Obavijesti

News

Komentari 61

'Strani trgovački lanci državi godinama nisu uplatili porez...'

'Strani trgovački lanci državi godinama nisu uplatili porez...'
1

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović prozvao je u četvrtak četiri najveća strana trgovačka lanca za neplaćanje poreza na dobit državi...

VIDEO

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović prozvao je u četvrtak četiri najveća strana trgovačka lanca za neplaćanje poreza na dobit državi, te zatražio od Porezne uprave i Ministarstva financija da hitno utvrde koliko poreza moraju platiti, a od premijera i ministra financija da provedu istragu o tom slučaju i utvrde odgovornost nadležnih.

U razdoblju 2010.-2015. nijedan od četiri najveća strana trgovačka lanca - Kaufland, Lidl, Spar i Billa - nije na račun poreza na dobit uplatio niti jednu kunu u proračun, rekao je Lovrinović u Saboru, prenoseći analizu ekspertnog tima svoje stranke.

U tih šest godina, pojasnio je, lanci su ostvarili ukupni prihod od oko 56 milijardi kuna i rashod od oko 58 milijardi kuna, a pošto su im rashodi bili veći od prihoda, nisu bili u obvezi plaćati porez na dobit jer su imali gubitke.

Lanci nisu ni prije 2010. plaćali porez na dobit

 "Pored gubitaka u spomenutih šest godina, lanci su iz razdoblja prije 2010. prenijeli dvije milijarde kuna gubitka. Dakle, niti prije 2010. nisu plaćali porez na dobit, a to znači da ga još dugo, dugo neće plaćati", ustvrdio je Lovrinović.

Zapitao se je li moguće da spomenuti trgovački lanci posluju s gubitkom, a još postoje na tržištu, te sam odgovorio kako to ekonomski nije moguće u uređenim zemljama, ali u Hrvatskoj jest.

 "Što su uzroci njihovih gubitaka - ulaganja u poslovne prostore, transferne cijene kao način izvlačenja dobiti, ili možda fakturiranje raznih usluga iz kompanija 'majki', čime se možda izvlačio novac", upitao se Lovrinović. Zanima ga i plaćaju li domaći trgovački lanci porez na dobit, te odgovorio potvrdno.

 "Ako domaći trgovački lanci moraju plaćati kamate na kredite od 5 do 10 posto, strani od 0,5 od 1 posto, a pritom domaći još i plaćaju porez na dobit, a strani ne, onda je to neizdrživo na duži rok, što je pokazao slučaj Agrokor", rekao je zastupnik, upitavši se bi li Agrokor, odnosno Konzum došao u ovu situaciju da nije plaćao porez na dobit.

Neplaćanje poreza znači rušenje temelja ove države

Lovrinović zbog svega 'upire prstom' u Poreznu upravu i Ministarstvo financija, od kojih traži da hitno utvrde koliko spomenuti lanci moraju platiti poreza od početka poslovanja. "Ako strani trgovački lanci nastave poslovati s gubitkom, onda im treba pokazati put preko granice", rezolutan je Lovrinović, koji traži da se pored spomenutih istraže i lanci iz drugih djelatnosti, poput namještaja.

"Neplaćanje poreza znači rušenje temelja ove države", poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.