Obavijesti

News

Komentari 258

Vrebaju djecu: U Hrvatskoj je čak 1417 osuđenih pedofila

Vrebaju djecu: U Hrvatskoj je čak 1417 osuđenih pedofila
1

U registru je 1417 pravomoćno osuđenih zbog pedofilije, a procjenjuje se da ih ima i do deset puta više, ali nikad ne budu ulovljeni. Zbog propusta zakonodavca, osuđeni opet mogu raditi s djecom...

VIDEO

Muškarac (29) koji je seksualno napastovao djevojčicu u Zagrebu pritvoren je na mjesec dana. Od ranije je poznat policiji. Već je napadao djevojke, a lani je uhićen zbog podmetanja požara. To je samo jedan u nizu sličnih slučajeva...

Stručnjaci tvrde da u Hrvatskoj oko 14.000 seksualnih predatora vreba na djecu. Svjetska istraživanja pokazuju da se otkrije samo 10 posto pedofila, a kako se u registru pedofila koji se vodi pri Ministarstvu pravosuđa nalazi 1417 pravomoćno osuđenih zbog seksualnih delikata na štetu djece, u stvarnosti ih imamo oko 14.000.

Registar pedofila je tajan, odnosno pristup podacima u njemu ograničen je na ovlaštene osobe. No i oni pedofili koji su svojim zločinama uništili život tisuća djece i njihovih obitelji, zbog propusta vlasti nakon određenog vremena mogu ponovno raditi s djecom.

Mogu raditi s djecom

Kako je prošli mjesec otkrio Večernji list, u Ministarstvu pravosuđa ne vode statistiku o tome koliko je pedofila izbrisano iz registra jer je za njih nastupila rehabilitacija, a podaci o osuđenim pedofilima, koji su odslužili kaznu, nakon isteka rehabilitacijskog roka brišu. Znači, rehabilitirani pedofili ponovno se mogu zaposliti na poslovima s djecom iako država nema nikakva jamstva da opet neće seksualno napastovati djecu.

- Nismo izmijenili Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, koji ne odgovara onome što smo se obvezali po Lanzarote konvenciji (Konvenciji Vijeća Europe za borbu protiv svih oblika seksualnog nasilja) da ćemo imati točne podatke o osuđivanim osobama. Lanzarote konvencija nas obvezuje da i dalje imamo podatak o svakoj osobi osuđenoj po toj konvenciji i ovdje rehabilitacija ne znači da se podaci o osuđenim pedofilima brišu iz registra. Rehabilitirani pedofili imaju pravo biti zaposleni, ali ne na poslovima u kojima dolaze u direktan doticaj s djecom jer prava djeteta trebaju biti iznad prava osobe osuđene za seksualne delikte na štetu djece - kazala je za Večernji list sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Petö Kujundžić.

Istraživanja, naime, pokazuju da pedofili u pravilu, osim ako je terapija i psihoterapija u penalnom i postpenalnom sustavu dobro odrađena, ponavljaju kaznena djela. Hrvatska nema ni penalnu ni postpenalnu psihoterapiju s osuđenim pedofilima, pa je iluzorno očekivati da će pedofili samo tako prestati s napadima na djecu.

Rijetko tko ih provjerava

Nadalje, Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, poslodavci nisu obvezani da kod zapošljavanja osoba koje će raditi s djecom provjere nalaze li se u registru pedofila. I dok se u školi osuđivani pedofili ne mogu zaposliti, ništa ih ne spriječava da rade u igraonicama, sportskim klubovima... Stvar je poslodavca hoće li provjeravati nalazi li se osoba koju zapošljava u registru pedofila.

Prije tri godine za bludničenje je osumnjičen vozač prijevozničke tvrtke koja je prevozila djecu riječkog Centra za odgoj i obrazovanje. Ista tvrtka već je imala zaposlenika koji je osuđen za silovanje djevojčice u školi. Primjerice u Srbiji, škole, vrtići i druge institucije koje rade s maloljetnicima i djecom dužne su zatražiti podatak je li u registar pedofila upisana osoba koju namjeravaju zaposliti. I dok kod nas pedofile, kad izađu iz zatvora, više nitko ne kontrolira, u Velikoj Britaniji osuđeni pedofil mora sve prijaviti, i promjenu boje kose, adrese stanovanja i putovanja na odmor. U Srbiji je Marijinim zakonom država oštro krenula u obračun s pedofilima. Proljetos su u registar pedofila u Srbiji upisali prve pedofile u skladu s primjenom Marijina zakona i u toj evidenciji će ostati trajno. Riječ je o pravomoćno osuđenim zlostavljačima djece. Zakon je dobio ime po osmogodišnjoj Mariji Jovanović, koju je 2010. silovao i ubio Mladen Ogulinac, koji je i prije toga bio osuđivan za seksualne delikte prema djeci i maloljetnicima.

Srbija postrožila zakon

Zakonom su propisane posebne mjere koje prema osuđeniku mogu trajati najdulje 20 godina nakon odsluženja kazne. Riječ je o zabrani rada s djecom, pojavljivanju na mjestima na kojima se okupljaju maloljetnici, poput vrtića, škola, školskih dvorišta, igrališta i dečjih manifestacija. Osuđenici se također obvezuju da posijete profesionalna savetovališta. Moraju prijaviti svaku promjenu prebivališta, kao i namjeru putovanja u inozemstvo, a srbijanski nadležni organi o tome obavještavaju državu u koju putuju, i u kojoj će također biti pod nadzorom. U većini zemalja registri pedofila su tajni. Iskustva iz SAD-a, gdje su u pojedinim državama, bili javni ili polujavni dovodili su i do linča pedofila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 258
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa