Obavijesti

News

Komentari 24

Zaštitite se: Izdali upozorenje zbog jako niskih temperatura

Zaštitite se: Izdali upozorenje zbog jako niskih temperatura
7

Novi tjedan donosi nastavak hladnog vremena. Najhladnije će biti u ponedjeljak i utorak, a posebno se trebaju čuvati starije osobe koje spadaju u rizičnu skupinu

VIDEO

Novi tjedan donosi nastavak hladnog vremena. Ipak, najhladnije će biti u ponedjeljak i utorak.

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano, uglavnom suho te hladnije. Jedino u gorju te u Slavoniji, u prvom dijelu dana oblačno uz mogućnost za vrlo malo snijega. Još će ujutro i prijepodne u unutrašnjosti puhati umjeren i ponegdje na udare jak sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena do jaka bura i tramontana, mjestimice s olujnim udarima. Vjetar će poslijepodne posvuda slabjeti. Najviša dnevna temperatura od -3 do 2 na kopnu te između 3 i 7 °C na obali i otocima.

meteo.hr

U utorak djelomice ili pretežno sunčano. U drugom dijelu dana povremeno umjerena naoblaka, a uglavnom na sjevernom Jadranu rijetko je moguće i vrlo malo kiše. Vjetar većinom slab, na Jadranu slaba, još ponegdje i umjerena bura, poslijepodne uglavnom istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura većinom od -10 do -5, na Jadranu od -3 do 2. Najviša dnevna od -1 do 3, na Jadranu od 4 do 8 °C.

meteo.hr

Manji porast temperature očekuje se u srijedu i četvrtak, a novo je zahlađenje moguće s petkom.

Ipak, oborina u većini dana neće biti, tek iznimno past će ih malo, u Lici malo snijega, a u Dalmaciji ponegdje na granici kiše i snijega.

Upozorenje za starije osobe

Zbog niskih temperatura na oprezu posebno trebaju biti starije osobe, upozorava Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štamper".

1. Naime, starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, te učestalije fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja pripadaju rizičnoj skupini, posebno osjetljivoj na niske temperature.

2. Stoga se preporuča izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu starijim bolesnicima oboljelim od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih te od respiratornih bolesti.

3. Odjeća neka bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. 

4. Izlazak po hladnoći treba izbjegavati, međutim pri izlasku, preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta. 

5. Međutim, ako primijetite povećano znojenje, potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće.

6. Ne ignorirati drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.

7. Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama. Starije osobe osobito bi trebale izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.

8. Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.

9. Starije funkcionalno onesposobljene osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.

10. Starije osobe sklone oticanju nogu, zimi trebaju paziti na ponašanje i način življenja, koje im pogoršavaju poteškoće, nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

11. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenilo kože, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

12. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.