Obavijesti

News

Komentari 17

Vlada i sindikati o povećanju plaće: Nastavljaju se pregovori

U tijeku je sastanak na kojem bi Vlada i osam sindikata javnih službi mogli potpisati sporazum o povećanju plaća. U petak su se dogovorili o  3 % povećanju osnovice

VIDEO

Nakon četiri sata pregovora predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi još nije izvjesno hoće li u ponedjeljak biti potpisan konačni sporazum o šestpostotnom povećanju osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u idućoj godini, kako je to bilo dogovoreno u petak.

Sindikati javnih službi danas bi trebali potpisati sporazum o plaćama u javnim službama, no sva sporna pitanja nisu još riješena.

"Rezultat je neriješen, nastavljamo drugo poluvrijeme u 16 sati. Nadam se da će se utakmica završiti u drugom poluvremenu bez produžetaka", izjavio je čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić u pauzi višesatnih pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. 

Nije htio odgovoriti kolika je vjrojatnost da se danas potpiše sporazum objasnivši to kako "ne želi otkrivati svoju taktiku dok 'utakmica ne bude gotova'" te istaknuo kako je današnji dan ključan za potpisivanje sporazuma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koordinator sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec rekao kako pregovori idu u smjeru da nema pomaka, dok je 

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti, odbio dati izjavu objasnivši to  dogovorom među sindikalnim čelnicima.

Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe istječe s današnjim danom, a Vlada i sindikati u petak su postigli načelni, usmeni dogovor o povećanju osnovice plaće u sljedećoj godini.

No, prema izjavama sindikalista prije još jednog radnog sastanka koji je počeo u 9 sati i konačne potvrde dogovora, čini se da se situacija preko vikenda ipak promijenila. Naime, nekim je sindikatima sporan dug za 2016. godinu oko kojeg s Vladom još nisu postigli dogovor. 

Prema izračunu sindikata dug iznosi 1,4 milijarde kuna za javne službe te još 400 milijuna kuna za državne službenike. Vlada im je ponudila po 100 milijuna kuna iduće i 2018. godine.

'Vlada drži figu u džepu'

U tijeku je sastanak na kojem bi Vlada i osam sindikata javnih službi mogli potpisati sporazum o povećanju plaća budući da su se u petak dogovorili o tri postotnom povećanju osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u travnju, te tri postotnom povećanju u studenom 2017., premda bi prema izjavama sindikalnih čelnika uoči današnjeg sastanka moglo doći do problema, jer, kako neki tvrde, Vlada drži figu u džepu.

Predstavnici sindikata i ministar zdravstva Milan Kujundžić sa različitim su najavama uspjeha sastanka Vlade i sindikata otišli u Ministarstvo rada na pregovore o povećanju osnovice za plaće u javnim službama.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić novinarima je rekao kako se nada da će danas biti postignut konačni dogovor koji je na tragu onoga o čemu su novinari već izvještavali, odnosno tri postotno povećanje plaća u travnju i jednako toliko u studenome sljedeće godine.

Po pitanju duga za 2016. izrazio je uvjerenje kako će se naći neko kompromisno rješenje u granicama mogućega. Dodao je i kako očekuje da će danas sve biti riješeno, a što onda uključuje i pitanje duga za 2016. Ministar nije želio novinarima otkriti koliki je dug koji se u cijeloj priči neprestano spominje. 

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da će se nakon razgovora vidjeti tko drži 'fige u džepu', ali nije želio pojasniti na koga misli. Samo je rekao da će Hrvatski liječnički sindikat potpisati ugovor, jer je Odbor tog sindikata tako odlučio.

Šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić novinarima pojasnio kako se u toj Babićevoj izjavi misli na Vladu. Ribić je dodao i kako će nakon sastanka progovoriti o svemu, odnosno i o politici Vlade i odnosu prema socijalnim partnerima. 

Po Ribićevim riječima tijekom vikenda neke su se stvari promijenile. 

"Neke stvari su postale zabrinjavajuće tako da će Vama biti zanimljivo kada završimo ovu sjednicu", zaključio je Ribić. 

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša kazao je da će njegov sindikat danas vjerojatno potpisati sporazum, ako će Vlada ponuditi ono što smo u petak dogovorili.

U petak je nakon višesatnih pregovora  postignut dogovor o povećanju osnovice, ali su već tada sindikalni čelnici govorili da ostala pitanja nisu do kraja riješena.

Tekst sporazuma trebao je biti usuglašen na radnom sastanku u subotu, a ako bi se tada postigao dogovor sindikati su izrazili očekivanje da će se sporazum potpisati u ponedjeljak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina