Obavijesti

News

Komentari 78

Svi iz Mosta bili protiv: Vlada je produljila Kovačiću mandat

Svi iz Mosta bili protiv: Vlada je produljila Kovačiću mandat
1

Razumijemo da HRT treba imati upravu, ali sadašnja nije ispunila svrhu, Most ne može podržati produljenje mandata Kovačića i Uprave, rekao je Božo Petrov

VIDEO

Ja sam super optimističan. Nadam se da će do kraja godine rejting agencije prepoznati sve što smo napravili i da će uvažiti to, kazao je tehnički premijer Tihomir Orešković na sjednici Vlade koju je započeo čestitajući ministru pravosuđa Anti Šprlji na novorođenoj kćeri, poklonivši mu u ime Vlade plišanu igračku i čestitku.

Nakon toga je tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović predložio uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. 

- Predlažemo produljenje mandata v.d. ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića do 1. listopada. Razlog za produženje roka činejnica da sadašnja dužnost prestaje 4. rujna, nakon čega HR nema zakonskog zastupnika, osobu ovlaštenu da je zastupa. To je problem do kojeg je došlo zbog problema oko javnog natječaja za ravnatelja, imenuje ga Sabor, a on je raspušten... - kazao je Hasanbegović. 

Božo Petrov se usprotivio prijedlogu. 

- Razumijemo da HRT treba imati upravu, ali sadašnja nije ispunila svrhu, Most ne može podržati produljenje mandata Kovačića i Uprave. Nakon formiranja nove saborske većine, tražit ćemo drukčije vodstvo koje će puno profesionalnije raditi - kazao je Petrov. 

Svi Mostovi ministri glasali su protiv. Ukupno je bilo 6 glasova protiv i 12 za. Prijedlog je prihvaćen. 

Prihvaćenje priojedlog odluke o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2016./2017..  

Vlada je 'spasila' Petrokemiju: Odobreno 200 milijuna kuna kredita

Vlada je dala suglasnost i državno jamstvo Petrokemiji za 200 milijuna kuna kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u svrhu restrukturiranja i konsolidacije tvrtke, dok je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno korištenje prekoračenja od 100 milijuna kuna na računu kod Hrvatske poštanske banke (HPB) radi tekuće likvidnosti.

- Financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te se radi o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj te značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja -  istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Dodao je da se odobrenjem ovog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, omogućava refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, a stvorit će se i pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina.

- Time će se otvoriti prostor za nastavak započetih aktivnosti i daljnje mjere financijske i poslovne konsolidacije kompanije u ovoj godini, kao i pripremu proljetne sjetve 2017. godine na kvalitetnijoj razini od ovogodišnje - rekao je Marić.

Također, dobivenim jamstvom kutinskoj će tvrtki biti omogućeno financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava. Naime, istaknuo je Marić, prošli se put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5 posto, a ovo će se zaduženje realizirati po dvostruko nižoj stopi.

- Vlada je svjesna važnosti Petrokemije ne samo za Kutinu i kutinski kraj, nego i za cijelu hrvatsku poljoprivredu. Odluku kakvu predlažemo da se ovakva situacija više nikada ne dogodi, odnosno da se niti jedna Vlada više ne nađe u ovakvoj situaciji. Ona nije naša krivnja, mi smo tu problematiku preuzeli i zato smo u ovu odluku unijeli određene financijske pokazatelje koje društvo mora ispuniti, odnosno ne smije prekoračiti, a prije svega se to odnosi na odnos njihovog duga prema operativnom poslovanju i financijskim rezultatima, ali i druge mjere koje će biti na odgovornost Ministarstvu gospodarstva i CERP-a, kako bi se na kvartalnoj bazi pratili financijski rezultati Petrokemije, a sve u cilju da se više nikad ne dogodi da ju Vlada praktički u zadnjem trenutku mora spašavati -  istaknuo je Marić.

Prihvaćeni su i prijedlozi uredbe o dopuni Uredbe o organizacijskim i tehničkim standardima za povezivanje na državnu informacijsku infrastrukturu, odluke o koncesiji u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja bijele ribe kod otoka Kudica, u Iškom kanalu i odluke o koncesiji u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja bijele ribe uz Dugi otok, između rtova Žman i Gubac.

Prihvaćeni su i prijedlozi odluka o davanju suglasnosti za zaduženje: Gradu Velikoj Gorici kod OTP banke Hrvatska d.d., Zadar, Općini Končanica kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, Općini Gornji Kneginec kod OTP banke Hrvatska d.d., Zadar, Općini Goričan za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, Općini Orebić za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Općini Sračinec za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak.
Također, prihvaćeni su i prijedlozi odluka o davanju suglasnosti na odluku Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojom se odobrava korištenje prekoračenja po transakcijskom računu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorenom kod Hrvatske poštanske banke d.d. i  odluka o davanju prethodne suglasnosti vršitelju dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za sklapanje pravnog posla temeljem. 
Prihvaćeni su i Godišnje izvješće o radu Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada za 2015. godinu te Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad XX. Nacionalnim savjetovanjem o gospodarstvu i poduzetništvu (Split, 1. i 2. rujna 2016. godine).

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca