pol sata - do 16 sati.

12:42 Nakon obraćanja predsjednika koje je trajalo više od sat vremena, njegov zamjenik Tomo Medved predstavlja program stranke za četvrto desetljeće. 

- Kao i u najtežim trenucima Domovinskog rata i danas predvodimo Hrvatsku na putu gospodarskog oporavka i utjecaja u Europi. HDZ je bio i ostao najbolji jamac državne stabilnosti - poručio je. 

Program je podijeljen četiri tematske cjeline, dodao je. U prvom se definiraju temeljna načela i odrednice HDZ-a, u drugom pogledi na daljnji razvoj HDZ-a, u trećem stajališta o perspektivama Hrvatske, a u posljednjem viziju Hrvatske kao utjecajne u Europi i svijetu.

- Ovaj program ne dokida naše temeljene vrijednosti i dostignuća nego dopunjuje naše ciljeve u skladu sa zahtjevima vremena, ne uzmičemo od kršćanske demokracije, društvene solidarnosti i obitelji kao temelja našeg društva - istaknuo je dodavši kako HDZ ostaje stranka desnog centra. 

- Izradit ćemo i posebni Etički kodeks kojim ćemo još više podići svijest o važnosti integriteta i transparentnosti u obavljanju stranačkih dužnosti - poručio je Medved.

- Želimo državu koja će biti oslonac svim našim sugrađanima - dodao je. 

Plenković podnio izvješće o radu 

11:33 Plenković podnosi izvješće o radu. 

- Meni je veliko zadovoljstvo da smo se nakon četiri godine pauze ponovno uspjeli okupiti i to u ovako velikom broju. Iza nas su četiri godine koje su bile izrazito izazovne. Pandemija, dva potresa, globalni tektonski poremećaji uzrokovani brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu... - istaknuo je pa se osvrnuo na rad stranke koju vodi posljednjih šest godina.

- S ponosom mogu utvrditi da je HDZ 33 godine od svog osnivanja i dalje, zahvaljujući svima nama i potpori hrvatskog naroda, najsnažnija politička snaga u Hrvatskoj - poručio je. 

- Želim zahvaliti prvom hrvatskom predsjedniku na viziji, snazi, mudrosti, odlučnosti da je predvođen braniteljima ostvario samostalnost, a HDZ je imao u tome ključnu ulogu. Danas i mi djelujemo na temelju njegove ostavštine i doktrine prilagođavajući se novim vremenima sukladno konceptu novog modernog suverenizma - rekao je zahvalivši svim članovima na zalaganju i požrtvovnosti u svakoj općini, gradu i županiji.

- Želim poslati važnu poruku s obzirom na određene inicijative i zahtjeve prema Hrvatskoj - prošle godine u vezi operacije Bljesak od tužiteljstva u BiH, ove godine za operaciju Oluja od tužiteljstva Srbije. Hrvatska ne prihvaća da Srbija na temelju svojeg zakona procesuira navodne ratne zločine.  Hrvatska se u Domovinskom ratu branila od velikosrpskog Miloševićevog režima i sigurno Vlada i HDZ neće dopustit da 27 godina nakon pobjede u ratu tužiteljstvo, bilo BiH, bilo Srbije, diže optužnice protiv hrvatskih pilota, generala, zapovjednika. Stojimo uz naše heroje - naglasio je te zaradio pljesak. 

- Bravo - zaderao se netko od prisutnih.  

Financijska situacija

Osvrnuo se na financijsku situaciju stranke. 

- U ljeto 2016. na računu smo imali minus od 17 milijuna kuna, u međuvremenu smo platili i kaznu od 14,2 milijuna kuna, financirali dvoje parlamentarnih, dvoje lokalnih izbora, jedne europske te jedne predsjedničke izbore, a danas HDZ nema niti kune duga, ni jednog neplaćenog računa, niti jedne pozajmice, niti jednog kredita - naglasio je. 

Govoreći o predsjedničkim izborima i gubitku njihove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, istaknuo je kako je to posljedica rada dvije struje - ujedinjene ljevice, ali i niza stranki na desnom spektru. 

- Tada su naši navodni prijatelji po svjetonazoru doveli na vlast kandidata ljevice za kojeg danas mnogi ljevičari žale što su za njega glasali. To su važni politički fenomeni o kojima moramo voditi računa i razumjeti da je i to bio dio pokušaja da se destabilizira HDZ, ali to im nije uspjelo - poručio je pa se pohvalio podsjetnikom na prošle parlamentarne izbore istaknuvši kako je HDZ na njima, u ovom izbornom sustavu, ostvario najbolje rezultate do sada.

- Pobijediti tako uvjerljivo RESTART koaliciju u kojoj je bilo 10 ili 11 stranaka značilo je da rad HDZ i naše Vlade ima veliku potporu naroda. To treba cijeniti. Trebao nam je samo jedan dan da uz naših 66 mandata formiramo parlamentarnu većinu. Danas imamo još stabilniju većinu. Imali smo široke mogućnosti s kim možemo koalirati, ali nismo išli s onima koji su nas pokušavali, kao neki prije njih, ucjenjivati - poručio je misleći na Domovinski pokret i Most. 

- HDZ se ne da ucjenjivati - naglasio je. 

Podsjetio je i na lokalne izbore na kojima je, istaknuo je, HDZ demonstrirao svoju snagu osvojivši vlast u 15 županija te 45 posto općina i gradova. HDZ ima, dodao je, i potpredsjednicu EK i EPP-a (Dubravku Šuicu), glavnu tajnicu Vijeća Europa (Mariju Pejčinović Burić) te članicu Europskog revizorskog suda (Ivanu Maletić).

 - Ja sam prije šest godina naglasio da je Hrvatskoj tada najvažnija tema bila politička stabilnost. I upravo ta politička stabilnost kako smo je koncipirali s našim partnerima danas predstavlja tu čvrstu parlamentarnu većinu. Stalno postoje napori da nas netko dovede u šah, škare, retoričku destabilizaciju, ali nisu i neće uspjeti u tome - poručio je dodavši kako neće uspjeti jer s partnerima njeguju ono što je ključno, a to je povjerenje.

- Oni vjeruju nama, a mi smo poklonili povjerenje i njima. Bez toga nema suradnje i s onima koji možda imaju drugačije političke svjetonazore. Ali nalazimo zajednička rješenja. Da nema stabilnosti, danas ne bismo otvarali Pelješki most, ne bismo ušli u europodručje, u schengenski prostor, ne bismo donijeli odluke o nabavi aviona Rafalea, ne bismo danas imali LNG na Krku i time osigurali opskrbu plinom na način da ne ovisimo o ruskim energentima, ne bismo mogli kvalitetno upravljati krizama koje su pred nama - rekao je osvrnuvši se na krizu iza nas podsjetivši na očuvanje radnih mjesta i potpore pogođenima Covidom. 

Podsjetio je i na rast plaća, mirovina, kako su riješili krizu u Agrokoru, Petrokemiji, Đuri Đakoviću, rješavaju štete od potresa, donijeli antiinflacijski paket koji je Vlada donijela uslijed energetske krize te da od iduće godine stupa na snagu i reforma obiteljskih mirovina, uz porast onih minimalnih. Naglasio je i kako su povećali ulaganja u obrazovanje. 

- Tu moramo učiniti dodatne napore jer samo nas obrazovanje može učiniti konkurentnima i pravim dionicima globalne tržišne utakmice. Ojačat ćemo suverenost države, samodostatnost u proizvodnji hrane. Vodit ćemo računa da svaki hrvatski dom ima grijanje, tople vode, struje, da naši ljudi, bez obzira kako će se odvijati krize, mogu točiti gorivo u svoja vozila - rekao je naglasivši važnost osnaživanja državnosti, odnosno jačanja institucija,

- Ima onih koji nemaju refleks da je dobro platiti porez, onih koji neće reći da je Vlada ili neki grad, općina napravila nešto dobro, ali mi koji smo dobili povjerenje moramo napraviti sve da sve institucije bolje, profesionalnije, učinkovitije, jeftinije i transparentnije funkcioniraju, da budemo predvodnici u borbi protiv korupcije, da na funkcije dolaze ljudi s integritetom, kojima je javno bitno, a ne privatno - naglasio je dodavši kako su to zadaće njihove stranke.

Poruka članovima: 'Žrtva smo brutalnih napada i etiketa. Odbijajte to. Očekujem od vas borbenost, angažman...'

- Mi smo moderna, suvremena stranka, koja poštuje druge - rekao je, a govor prekinuo pljesak. 

- Nerijetko smo žrtva brutalnih napada i etiketa. Za dio onih agresivnih na lijevom spektru mi ćemo biti korumpirani lopovi, lijepit će nam to svaki dan, to je okvir, moderna tehnologija, ponavljaj stalno jedno te isto, možda će netko povjerovati da je istina. Oni na desnom spektru nam lijepe etikete da smo izdajnici, evo u zadnje vrijeme prema Hrvatima u BiH. Koliko netko zao može biti da kaže da je HDZ zao pre Hrvatima u BiH? Pa da nismo dovoljno suverenisti, kršćani, odakle im pravo? Odbijajte te etikete, snažno se borite protiv toga - poručio je svojim HDZ-ovcima.

A uputio im je još nekoliko poruka što od njih očekuje. 

- Očekujem od vas političku borbenost, vidljivost, angažman, snažno zastupanje naših stajališta, da djelujete odvažno kad donosite odluke, da one budu učinkovite, dobro promišljene, hrabre, da ih ljudi osjete, da vodite računa o vašem integritetu, kao ljudi koji su se bili spremni angažirati, ne rade to svi, mnogi koji imaju što kazati i doprinijeti se ne žele politički angažirati jer smatraju da će biti izloženi totalnoj agresiji u vremenu ovakve otvorene komunikacije i jednostavno ne žele zbog svog mira. Vodite računa o održivosti naših mjera, moramo sve staviti u perspektivu klimatskih tranzicija, važno je da budemo orijentirani na budućnost, da djelujemo na način da ljudi vide da imamo rješenja za vremena novih izazova, moramo učiniti sve da smo ekonomski i socijalno bolji, ali temeljna je mentalna promjena - rekao je. 

11:28 Utvrdili su kako je na zasjedanju od 1740 pozvanih prisutan 1321 izaslanik. 

11.15 Hrvatska se uskoro priključuje eurozoni i šengenskom području i to je jasan dokaz da je premijer Plenković za Hrvatsku ostvario uspješnu europsku priču, poručio je predsjednik EPP-a Manfred Weber. 

Naglasio je kako je potrebno provesti reforme u EU-u kako bi Europa bila spremna odgovoriti na "izazove našeg vremena."

- Ne smije se događati da jedan čovjek, na primjer Viktor Orban, blokira cijelu Europsku uniju kad želimo uvesti sankcije. Europa koja ne može odlučivati o zajedničkoj vanjskoj politici bit će slaba. Europa mora govoriti jednim snažnim glasom - rekao je i osudio, kako je rekao, brutalnu, nelegalnu i neopravdanu rusku invaziju na Ukrajinu. 

- Vi Hrvati dobro znate kako je to biti napadnut i što znači boriti se za slobodu i demokraciju. Kad su ruski tenkovi prešli preko granice 24. veljače nije napadnut samo teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine, napadnuta su načela na kojima se temelji Europska unija i vrijednosti koje Europljani tako cijene. Napadnuta je sloboda, demokracija i vladavina zakona. Putin želi ponovno napisati povijest u kojoj postoje sfere utjecaja i gdje se ponovno podiže Željezna zavjesa. Europljani trebaju zajednički raditi na obrani i sigurnosti - rekao je te pozdravio najavu pristupanja Švedske i Finske NATO-u.

- Europa je napadnuta. Europski način života je na kocki. Ovo su ozbiljna vremena i sada je trenutak da se borimo za naše vrijednosti. Istinski desni centar je ono što nam treba. Iskustvo, vrijednosti, odgovornost, vizija za budućnost, to je u našem DNK. Trebamo snažnu Europu, Europa treba snažnu Hrvatsku, Europa treba snažan HDZ. Sretno, učinit ćemo to zajedno - poručio je.

11:01 Ja ću postaviti na početku dva pitanja. Jesmo li prije 33 godine mogli zamisliti da ćemo biti u samom vrhu EU i EPP-a, za stolom Europskog vijeća? Jesmo li 2019., na početku ovog ciklusa, zamisliti da će nas zadesiti sve ove krize? Nismo. Na čelu Hrvatske i EU cijelo vrijeme HDZ i EPP. Da citiram onu pjesmu - kad je bilo najteže, rodio se HDZ. HDZ je stožerna stranka EU, ali i šire, istaknula je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, nahvalivši još Plenkovića i Webera. 

- Ostajemo svoji, iako smo dublje integrirani i to je ono što je ta Europa i EU - poručila je dodavši kako će EK u petak razgovarati o statusu kandidata Ukrajine, Moldavije i Gruzije za ulazak u EU.

- A kako poduprijeti, a poduprijet ću, status kandidata Ukrajini, a ne razgovarati o kandidacijskom statusu BiH, mislim da moramo to staviti u nekakav paket. Naravno da imamo empatiju i da je važno za Ukrajinu, ali je isto tako i za naše prijatelje u BiH. Hvala našem predsjedniku Plenkoviću što ovu temu drži visoko - rekla je.

10:56 Opći sabor HDZ-a je, mogu reći, i Opći sabor Hrvatica i Hrvata. Hvala vam, predsjedniče Plenkoviću, što ste bili s nama u egzaltacijama pobjede, ali i gorčinama neuspjeha. Drago mi je da imamo premijera koji donosi stabilnost i s punim dignitetom predstavlja našu Domovinu,. Hvala vam na zajedništvu i blizini, živjela Hrvatska, poručio je Adrijan Vuksanović, hrvatski ministar u vladi Crne Gore te predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

10:50 Hvaljen Isus i Marija, dobar dan, pozdravio je okupljene Tomislav Žigmanov u ime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a oni uzvratili gromoglasnim pljeskom.

- Upravo smo danas ono što jesmo zahvaljujući vašoj podršci, zajednica koja bilježe uspjehe, koja je opet uspjela ostvariti svoju političku relevantnost. Zajednica smo koja treba pomoć Domovine, a znamo da je od HDZ-a imamo. Budite s nama - rekao je. 

10:48 To je tema na kojoj radimo godinama. Pitanje Hrvata u BiH nekada nije bila tema u međunarodnim forumima, a danas je stalno zahvaljujući našoj Vladi i HDZ-u, odgovorio je Plenković Čoviću te pozdravio Webera, ali i Bakolasa Thanasisa, glavnog tajnika EPP-

10:40 Stigao je i predsjednik EPP-a Manfred Weber.

10:33 Veseli me da obilježavate 19. Opći sabor i tražite nova rješenja za HDZ i hrvatski narod. Vjerujem da ćete danas kad je u pitanju izmjena Statuta poslati vrlo jasne poruke kako treba izgledati ovo društvo u vremenima ispred nas, poručio je Čović.

Danas BiH, dodao je, ima posebno političko iskušenje nefunkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti

- Na pokušaj majorizacije morali smo reagirati i organizirati Hrvatski narodni sabor. Dobit ćemo izbore te uvjerljivo, na način da djelujemo zajedno - rekao je i zaradio pljesak.  

- BiH nema bez Hrvata u BiH - dodao je istaknuvši kako sutra u Bruxellesu, nakon zalaganja Plenkovića, imaju razgovore s predsjednikom Europskom vijeću oko budućnosti BiH i Hrvata u BiH. 

- Pomozite nam da možemo biti svoj na svome i osigurati legitimno predstavljanje. Predsjedniče, hvala vam za sve što ste napravili za nas - rekao je. 

10:13 Opći Sabor počeo je odavanjem počasti poginulim braniteljima, utemeljitelju HDZ-a i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu te himnom u izvedbi ansambla Sv. Blaž. U dvorani je oko 2000 izaslanika, a to su HDZ-ovci na funkcijama iz cijele Hrvatske (zastupnici, europarlamentarci, gradonačelnici, načelnici, župani, predsjednici ogranaka...), među kojima i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

10:04 Plenković je pozvao i svog prethodnika, Tomislava Karamarka, kao i Manfreda Webera, predsjednika EPP-a, stranke unutar koje HDZ djeluje u Europskom parlamentu, ali za sada nisu viđeni da su došli. No, iz HDZ-a kažu da će Weber doći.

9:55 Kako bira partija... ovako: Šalabahteri, bijeg u zahod... Više pročitajte OVDJE.

9:30 U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski HDZ danas kompletira svoje unutarstranačke izbore. Biraju 10 novih članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora. Predsjednik stranke, Andrej Plenković, predstavit će i izvješće o radu za posljednje četiri godine, a predviđeno je i prihvaćanje Programske deklaracije te izmjene Statuta. U programu "HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti" navodi se da će se stranka zalagati za moderni hrvatski suverenizam. Među temeljnim načelima i odrednicama, uz zalaganje za dostojanstvo Domovinskog rata i poštovanje prava branitelja, tu je i obitelj, odnosno poštovanje svih zajednica obiteljskog života." Plenković, inače poznat po kašnjenju, stigao je čak pola sata prije i sa svojim ministrima i najbližim suradnicima vani na terasi popio kavu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 325
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo