Obavijesti

News

Komentari 9

U strateške planove uvršteni kamp na Pagu i hotel u Rovinju

U strateške planove uvršteni kamp na Pagu i hotel u Rovinju
1

Na sjednici tehničke Vlade održanoj u srijedu projekti izgradnje Autokampa Punta Nova i rekonstrukcije rovinjskog hotela Park uvršteni su na listu strateških investicijskih projekata...

VIDEO

Na sjednici tehničke Vlade održanoj u srijedu projekti izgradnje Autokampa Punta Nova i rekonstrukcije rovinjskog hotela Park uvršteni su na listu strateških investicijskih projekata.
 
Vrijednost ukupnog ulaganja u Autokamp Punta Nova je 139,3 milijuna kuna, a investitor je tvrtka Nova Camping. Riječ je o kampu visoke kategorije, s pet zvjezdica u općini Povljana na otoku Pagu. Projektom je predviđeno uređenje 500 kamp parcela, 85 kamp mjesta, četiri sanitarna objekta i 250 mobilnih kućica ukupnog smještajnog kapaciteta 2.200 ljudi, uz stvaranje uvjeta za zapošljavanje 20 stalnih i do 145 sezonskih radnika kao i neizravno zapošljavanje još 40 zaposlenika u objektima koji će biti dati u najam, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Vrijednost projekta rekonstrukcije Hotela Park u Rovinju je 539 milijuna kuna, a investitor je rovinjska Maistra. Taj projekt uključuje zamjenu postojeće građevine hotela s tri zvjezdice izgradnjom luksuznog turističkog objekta. Predviđa se cjelogodišnje poslovanje hotela kapaciteta 209 smještajnih jedinica, od čega 190 ekskluzivnih soba i 20 apartmana, s ukupno oko 500 ležajeva, od kojih će veliki dio imati vanjski mali privatni bazen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi Hotel Park će uz smještaj najviše kategorije nuditi i dodatne sadržaje kao što su wellness i SPA centar s vanjskim i unutarnjim bazenima, kongresno-koncertnim dvoranama i sl., a očekuje se da će se realizacijom ovog projekta  omogućiti otvaranje 85 novih radnih mjesta.

Panenić je istaknuo i da su za oba projekta osnovane operativne skupine koje će pomagati investitorima u otklanjanju preostalih prepreka za njihovu realizaciju.

Ministar turizma Anton Kliman je, pak, istaknuo da su to projekti koji su za vrijeme mandata prošle vlade stajali tri-četiri godine, a oni su ih uspjeli „otkočiti“.

Uoči sjednice Vlade Kliman je novinarima rekao da je Vlada u šest mjeseci uspjela izgurati te projekte, nasuprot nekim vladama "koje su pod navodnicima bile jako operativne a u četiri godine nisu napravile ništa".

"Ova dva, i još nekoliko projekata stavili smo na listu strateških, odradili smo ih sve i nadam se da će ih sljedeća vlada kvalitetno odraditi", istaknuo je. Na pitanje hoće li on dovršiti te projekte odgovorio je: "Vidjet ćemo, mandatar će slagati vladu ne mogu vam to reći".    

Kliman smatra kako će strateški projekti hotela Park u Rovinju i Autokampa Punta Nova na Pagu donijeti novi vjetar hrvatskom turizmu, dignuti uslugu na višu razinu i samim tim podignuti konkurentnost hrvatskog gospodarstva u cjelini, a turizma posebice.  

Po njegovim riječima, gradnja hotela Park  počet će do kraja godine, a riječ je o jednoj od najvećih investicija u turizmu sljedeće godine. 

 Za „Junckerov plan“ identificirano 15 projekata

Vlada je usvojila i izvješće o provedbi tzv. Junckerovog plana ulaganja, a u sklopu kojeg, prema riječima ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića, Hrvatska za sada uživa koristi od sporazuma o malom i srednjem poduzetništvu. Naime, odobrena su dva projekta koja je kandidirao HBOR, i to projekti podjele rizika za srednje kapitalizirana društva i druge prioritete te projekt portfeljne garancije u okviru Obzora 2020.

Također, identificirano je 15 potencijalnih ulagačkih različitih stupnja pripremljenosti, i to 7 u sektoru energetike, 3 u turizmu, dva u prometu te po jedan u proizvodnoj industriji, okolišu i održivom upravljanju resursima i digitalnoj infrastrukturi, a koji bi mogli započeti s realizacijom u iduće tri godine, rekao je Tolušić.

Procijenjena ukupna vrijednost ulaganja na teritoriju RH koja bi se mogla potaknuti uz podršku ovog fonda iznosi otprilike 5 milijardi eura, istaknuo je Tolušić.

Strukovno obrazovanje uz pomoć EU-ovih fondova

Na dnevnom redu sjednice Vlade bilo je i donošenju Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

Njegovim donošenjem, prema riječima resornog ministra Predraga Šustara, ostvaruju se pretpostavke za početak skidanja suspenzije sa sredstava iz europskih fondova, tj. korištenje 85 milijuna eura iz europskih socijalnih fondova za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja.

Planira se izrada novih sektorskih kurikuluma, jačanje učenja temeljenog na radu, unaprjeđivanje sustava osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju kao i sustav trajnog profesionalnog razvoja nastavnika te podizanje privlačnosti strukovnog obrazovanja.

Produljenje roka Kermas Istri

Uz ostalo, Vlada je i za dvije godine - sa šest na osam godina, produljila rok tvrtki "Kermas Istra", poduzetnika Danka Končara, za dostavu uporabne dozvole za projekt na lokaciji Sveta Katarina - Monumenti u Puli, koji je u sklopu projekta Brijuni Riviera, za što bi do početka svibnja iduće godine trebao bi biti zaključen ugovor o koncesiji.

Naime, bivša je Vlada u travnju 2012. godine donijela odluku kojom je Kermas Istri dana koncesija u svrhu izgradnje i korištenja luka posebne namjene - Luka nautičkog turizma - Sveta Katarina na dijelu k.o. Pula i k.o. Štinjan, te Luka 2 na dijelu k.o. Štinjan, na lokaciji projekta Brijuni Riviera - "Otok Sv. Katarina - Monumenti".

Rok za dostavu uporabne dozvole za taj projekt odlukom tehničke Vlade Tihomira Oreškovića produžava se za dvije godine, sa šest na osam godina od donošenja odluke, a rok za zaključenje ugovora o koncesiji bio bi najkasnije do 1. svibnja 2017. godine.

Produljenje je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio činjenicom da je tek nakon raspisa javnog prikupljanja ponuda i odabira investitora cjelokupno područje obuhvaćeno projektom Brijuni Rivijera proglašeno kulturnim dobrom čime su za investitora stvorene dodatne neplanirane obveze. Stoga je tek tada bilo moguće predvidjeti rok za dovršetak građenja i okvirni rok dobivanja uporabne dozvole.

Odlukom se precizira i obveza Kermas Istre da najkasnije do 15. travnja 2017. dostavi garanciju banke radi dobrog izvršenja posla u korist države na iznos od 15,8 milijuna kuna, odnosno 7 posto ukupne investicije koja iznosi 226,2 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu