Obavijesti

News

Komentari 19

'Zapuštena zemlja nam je najbolja za ljekovite kreme'

'Zapuštena zemlja nam je najbolja za ljekovite kreme'
3

Zemlja koju je bračni par Cajzler iz Zagreba uzeo u najam bila je sva nikakva. Znali su da gavez koji tamo raste nije tretiran kemikalijama i da će biti idealan za proizvodnju krema

VIDEO

Zemlja koju je bračni par Cajzler iz Zagreba uzeo u najam bila je sva nikakva. Znali su da gavez koji tamo raste nije tretiran kemikalijama i da će biti idealan za proizvodnju krema.

Dragica Cajzler (54) i suprug Srećko sad već imaju OPG godinu i pol dana. Proizvode masti i tinkture od gaveza, nevena, vilin korijena i kreme od smilja i ruže.

Svestrana Dragica je po zanimanju tehnički crtač. Izrada krema joj je hobi.

U početku je čitala puno knjiga o ljekovitom bilju.

Najprije ih je sebi napravila nekoliko i oduševila se njihovim pozitivnim učinkom na kožu pa je odlučila i s ostalima podijeliti.

- Odlučila sam spojiti ugodno s korisnim. Zaključila sam da bi te kremice koje volim pripremati mogla prodavati drugim ljudima jer bi i njima mogle pomoći - rekla je Dragica.

Ubrzo nakon prvotne ideje uzela je u najam zemlju.

- Zemlja je bila zapuštena i nije tretirana pesticidima te od tamo koristim samoniklo bilje. Smilje nabavljam od prijatelja iz Dalmacije, a neven uzgajam - kaže Dragica.

Poduzetna Dragica kaže nam kako je gavez dobar za kosti, zglobove, mišiće, ožiljke i rane, a neven za sve kožne tegobe i hemoroide. Cijena kreme od gaveza je 70 kuna, a od nevena 50 kuna. Predstavit će ih zajedno s ostalim izlagačima danas i sutra na festivalu poduzetništva, obrta i OPG-ova Moja poduzetna Hrvatska u Ivancu.

Ivan Kefeček (62) iz Lužana u Sesvetama pet godina dobiva zlatne medalje za vino od kupine koje je prirodno.

- Kupine smo posadili još 2006. godine, ali imali smo problema sa sadnicama i mislili smo da će sve propasti. Sad je to posve druga priča - otkrio nam je Ivan Kefeček.

Zajedno sa suprugom Brankicom (55) proizvodi vrhunsko kupinovo vino i sirupe te džem od kupina. Baš kao i Dragica, i on će ih ponuditi mnogobrojnim posjetiteljima festivala u Ivancu.

- Proizvodnja je prilično komplicirana, a imamo puno posla jer želimo da sve bude prirodno. Ne koristimo nikakvu kemiju pa zemlju treba puno više obrađivati. Međutim, na kraju se isplati - otkrio nam je Ivan koji recepte skuplja uglavnom s interneta.

Litru kupinova vina prodaje po 50 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.