Obavijesti

News

Komentari 244

Dekan Filozofskog: Nije bilo naguravanja, to je pretjerivanje

Dekan Filozofskog: Nije bilo naguravanja, to je pretjerivanje
5

Dekan Boras rekao je da Fakultet neće tražiti školarine do 15. prosinca, ali ako studenti ne plate neće se upisati. Kaže da su njegovu izjavu studenti krivo shvatili

VIDEO

Današnja blokada studentske službe, uprave, dekanata, najveće dvorane D7 te parkirališta Filozofskog fakulteta, u koju su studenti krenuli jutros u sedam sati, počela je svađom, vikom i naguravanjem. Na fakultet je u jednom trenutku došla i policija, no doznajemo da dalje od porte nisu ulazili.

Naime, kada je jutros dekan Damir Boras dolazio na posao oko 8 sati i pokušao se probiti do svoga ureda, verbalno se sukobio s dvadesetak studenata koji su blokirali rad referade i hodnik fakulteta. 

– Dekan je počeo raspravljati s nama, što je jedna naša kolegica snimala svojim mobitelom – kazali su studenti koji blokiraju rad fakulteta i koji su se jutros sukobili s dekanom.

Istrgnuo mobitel da zaustavi snimanje

Prema njihovim izjavama, dekan Boras primio je za ruku studenticu koja je snimala cijeli događaj te joj istrgnuo mobitel. Zbog toga je zatražila i liječničku pomoć – kažu očevici dodajući da je to učinila jer ima problema s kralježnicom te ju je zaboljelo kada ju je dekan primio za ruku i istrgnuo joj mobitel.

Studenti incident do sada nisu prijavili policiji, no dva policajca u redovitoj ophodnji ipak su stigla na fakultet na kojem se od ranog jutra "kuha". Trenutačno je referada blokirana, a ispred ulaza u zgradu fakulteta su novinari te pokoji student.

Boras: Nije bilo fizičkog obračuna

Za razliku od studenata, dekan Boras tvrdi da se na Filozofskom fakultetu dogodilo nešto sasvim suprotno.

- Kod dekanata kada sam jutros došao na posao, vidio sam grupu studenata koji su blokirali fakultet. Došao sam do njih, kazao da to nije način, te ih pokušao legitimirati na što imam pravo kao dekan. Također sam zamolio studenticu koja je sve snimala svojim fotoaparatom da prestane to činiti - prepričavao je dekan jutrošnje događaje na fakultetu.

I to nekoliko puta, što ona nije napravila, pa sam joj uzeo fotoaparat. On je kod mene i studentica će ga dobiti natrag, kada ga zatraži pismenom zamolbom, pojasnio je. 

Neistina je da je došlo do fizičkog obračuna - to je pretjerivanje, istaknuo je pred okupljenim novinarima dekan Boras. On smatra kako studentica nema osnove za tužbu.

Povod današnjoj blokadi rada Filozofskog fakulteta nedavna je izjava dekana Damira Borasa da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine. No nakon toga studentska referada po nalogu uprave nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine, prisiljavajući tako studente da plate odmah 3000 kuna kako bi mogli doći do svojih socijalnih prava, ocjenjuju pobunjeni studenti.

Sastanak na fakultetu trajao je tri sata.

Dekan Boras rekao je u ponedjeljak kako Fakultet neće tražiti školarine do 15.12., ali ako studenti ne plate neće se upisati. To praktički znači da studenti koji ne plate minimalno 3000 kuna ne mogu ostvariti studentska prava. Dekan danas tvrdi kako ga obvezuje Zakon o fiskalnoj odgovornosti te da školarine mora na neki način naplatiti. Kaže kako su njegovu izjavu od prošlog tjedna mediji i studenti krivo shvatili i prenijeli. 

Ili plaćamo ili ne plaćamo

Studenti navode da se dogodio paradoks – uprava je obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, ali tako “upisani” studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravstveno osiguranje, stipendije, studentski servis...) za koje je uvjet – biti upisan na fakultet!

Studenti i nadalje inzistiraju na rješavanju ovog gordijskog čvora te traže od uprave i dekana Filozofskog fakulteta službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija te povrat novca studentima koji su zbog pritisaka uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine.

Ističu da ne odustaju od zahtjeva za potpuno financiranim obrazovanjem i poručuju upravi kako neće dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata.

Dok se pripremaju za prekid rada Filozofskog fakulteta, napominju kako ne pristaju na to da politikantske i oportunističke igre uprave i ministarstva skrenu studente u borbi za potpuno javno financirano obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca