Obavijesti

News

Komentari 574

Zarađuje milijune, a Zagreb mu još plaća i sportsku stipendiju

Zarađuje milijune, a Zagreb mu još plaća i sportsku stipendiju

Tenisač je zaradio 15 milijuna dolara, prijavljen je u Monaku, ali je ipak uzimao stipendije namijenjene samo zagrebačkim sportašima. Navodno nije zadržao novac

VIDEO

Naš najbolji tenisač Marin Čilić dva puta je poslao potvrdu Sportskom savezu Grada Zagreba da ima prebivalište u Zagrebu. To mu je omogućilo dobivanje sportske stipendije za vrhunske sportaše.

Istodobno Čilić, još od 2009. godine, ima prijavljeno prebivalište u Kneževini Monako, gdje plaća niži porez na sav novac koji zaradi baveći se tenisom. U svojoj karijeri Međugorac je zaradio 15,48 milijuna dolara. Samo ove godine zarada mu je nešto veća od dva milijuna dolara.

Godinu dana star dokument Sportskog saveza Grada Zagreba koji je potpisao glavni tajnik Zdenko Antunović otkriva i da su od Čilića zahtijevali povrat novca za 2015. godinu. Međutim, Čilić to dosad još nije učinio.

- Marin Čilić je od ovog saveza primio 20 stipendija u 2014. i 2015. godini. Ukupno 44.800 kuna za cijelu 2014. godinu i osam mjeseci 2015. godine. Čilić se obratio Upravnom odboru s prijedlogom načina povrata sredstava te mu je poslana odluka i uputa Upravnog odbora. Njegovu uplatu očekujemo uskoro - odgovorio nam je jučer glavni tajnik saveza Zdenko Antunović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U prosjeku je Čilić dobivao 2240 kuna mjesečno. Antunović navodi da je do 2015. godine uvjet za stipendiju bio prijavljeno boravište u Zagrebu, a od početka 2015. godine uvjet je imati prijavljeno prebivalište.

No u ranijem dokumentu se jasno navodi da je Čilić priložio zahtjevima “uvjerenje o prebilvalištu”. Prvo na jednoj zagrebačkoj adresi (podaci poznati redakciji) od 2007. do 2014, a zatim je u proljeće 2014. dostavio potvrdu o prebivalištu na drugoj adresi u Zagrebu. Lani savez ide u provjeru i dobiva potvrdu iz Monaka da je ondje prijavljen još od siječnja 2009. godine.

Marin Čilić inače ima pravo na stipendiju još od 2012. godine i vjerojatno ju je koristio, ali sadašnji savez to nam ne može potvrditi jer je stari Zagrebački sportski savez otišao u stečaj. Potvrde o prebivalištu Čilić je priložio upravo jer ima rješnje Hrvatskog olimpijskog odbora da je vrhunski sportaš I. kategorije od svibnja 2012. do svibnja 2016. godine.

- Mi više nemamo nikakve veze s njim i taj savez je likvidiran. Zato i nije tražen povrat novca za ranija razdoblja ako je korištena stipendija - kaže Drago Luka Ostojić, zamjenik glavnog tajnika Sportskog saveza Zagreba.

Mediji su se i prije praspitivali ima li i Ivan Ljubičić, iako je prijavljen u inozemstvu, pravo na stipendiju. U dokumentu saveza se navodi da je on ne koristi.

Sportski savez inače raspolaže točno određenim novcem koji mu daje Grad Zagreb i od kojeg se financiraju svi sportaši i klubovi u raznim sportovima. Kad netko dobije stipendiju, a na nju nema pravo, znači da nije odobrena nekom drugom sportašu ili više njih na amaterskoj razini. Jasno je da Čiliću nije bio potreban dodatni novac uz sve zarade od turnira i sponzora.

Čiliću su, kažu njegovi poznanici, iz njegova kluba HTK Zagreb rekli samo da dostavi SSGZ-u potvrdu o prebivalištu bez napomene da su se u međuvremenu pravila promijenila i da više nema pravo na naknadu ako živi izvan Hrvatske.

- Čim je dobio informaciju da više nema pravo na stipendiju, kontaktirao je SSGZ oko načina povrata novca i to je u procesu rješavanja - objasnio je Čilićev glasnogovornik.

On navodno novac od stipendija i naknada nikad nije zadržavao za sebe nego ga je uplaćivao u dobrotvorne svrhe. Pa čak i ako je u pitanju tako plemenita gesta, na nju nije imao pravo te je posredno uzimao novac manje poznatim i manje imućnim sportašima kojima je sigurno bio puno potrebniji.

“Očekujemo da Čilić uskoro uplati nazad novac koji je dobio”, Zdenko Antunović, tajnik SSZG.

“Već se javio SSGZ-u zbog načina povrata, to je u procesu rješavanja”, Čilić kaže da će sve vratiti.

"Ako je bilo ranijih isplata, nismo tražili povrat jer je stari savez likvidiran", Drago Luka Ostojić, SSZG.

Ovo je Čilićeva ulica u Monaku

Monte Carlo, glavni grad Kneževine Monako, je kao porezna oaza popularan među sportašima. Tamo su prijavljeni Ljubičić, Ivanišević, Đoković, vozači Formule 1... Čilić je prijavljen u ulici Rui Plati u Monte Carlu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 574
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina