Obavijesti

News

Komentari 0

Vrijedna oprema: Mali modelari 3D printerom izrađuju igračke

Vrijedna oprema: Mali modelari 3D printerom  izrađuju igračke
6

Svi zainteresirani učenici, a ima ih mnogo, na radionicama imaju priliku upoznati se s cijelim procesom 3D printanja, od osmišljavanja do modeliranja u softveru Autodesk Fusion 360

VIDEO

Modelarske radionice posebno su vrijedne jer mladima daju mogućnost da savladaju tehnike obrade materijala, spajanja i na kraju provjere njihove ispravnosti, rekla je Marija Prihoda, mentor radionica Tehničkog centra mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka, koja drži primat najbolje opremljene modelarske radionice za mlade u Rijeci.

Mjesto je to gdje se osnovci i srednjoškolci svakodnevno okupljaju kako bi učili o 3D printanju i modeliranju, što im je zabavnije i lakše uz vrijednu opremu nabavljenu na inicijativu Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke te uz novčanu pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Potpisani ugovor osigurao nam je kupovinu vrijednog 3D printera, 3D skenera te adekvatnih računala i softvera, što nam je dalje omogućilo cijeli niz aktivnosti - ističe stručni suradnik centra Silvano Skočaj.

- Svi zainteresirani učenici, a ima ih mnogo, na radionicama imaju priliku upoznati se s cijelim procesom 3D printanja, od osmišljavanja do modeliranja u softveru Autodesk Fusion 360 i printanja u programu Cura do same izrade raznih modela te vremena potrebnog za njihovu izradu. A modeli su bezgranični i može se doslovno izraditi svašta. Također, učenici iz prve ruke mogu doznati koliko je zahtjevna gradnja 3D printera vlastitog dizajna - objašnjava modelarka Marija Prihoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A da se ovom tehnologijom uistinu može izraditi svašta dokazuju i mnogobrojni dječji radovi od raznih materijala, poput satova, autića, društvenih igara, dronova i brodica. Marija Prihoda kaže kako ovim radionicama Zajednica tehničke kulture Rijeka želi zainteresirati učenike završnih razreda osnovnih škola za tehnička zanimanja. Primjerice, dvoje učenika koji su dolazili u centar kao osnovnoškolci danas studiraju na Fakultetu elektronike i računalstva te Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Pritom i dalje dolaze na radionice te pomažu mlađim učenicima da svladaju zanimljive tehnike.

Tijekom godine kroz programe riječkog Tehničkog centra mladih prođe više od 900 učenika, no već sad, nakon testnih predstavljanja modeliranja na 3D printeru u osnovnim školama, projekcije pokazuju kako se u programe uključuje sve više djece.

Centar obrazuje i učitelje tehničke kulture u riječkim osnovnim školama, a radionice za djecu su besplatne. Informacije i prijave primaju se na broj 051/323-153 radnim danom od 8 do 16 sati te na e-mail radionica@ztk-rijeka.hr.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu