Obavijesti

News

Komentari 144

Vrijeme terora i straha: Advent u Zagrebu čuva tajna služba...

Vrijeme terora i straha: Advent u Zagrebu čuva tajna služba...
1

Berlinski masakr je dokaz kako današnji teroristi djeluju samostalno i neovisno. U prevenciji terorizma Hrvatska naglasak stavlja na prevenciju, suzbijanje i zaštitu od terorizma

VIDEO

Nakon tragedije na božićnom sajmu u Berlinu razina sigurnosti u Hrvatskoj je podignuta na jedan od najviših stupnjeva pripravnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Stručnjaci za terorizam već dulje ističu kako nema dileme da je i Hrvatska, iako na nižim razinama, potencijalna meta, a to nije za podcjenjivanje, pa su ovakve mjere pojačane prevencije uobičajene. Kako neslužbeno, ali pouzdano doznajemo, sve sigurnosne i policijske službe u zemlji pojačale su uobičajene aktivnosti. Pojačane su kontrole na svim graničnim prijelazima i u zračnim lukama te na mjestima javnih okupljanja.

Advent u Zagrebu i drugim većim središtima diljem Hrvatske koji žive u posebnom ozračju nadolazećeg Božića pod posebnom su paskom službi sigurnosti i policije.

- Sigurnosna situacija u zemlji je dobra, sva nadležna ministarstva održavaju redovite konzultacije te je upravo to koncepcija domovinske i nacionalne sigurnosti - rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, dodavši kako policija vrlo temeljito prati što se događa na hrvatskim granicama.

Iako naše obavještajne službe stanje od terorističke ugroze nastoje doslovce prizemljiti, nakon svake vijesti o terorističkom napadu u zemljama EU pojačavaju sve svoje aktivnosti i razmjenu sigurnosnih podataka kako bi općenito ojačala zajednička europska borba protiv terorizma.

Sve je očitije da se terorizam doslovce profesionalizira i da su nacionalne tajne službe nemoćne, a to potvrđuje i eskalacija terorističkih napada diljem svijeta u kojima ima sve više žrtava. Mete i način sljedećeg napada teško su predvidivi.

Znakovito je da su u BiH još prije desetak dana Ministarstvo obrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH uveli pojačane mjere sigurnosti na svim lokacijama u njihovoj nadležnosti, a poseban naglasak stavljen je na skladišta naoružanja i municije. Iz čitavog niza vojnih skladišta u BiH nestale su goleme količine eksploziva, municije, a i navodeća raketa fagot za uništavanje tenkova.

OSA (Obavještajna služba BiH) je došla do određenih saznanja i dala informaciju povjerljive prirode, izvješćuju mediji u susjednoj Bosni i Hercegovini.     

Da je problem terorizma u Hrvatskoj i te kako ozbiljno shvaćen pokazuje i postojeća Nacionalna strategija za prevenciju i suzbijanje terorizma, kojom se želi onemogućiti bilo kakvo djelovanje terorista.

Jedini teroristički napad u Hrvatskoj 1995.

Prvi i zasad jedini teroristički napad u Hrvatskoj bio je napad na zgradu Policijske uprave u Rijeci.

Tog 20. listopada 1995. godine nešto prije podneva bombaš samoubojica se autom napunjenim sa 70 kilograma TNT-a zabio u glavnu zgradu riječke policije. Terorist je poginuo, dok je 30-ak ljudi, uglavnom zaposlenika policije, što lakše, a što teže ozlijeđeno. Dan poslije odgovornost za napad preuzela je egipatska teroristička organizacija Al Gama’a Al-Islamija, obrazloživši napad odmazdom za nestanak njezina člana Abu Tala’ata al-Kasimija.

Nalogodavac terorističkog napada Muhamed Šavki Al-Islambuli početkom 2000. godine u Afganistanu je priznao da je on naredio napad na Hrvatsku. Prema pisanju Večernjeg lista, Al-Kasimi je jedan od osnivača terorističke skupine Al Gama’a Al-Islamija. Bila je to najjača islamska skupina koja se borila za promjenu vlasti u Egiptu. Al-Kasimi je u Egiptu 1981. godine uhićen s drugim vođama te organizacije i osuđen na dugogodišnji zatvor.

Uspio je pobjeći i dobio je politički azil u Danskoj. U Hrvatsku je stigao iz Amsterdama s danskom putovnicom 12. rujna 1995., nakon čega mu se izgubio trag.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca