Obavijesti

News

Komentari 66

Vampirica iz Barcelone: Djecu ubijala i od njih radila 'lijekove'

Vampirica iz Barcelone: Djecu ubijala i od njih radila 'lijekove'
10

Enriquetu Martí i Ripollés prozvali su Vampiricom Barcelone. Ubila je 12 djece koju je godinama podvodila bogatašima. Nikad joj nisu sudili jer su ju ubili zatvorenici

VIDEO

Iako su serijski ubojice uglavnom muškarci, postoje i slučajevi kada su grozne zločine činile i žene. U novom specijalu 'Žene ubojice' svaki drugi dan donosimo vam 12 priča o ženama monstrumima čiji su zločini zgrozili javnost i istražitelje.

Enriqueta Martí i Ripollés bila je serijska ubojica djece koja je od svojih stravičnih zločina napravila unosan posao.

Pokretanje videa...

24sataTV 00:47

Malo se o njenom životu zna prije dolaska u Barcelonu krajem 19. stoljeća. U početku je tamo radila kao sluškinja u bogatim obiteljima, no uskoro je postala prostitutka. Tijekom godina otkrila je mračne i perverzne želje svojih klijenata i dosjetila se načina kako bi mogla zaraditi. Kad je 1909. uštedjela dovoljno novaca da unajmi stan, otvorila je tamo vlastiti bordel, ali s djecom. Otimala je s ulice djecu od pet do 15 godina i podvodila ih članovima bogatih španjolskih obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Murderpedia

Iste godine u Barceloni su izbili neredi, u povijesti poznati kao 'Tragični tjedan'. Tijekom nasilnih sukoba u kojem je spaljeno 40 crkava, pronađen je i Martín bordel. No svodnica se nije dugo zadržala u zatvoru. Pomogao joj je netko od visoko pozicioniranih poznanika, navodno netko od njenih klijenata. Nikad joj nisu sudili, a dosje o bordelu je nestao.

Od djece radila 'eliksir' protiv tuberkuloze i kreme za lice

Martí se ubrzo vratila poslu, ali ovoga puta još okrutnije nego prije. U siromašnoj četvrti je otvorila novi bordel s još mlađom djecom. Otimala je djecu od tri do 12 godina te ih podvodila, a zatim ubijala i od njihove krvi, kostiju i masti radila 'eliksir', lijek protiv tuberkuloze koja je tada harala, ali i kreme za lice koje su od nje kupovale dame iz visokog društva.

Neki izvori govore kako su njene klijentice vrlo dobro znale kako pravi kreme, no nisu smatrale da je život siromašne djece s ulice dovoljno bitan da bi se oko toga uzrujavale.

Klijente pronalazila u operi

Tijekom dana Martí je hodala u odrapanoj odjeći po samostanima i prihvatilištima glumeći sirotinju te je birala djecu koja su joj se činila da su sama ili nepoželjna. Uzela bi ih za ruku i jednostavno odvela. Navečer bi se sredila za odlazak u operu gdje je pak pronalazila nove klijente - muškarce za bordel, a žene za kupnju krema.

S vremenom je postalo očito da u zajednici postoji otmičar i priča se brzo proširila gradom. No kako bi umirio stanovništvo, gradonačelnik je krajem 1911. izdao javni proglas u kojem je kazao da priča o otmici i ubojstvima nije istinita.

Uhvatili su je zahvaljujući znatiželjnoj susjedi

Godinu kasnije, 10. veljače 1912., Martí je otela svoju posljednju žrtvu , Teresitu Guitart Congost. Obitelj ju je danima bezuspješno tražila. Istina se saznala tek zahvaljujući znatiželjnoj Martínoj susjedi.

Claudia Elías 17. veljače vidjela je kroz prozor Martína stana nepoznatu kratko ošišanu djevojčicu kako se igra s drugom curicom i upitala susjedu da li su djeca njena. No ljutita Martí samo je zatvorila prozor.

Šokirana Elías otračala je nepristojnu susjedu prodavaču madraca u ulici. Spomenula je i njeno inače neobično ponašanje i odijevanje te se zapitala da li je možda ona djevojčica Teresita Guitart Congost. Prodavač je njene sumnje prijavio prijatelju policajcu . Deset dana kasnije pod lažnim izgovorom da su dobili dojavu da drži kokoši u stanu, policija je upala Martí u stan. Pronašli su djevojčicu koju su tražili, ali i drugu, Angelitu.

Murderpedia

Murderpedia

Teresita je policiji ispričala da joj je Martí obećala dati slatkiše, pa je pošla s njom . Kad su došle u stan, ošišala joj je kosu, rekla da se od sad zove Felicidad, da više nema roditelje nego nju kao maćehu.

Petogodišnjeg dječaka ubila na kuhinjskom stolu?

Njoj i Angeliti zabranila je da se približavaju prozorima, izlaze na balkon i ulaze u pojedine sobe, no djevojčice su to svejedno činile kad Martí ne bi bila kod kuće.

Teresita je ispričala da su u jednoj vrećici pronašle krvavu odjeću za djevojčice i nož .

Angelita je kazala, pak, da je ona već od ranije bila zatočena u stanu i to s 5-godišnjim dječakom Pepitom. Tvrdila je navodno da je vidjela kako ga Martí ubija na kuhinjskom stolu.

Pronašli su posmrtne ostatke 12 djece

Policija je u stanu navodno otkrila vreću sa kostima i sobu u kojoj je Martí čuvala ljudske ostatke . Navodno je u staklenkama držala dječju kosu, krv, masnoće, smrvljene kosti...

U drugom stanu i kući koje je Martí koristila pronašli su dječje ostatke u lažnim zidovima i vrtu.

Ukupno su našli posmrtne ostatke 12 djece.

Presudili su joj drugi zatvorenici

Martí je završila u zatvoru 1912. godine. Imala je tada 43 godine. Pokušala se ubiti dva puta prerezavši vene , no nije uspjela. Presudili su joj godinu kasnije drugi zatvorenici , a u povijesti je ostala zapamćena kao 'Vampirica iz Barcelone'. Njene klijente policija navodno nikad nije otkrila.

Murderpedia

Murderpedia

Teresita s obitelji i policajcima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...