Obavijesti

News

Komentari 2

Zaštićeni najmoprimci se moraju prijaviti u registar, inače im prijeti plaćanje tržišnog najma

Zaštićeni najmoprimci se moraju prijaviti u registar, inače im prijeti plaćanje tržišnog najma

Rok za prijavu je 15. srpnja, Registar stanova sadržavat će popis i podatke o svim stanovima u Hrvatskoj u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba u kojima stanuju zaštićeni najmoprimci. Tko se ogluši, skupo će proći

VIDEO

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je javni poziv za prijavu u Registar stanova u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci. Pozivaju se svi zainteresirani zaštićeni najmoprimci ili zaštićeni podstanari, koji su
taj status stekli na temelju prijelaznih odredaba Zakona o najmu stanova u stanovima u privatnom vlasništvu, kao i vlasnici stanova u
kojima žive osobe kojem imaju status zaštićenog najmoprimca ili zaštićenog podstanara, da se jave i dostave dokumentaciju za upis u Registar kojom dokazuju svoj status.

Rok za prijavu stana u Registar istječe 15. srpnja ove godine. Prijave u Registar  podnose se na propisanom obrascu, dostupnom na mrežnoj stranici Ministarstva, u pisarnicu Ministarstva svaki radni dan od 8.30 do 13.30, putem e-pošte: provedba.Statileo@mpgi.hr ili putem preporučene pošiljke na adresu Ministarstva. Stranke su obvezne dostaviti dokumentaciju s kojom raspolažu, a posebno • ugovor o najmu stana ili sudsku presudu koja takav ugovor zamjenjuje te  dokaz vlasništva nad stanom (izvadak iz zemljišnih knjiga, kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju, i dr.).

U slučaju da prijavitelju treba više vremena da sakupi dokumentaciju, potrebno je prijaviti se, a sve ostalo može dostaviti naknadno. Nadležni upravni odjeli jedinica lokalne samouprave dužni su do 15. svibnja dostaviti Ministarstvu sve podatke kojima raspolažu o stanovima u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba na kojima postoji teret zaštićenog najma po osnovi bivšeg stanarskog pravana njihovom području.

Javni poziv se odnosi isključivo na zaštićene najmoprimce u stanovima u privatnom vlasništvu, odnosno ako je vlasnik stana fizička osoba ili trgovačko društvo. Zaštićeni najmoprimci koji žive u nekretninama u vlasništvu države, županije, grada, općina i ustanova nisu obuhvaćeni ovim pozivom.

Registar stanova sadržavat će centralizirani popis i podatke o svim stanovima u Hrvatskoj u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba u kojima stanuju zaštićeni najmoprimci po osnovi bivšeg stanarskog prava i zaštićeni podstanari.

Ako i vlasnik i zaštićeni najmoprimac istog stana propuste rok za prijavu stana u Registar, ali je stan naveden u popisu stanova po jedinicama lokalne samouprave i/ili u bazi podataka APN-a, nadležni upravni odjel jedinice lokalne samouprave će, na
zahtjev Ministarstva, bez odgode provjeriti činjenice vezane uz status stana na licu mjesta i o utvrđenim činjenicama obavijestiti službenu osobu, poručuju iz MInistarstva. U tom slučaju, ako se utvrdi da u stanu stanuje zaštićeni najmoprimac, a stan je u vlasništvu fizičke ili pravne osobe, službena osoba će bez odgode upozoriti stranke na posljedice propuštanja roka te im odrediti dopunski rok za podnošenje prijave najkasnije do 31. kolovoza 2024. 

Ako i vlasnik i zaštićeni najmoprimac propuste prijaviti stan u Registar i u dopunskom roku, pravni odnos zaštićenog najma sa zaštićenom najamninom pretvara se u pravni odnos najma na neodređeno vrijeme, s prosječnom slobodno ugovorenom najamninom koju je zaštićeni najmoprimac dužan plaćati vlasniku stana.  Vlasnik stana gubi pravo na solidarnu naknadu ako je na nju bio ovlašten.

Zakonom je predviđeno pet programskih mjera za trajno rješenje statusa osoba koje imaju status zaštićenog najmoprimca u stanu u privatnom vlasništvu: nagodba između stranaka, isplata iznosa koji prema zakonu pripada zaštićenom najmoprimcu, useljenje zaštićenog najmoprimca u stan u vlasništvu RH za koji plaćaju minimalnu najamninu. Četvrto rješenje je otkup stan od vlasnika i ostanak zaštićenog najmoprimaca u stanu, a peto zamjene stanova između vlasnika i RH, i u tom slučaju zaštićeni najmoprimac
ostaje živjeti u stanu u kojem je smješten. Dodatne pogodnosti predviđene Zakonom su subvencija najamnine u prijelaznom razdoblju, isplata solidarne naknade, kao i pomoći za preseljenje za ranjive skupine.

Tekst Javnog poziva i obrazac prijave dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva dok se građani za sve dodatne informacije i upite mogu obratiti na adresu elektroničke pošte: provedba.Statlieo@mpgi.hr ili na telefonski broj: 01/3782-484, 01/3782 188.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu