Obavijesti

News

Komentari 7

Vatrogasci i kanaderi gase u Biogradu, Dugopolju, na Pagu

Vatrogasci i kanaderi gase u Biogradu, Dugopolju, na Pagu
15

Vatra je planula u petak nešto prije 15 sati na predjelu Sokoluša. Požar trave, niskog raslinja i makije nastao je izvan minski sumnjivog područja ali mu se jedan dio proširio

VIDEO

Požar u biogradskom zaleđu, između Kakme i Vrane pod kontrolom je. U neprohodnom terenu  vatra još tinja i dimi, a vatrogasci dežuraju na prometnicama uz rubove požarišta. 

- Dio požarišta je pod minama pa smo opozvali kanadere koji su se zbog vatre digli u zrak. Oni moraju nisko nadletjeti požar kako bi ispustili vodu pa postoji bojazan da voda aktivira mine. Vatra ih također može aktivirati pa smo procijenili da je sigurnije po pilote da ne gase taj požar. Štete ionako nema jer se radi o neprohodnom terenu na kojem nema ni većih stabala. Požar još tinja, ali ga se nadzire s rubova jer požar nije ugašen dok požarištem ne prođe ljudska stopa - kazao nam je vatrogasni zapovjednik Željko Šoša. Nije htio nagađati o kolikoj se opožarenoj površini radi dok vatrogasci ne obiđu rubove GPS uređajem i točno je ne izmjere.

Vatra je planula u petak nešto prije 15 sati na predjelu Sokoluša. Požar trave, niskog raslinja i makije nastao je izvan minski sumnjivog područja ali mu se jedan dio proširio na površinu zagađenu minama. U gašenju požara i dežurstvu na požarištu sudjelovalo je 20 vatrogasaca iz Biograda, Pakoštana, Polače i Draga s devet vatrogasnih vozila. Tijekom noći  požarište se nadziralo i gasilo s mjesta sigurnih od mina.

Gori i kod Koprivnog

U okolici Dugopolja mjesto Koprivno gori nisko raslinje i suha trava. Požar je zahvatio 30 hektara. Na terenu je 66 vatrogasaca sa 13 vozila iz 13 DVD-a. Požar gase i 4 kanadera. Zasad nema ugroženih kuća. Maestral "nosi" požar prema brdima. Autocesta je prohodna.   

Kanaderi su imali posla i na Pagu gdje je također danas gorjelo raslinje.

Pokretanje videa...

00:42

MORH: Zračne snage i danas angažirane na požarištima
 

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik i u subotu su angažirane u gašenju tri požara s ukupno sedam protupožarnih zrakoplova.

Nakon gašenja požara na otoku Pagu dva zračna traktora su preusmjereni na novo požarište Gaćelezi u Šibensko-kninskoj županiji. Na to požarište upućene su i dodatne snage - dva kanadera CL-415. Također, jedan zračni traktor je gasio požar u Visočanama u općini Poličnik u Zadarskoj županiji, izvijestilo je u subotu Ministarstvo obrane (MORH). 

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju na 27 požarišta, deset u Šibensko-kninskoj, po sedam u Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj, te tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Do subote, u 33 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su ukupno provele 150 sati u akcijama gašenja požara pri čemu je izbačeno blizu 6500 tona vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.