Obavijesti

News

Komentari 63

Orešković je uvjeren: BDP će sigurno rasti više od 1,8 posto

Orešković je uvjeren: BDP će sigurno rasti više od 1,8 posto
5

Reformska mjera ukidanja upotrebe pečata iz poslovne prakse pridonijet će modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave prema građanima

VIDEO

Na početku sjednice premijer Tihomir Orešković je najavio kako će danas ukloniti jedan veliki relikt prošlosti - pečat, koji u Europi koriste samo Irska, Grčka i Hrvatska.

- Uklanjanja barijera u poslovanju jedan je od glavnih ciljeva, danas ćemo 'ugasiti' pečat, to je signal za gospodarstvo. Tkog god od vas da ga ima, sada ga može spremiti u ladicu za uspomenu - kazao je premijer.

Komentirao je i proljetnu ekonomsku prognozu Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva koja je snižena na 1,8 posto u ovoj godini. Orešković vjeruje kako će rast ipak biti nešto veći od prognoziranog, a objasnio je i zašto:

- Ovi indikatori koje pratim su vrlo pozitivni i uvjeren sam da će rast biti veći. Drugo, nije bilo vremena da se vide naše reforme. Analiza je napravljena dva-tri tjedna prije. Ovu strategiju da ćemo smanjiti dug za 200 milijuna nisu uključili. Mi ćemo se naći u Bruxellesu, pa kad čuju naše planove uvjeren sam da će promijeniti i poboljšati prognozu. Čestitam svima - rekao je Orešković.

Kao pozitivno je izdvojio potvrdu EK o očekivanom ovogodišnjem deficitu na razini od 2,6 posto BDP-a, na kojoj ga planira i Vlada. „Vidi se da je to bio realan plan i to je i Europska komisija potvrdila“, rekao je Orešković.

Ukidanje pečata donosi višestruke uštede

Vlada je usvojila jednu od najavljivanih reformskih mjera kojom želi olakšati uvjete poslovanja i stvoriti bolju investicijsku klimu, a to je ukidanje upotreba pečata. Ministar Tomislav Panenić objasnio je kako  će reformska mjera ukidanja upotrebe pečata iz poslovne prakse pridonijet će modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave prema građanima uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz operacionalizaciju stvaranja jednostavnijeg poslovnog okruženja.

- Implementacijom ove mjere predviđene su višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje u praksi zahtijevaju upotrebu pečata. Mjerenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest milijuna kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja, odnosno osnivanja 22.970 j.d.o.o-a i d.o.o.-a s jednim osnivačem. - rekao je Panenić.

Ujedno je i osnovana radna skupina za praćenje provedbe ukidanja pečata, a kojoj je na čelu Jakša Puljiz, kao glavni koordinator za Europski semestar i strukturne reforme te predstavnici Ureda za zakonodavstvo, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske udruge banaka te Hrvatske udruge poslodavaca.

Izvješće pučke pravobraniteljice

Neven Zelić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade obznanio je kako će se osnovati Odbor za obilježavanje obljetnica važnih za RH , a u kojem će biti predsjednica RH, predsjednik Sabora i premijer. najavio je i osnivanje Radne skupine za obilježavanje 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske. 

Ministar Ante Šprlje je predstavio Izvješće pučke pravobraniteljice za 2015. te naveo da će Vlada svoje mišljenje uputiti u Sabor.

-  Tijekom 2015. godine zabilježen je porast predmeta, koje je vodio taj ured. U 8 posto slučajeva je utvrđena povreda. Najviše se pritužbi odnosi na diskriminaciju na tržištu rada - istaknuo je ministar.

Potencijalne vojne prijetnje u porastu

Ministar obrane Josip Buljević predstavio je Izvješće o obrani za 2015. godinu. Zaključio je kako su potencijalne vojne prijetnje u porastu te da je potrebno jačanje suradnje sa saveznicima te ulaganje, sukladno mogućnostima, u svrhu modernizacije i opremanja za potrebe misija i NATO ciljeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.