Obavijesti

News

Komentari 28

Oluja na moru: U Dubrovniku valovi 'udarali' preko zidina

Oluja na moru: U Dubrovniku valovi 'udarali' preko zidina
13

Šestorica mladića su od nedjelje popodne zarobljena u Planinarskom domu na biokovskom predjelu Vošac. Jutros su pripadnici HGSS-a krenuli prema njima...

VIDEO

Jaka bura s orkanskim udarima na mahove rušila je stabla na zadarskom području u nedjeljnoj noći, a neka od njih završila su po prometnicama. 

Oko 23 sata stablo je palo na  cestu kod Islama Grčkog. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Benkovca prepilili su drvo i uklonili ga s ceste. Petnaestak minuta kasnije palo je stablo na Viru pa su mu grane i deblo prepilili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Vira. 

Preko paške ceste između Vlašića i Smokvice stablo se srušilo u ponedjeljak oko 7.30 sati. Maknuli su ga dobrovoljci DVD-a Pag i djelatnici Cesta zadarske županije. 

Paški most je od 10 sati otvoren za sav promet, ali zbog jačine udara vjetra moguće je da ga opet zatvore, barem za ugroženija vozila zbog svoje visine. 

Autocesta A1 od Posedarja do tunela Sveti Rok zatvorena je od nedjelje u 15.40 sati i to za sav promet, a nitko zbog jakih udara bure ne smije voziti ni državnom cestom od Maslenice do Zatona Obrovačkog.

U Splitu oštećena tri auta

I na splitskom području su vatrogasci zbog udara orkanske bure imali pune ruke posla. Tijekom vikenda su uklanjali stabla i grane s gradskih cesta, a oštećena su i tri parkirana vozila. 

U nedjelju oko 19 sati jedno je stablo palo na parkirani automobil u Splitu, te na njemu napravilo materijalnu štetu, a oko 23 sata oštećena su dva automobila u Kranjčevićevoj ulici.

U Makarskoj bura puše 160 km/h

Na Makarskom primorju od ponedjeljka prijepodne puše orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat. Bura nije pričinila veće štete u Makarskoj, oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija. 

Ceste su prohodne, ali je na snazi ograničenje brzine. Na brzoj prometnici od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu ograničenje je 60 km/h.

čitatelj 24sata

- Kran je visok oko nekih 30 metara. Bura ga je odnijela na samostan u Živogošću, pao je na kontra stranu. Sreća pa nitko nije nastradao. Da je pao na drugu stranu, gdje su ljudi radili, bilo bi mrtvih, rekao nam je radnik koji je u ponedjeljak ujutro svjedočio padu dizalice s gradilišta na kojem obnavljaju hotel u Živogošću na Makarskoj rivijeri. 

Stigla je policija, ali kran ne smiju podići dok osiguravajuće društvo također ne obavi očevid, a i zbog jakog vjetra koji onemogućuje dizanje krana.

Planinari zarobljeni na Biokovu

Šestorica mladića od nedjelje su zatočeni na biokovskom predjelu Vošac u Planinarskom domu. Jutros su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć. 

Budući da je biokovska prometnica prekrivena snijegom i okovana ledom, do njih je jedino mogući dolazak planinskim putem Makarska - Makar - Vošac. Mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogrjeva.

U Dubrovniku se valovi prebacivali preko zidina

Krajnji jug Hrvatske zahvatilo je olujno jugo. Orkanski udari dizali su more oko Dubrovnika toliko da su se valovi prebacivali preko gradskih zidina. Divljanje mora zabilježila je kamera Lokrumskih vatrogasaca

Jugo će na dubrovačkom području puhati do poslijepodneva kad će ustupiti mjesto buri i očekivanom zahlađenju.

Na Čiovu se nasukao trajekt 'Rabljanka'

Trajekt "Rabljanka" u vlasništvu tvrtke Tanker d.d. iz Splita nasukao se u ponedjeljak ujutro na plaži u Slatinama na Čiovu. Riječ je o trajektu dugom 34 metra koji na otoke prevozi teret, kamione, strojeve i građevinski materijal. 

čitatelj 24sata

- Jutros smo se probudili i vidjeli ga tamo. Moguće da je negdje bio na vezu pa su konopi popustili, a kako je bila jaka bura možda da ga je ona samo 'otpuhala' na obalu. Nisam nikoga vidio na njemu - kazuje nam mještanin Slatina. 

Pregledom brodske oplate iznad površine mora djelatnici splitske Kapetanije nisu utvrdili oštećenja trupa, a nije uočeno niti onečišćenje mora i morskoga okoliša. U dogovoru s vlasnikom na trajekt su ukrcana četiri člana posade koji su uz nadzor djelatnika splitske Kapetanije trajekt odsukali vlastitim pogonom nakon čega su dalje prepraćeni u splitsku Luku gdje je trajekt privezan u 12 sati na vez Sveti Juraj, odakle se prvotno i otrgnuo. Djelatnici Lučke kapetanije Split provode očevid o uzrocima ove pomorske nezgode.

Inače, trajekt je porinut 1955. godine u Puli, a do 2006. godine plovio je u Rapskoj plovidbi.

Drugi trajekt oštetio nekoliko brodica

Drugu dojavu MRCC Rijeka zaprimila je danas u 11.30 sati od djelatnika Lučka kapetanije Dubrovnik o trajektu koji se pod orkanskim udarima bure otrgnuo s privezišta u luci Sustjepan kojom prilikom je oštetio nekoliko susjednih plovila pričinivši za sada neutvrđenu materijalnu štetu.

Akciju spašavanja tankera naziva "Antonija", luke upisa Dubrovnik, u vlasništvu hrvatske brodarske tvrtke vodili su djelatnici dubrovačke Kapetanije sa službenim plovilom naziva "Danče" u koordinaciji sa Središnjicom te uz asistenciju Lučke uprave Dubrovnik koja je angažirala Brodospasov remorker naziva "Antares". 

Tijekom same akcije spašavanja tanker je plutao bez nadzora, bez posade i srećom bez tereta do sredine kanala te je u nekoliko navrata udario i u spasilačke brodove, tako je na brodu dubrovačke Kapetanije oštećena bočna pramčana zaštitna ograda i dio nadgrađa, slično kao i na Brodospasovom remorkeru, no unatoč tome akcija je uspješno okončana, tanker je stabiliziran i uz pomoć lučkoga remorkera uzet u tegalj do privezišta broj 14 u Luci Dubrovnik, gdje djelatnici dubrovačke Kapetanije obavljaju očevid o uzrocima ove pomorske nezgode.

Na Jadranu jaka bura, u unutrašnjosti moguć i snijeg

Meteorolozi najavljuju da će na Jadranu u ponedjeljak biti pretežno sunčano i vjetrovito. Puhati će jaka i olujna bura. U unutrašnjosti djelomice sunčano, povremeno može biti više oblaka i moguće je da ponegdje padne malo snijega

U utorak će biti djelomice sunčano, vjetrovito i vrlo hladno.

Stiže polarna hladnoća: Za Novu godinu i do -19°C

Već u srijedu jutarnja temperatura u Zagrebu spustit će se do -15 Celzijevaca, dok će dnevna temperatura iznositi oko -6 °C. 

U četvrtak, na prvi dan 2015. godine, jutarnja temperatura spustit će se još niže za par stupnjeva, do -19 Celzijevih stupnjeva.

Također, prognostičari za idući vikend najavljuju novi snijeg, i to u subotu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet
ZAVRŠIO NA TRAČNICAMA

Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet

Niti Hitna pomoć, niti vatrogasci nisu mogli pomoći starijem muškarcu koji je u ponedjeljak ujutro preminuo u svom automobilu na zagrebačkoj Aveniji Dubrovnik. Pozlilo mu je u vožnji te je bio bez pulsa