Obavijesti

News

Komentari 80

Više tisuća oboljelih od gripe, vrhunac tek dolazi idući tjedan

Više tisuća oboljelih od gripe, vrhunac tek dolazi idući tjedan
2

Tisuće oboljelih: Ni nakon osam dana ne zna se od čega je preminuo 36-godišnji Splićanin, ali su nalazi potvrdili da nije gripa od koje svaki dan oboli sve više ljudi

VIDEO

Prošli tjedan u Splitu imali smo oko 200 prijavljenih slučajeva gripe, ali je to daleko od stvarnog broja. Mnogi koji obole uopće ne odlaze liječniku nego gripu preleže. Ali i mnogi liječnici, nažalost, ne prijavljuju slučajeve gripe pa ne možemo utvrditi koliko je točno oboljelih.

Potvrdila je to Dijana Nonković iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo koja kaže da se vrhunac gripe očekuje tek idući tjedan.

- Nakon vrhunca bi se broj oboljelih trebao početi smanjivati. Gripe će biti i dalje, provlačit će se i kroz ožujak, ali s mnogo manje oboljelih - zaključila je Nonković.

Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Ne znaju od čega je umro Splićanin

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu i dalje traju ispitivanja o uzrocima smrti 36-godišnjeg Splićanina koji je preminuo još prošlog tjedna. Potvrdili su samo da nesretni čovjek nije umro od gripe:

- Testiranja još traju, a na dva uzorka nije izoliran virus gripe. Nažalost, ta testiranja znaju potrajati i ne treba ništa prejudicirati. Nekad se dogodi da se i ne utvrdi točan uzrok smrti. Ipak, pričekajmo nalaze, a kad stignu rezultati, o njima ćemo izvijestiti kliničare, liječnike koji su se brinuli o pacijentu - rekao nam je Marijan Erceg, voditelj Službe za epidemiologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Do sad 2992 oboljelih, ali je pravi broj još i veći

Njihova dežurna epidemiologinja, dr. Sanja Kurečić-Filipović također potvrđuje da su liječnici dosad prijavili 2992 oboljela od gripe u čitavoj Hrvatskoj. No broj je vjerojatno sad i veći jer su to podaci od prošloga tjedna, dok se za ovaj tjedan tek očekuju novi. Uz preporuku da se svaka gripa treba dobro preležati, dr. Kurečić-Filipović savjetuje i to kako razlikovati gripu od viroze.

- Gripa obično dolazi naglo, uz glavobolju i temperaturu koja prelazi 38,5 stupnjeva Celzijevih. Viroze istodobno obično nastupaju postupno, uz upale gornjeg dišnog sustava praćene kihanjem, curenjem nosa ponekad grloboljom i kašljem. Gripa obično prođe za sedam do deset dana - pojašnjava naša sugovornica. 

Ako se zakomplicira, virus gripe izaziva pogoršanje osnovne bolesti od koje pacijent boluje. Najčešće gripa napadne srce ili može izazvati upalu mozga i moždane ovojnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...