Obavijesti

News

Komentari 23

Zagreb: Ispred Ministarstva spalili su znanstvene radove

Zagreb: Ispred Ministarstva spalili su znanstvene radove
5

Prosvjednici su ogorčeni jer misle da je prema novom pravilniku većini znanstvenika poručeno da ono što su radili mogu baciti u smeće jer je nedovoljno vrijedno

VIDEO

Danas smo se nas šestoro, svi članovi hrvatske akademske i znanstvene zajednice, okupili da počinimo jedan ružan i barbarski čin. Ne činimo to laka srca: uništavamo ono što nam je najvažnije. Ovo je mali protest protiv velikog zla koje danas stupa na snagu u obliku Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, rekao je Neven Jovanović, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu na odsjeku za klasičnu filologiju.

Prosvjednici su u ponedjeljak ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zapalili u metalnoj kanti svoje znanstvene radove. Ogorčeni su jer smatraju da je prema novom pravilniku većini znanstvenika u Hrvatskoj poručeno da ono što su radili mogu baciti u smeće jer je postalo nedovoljno vrijedno da bi se ocjenjivalo u napredovanju u znanstvenim zvanjima.

Pravilnik koji je donijelo Nacionalno vijeće za znanost smatraju pogrešnim jer postavlja neuravnotežene i neprimjerene kriterije za vrednovanje znanstvenog rada. Prema Pravilniku se, smatraju prosvjednici, diskriminiraju publikacije na hrvatskom jeziku u domaćim časopisima i kod domaćih izdavača.

- Prema Pravilniku se više drži do toga da se više vrednuje vanjsko mišljenje nego mišljenje vlastite lokalne znanstvene zajednice. Ispada da netko izvana odlučuje jeste li kompetentni ili ne - govori Đurđica Čilić Škeljo, viša asistentica na Filozofskom fakultetu.

- Nalazimo se u stanju neizvjesnosti. Vi radite po jednim , a mjere vas po drugim kriterijima, a još nitko ne zna koliki je postotak znanstvenika koji zadovoljavaju te kriterije - kazao je Jovanović.

Od nacionalnog vijeća za znanost zahtijevaju da za svoje postupke odgovara saboru te zahtijevaju da se obustavi primjena novog pravilnika.

- Zahtijevamo da se hrvatske znanstvenike i studente prestane tretirati kao nerazumnu dječicu. nemojte nas uvjeravati da smo nesposobni kako biste lakše ostvarili svoje ciljeve - poručio je Jovanović

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa