Obavijesti

News

Komentari 34

Zadužnicu prema Agrokoru je aktiviralo desetak dobavljača?

Zadužnicu prema Agrokoru je aktiviralo desetak dobavljača?
1

Ako je to zaista istina mogao bi početi domino efekt i tada bi zaista teško bilo držati situaciju pod kontrolom. Do kraja dana trebao bi se znati barem kakav-takav rasplet situacije

VIDEO

U sjedištu Agrokora u Ciboninom tornju traje sastanak vodstva Agrokora i glavnih vjerovnika. Na sastanku bi mogao biti postignut dogovor i potpisan standstill sporazum prema kojem bi se mogao naći daljnji novac za funkcioniranje.

No, pojavile su se i informacije koje govore da Orbico nije jedina tvrtka koja je aktivirala svoje zadužno pravo, već je to navodno učinilo desetak velikih dobavljača, potvrđeno je za N1 s više strana.

Ako je to zaista istina mogao bi početi domino efekt i tada bi zaista teško bilo držati situaciju pod kontrolom. Do kraja dana trebao bi se znati barem kakav-takav rasplet situacije.

Šef HGK: Danas bi se trebao postići dogovor banaka i Agrokora

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović u četvrtak je izjavio kako se danas očekuje dogovor banaka-vjerovnika Agrokora i vodstva kompanije.

- Danas se očekuje dogovor banaka, a ubrzo i normalizacija, kao što je Uprava Agrokora i najavila, odnosno isplata novca koji dobavljači čekaju. Vjerujem u pozitivan rasplet u kojem je važno da nitko, od velikih do najmanjih dobavljača, ne bude zapostavljen -  rekao je Burilović.

Kako se neslužbeno doznaje, u tijeku je sastanak bankara s čelnicima Agrokora na kojem se očekuje potpisivanje standstill sporazuma, kojim bi se privremeno zamrznulo vraćanje Agrokorovih dugova bankama, a novim bi se kreditima podmirila potraživanja dobavljača.

Novi zakon: Todorić bi mogao ostati bez privatnog vlasništva

Podsjetimo, u Vladi se "polira" Zakon o sistemski važnim tvrtkama, nazvan 'lex Agrokor' koji bi se u petak trebao naći na sjednici.

Navodno bi novi zakon predviđao restrukturiranje kompletnog Agrokora u roku godinu dana te razbijanje na manje tvrtke. U tom bi slučaju Ivica Todorić morao izaći iz upravljačkih i vlasničkih struktura. 

Stajalište je Mosta da Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna. U Mostu smatraju da Todorić nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Koncern Agrokor, smatraju u Mostu, tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebalo bi "razmontirati", odnosno razdijeliti na niz tvrtki.

Koncern je potrebno rastaviti kako bi sve druge hrvatske tvrtke mogle biti konkurentne prilikom izlaska na tržište postojećih firmi u sastavu koncerna Agrokor, poručuju.

Smatraju da bi trenutačna loša situacija u koncernu mogla riješiti novim zakonom, stvaranjem "bedema oko Agrokora s propustima" kako bi se tvrtka dokapitalizirala i nova dao dobavljačima te omogući im se nastavak funkcioniranja i očuvanje radnih mjesta.

Kako kažu u Mostu, "bude li potrebno, Ivici Todoriću bi se moglo oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi".

Zakon bi trebao omogućiti godinu dana vremena za analizu situacije i donošenje plana restrukturiranja, te nagodbu s vjerovnicima, dodaju u Mostu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.