Obavijesti

News

Komentari 72

Zaustavite ubijanje: Medvjedi u Hrvatskoj su pred istrebljenjem

Zaustavite ubijanje: Medvjedi u Hrvatskoj su pred istrebljenjem
5

LAŽ JE DA IH IMA 1000: Iskusan lovac koji se gnuša manipulacija s brojem medvjeda, pa i načina na koji se love, opisao nam je kukavičku strategiju kojom ubijaju ove zvijeri

VIDEO

Fotografija ubijenog medvjeda u terenskom vozilu, snimljena ovih dana u Gospiću, razotkrila je poražavajuću istinu o istrebljenju ove iznimne životinje u Hrvatskoj! Premda lovci (i službene brojke), pa i naši vodeći stručnjaci za medvjede s Veterinarskog fakultete, govore o brojci od 1000 medvjeda koji obitavaju u zemlji, pa tvrde da je kvota od 120 jedinki koje se godišnje mogu ubiti nebitna jer se toliki broj medvjeda u konačnici i ne uspije likvidirati, prava je istina - upozoravaju zaštitari životinja, ali i iskusniji lovci s terena - znatno drukčija i poražavajuća.

- Medvjeda sigurno nema više od 400, možda 500. Uglavnom se ubijaju premlade životinje, već dugo nismo vidjeli ozbiljne trofejne primjerke, često se taj lov i ne registrira, a novci nerijetko završe u nečijem džepu - kazuje nam sugovornik, uz to i iskusan lovac koji se gnuša manipulacija s brojem medvjeda, pa i načina na koji se medvjedi love.

Lov na medvjeda svodi se na vrlo jednostavnu i nimalo hrabru strategiju. U području gdje se kreće medvjed zakopa se neka strvina, najčešće uginula krava, pa kad se počinje raspadati, čeka se noću dolazak gladne zvijeri. Medi je strvina prava poslastica, lovac ga čeka u zaklonu i ubija ga dok mirno pokušava iskopati zalogaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zanimljivo, čak i kada se lovi po svim pravilima, cijena je, realno, prava sitnica za lovce iz zapadne Europe. U Hrvatskoj stranci, pa i domaći lovci, dozvolu za ubojstvo najmanjeg medvjeda mogu kupiti već za desetak tisuća kuna, a doplate li 4.000 kuna dobiju i smještaj u lovačkom domu s četiri puna pansiona, lovnog pratioca i tri dana organizacije lova (dakle i zakopavanje strvine na koju će medo doći), prijevoz terenskim vozilom po lovištu, svu dokumentaciju te obradu i pripremu "trofeje kao tepih (guljenje kože i iskuhavanje lubanje)".

Odakle nesrazmjer između stvarnog broja medvjeda i onog kojim se u Hrvatskoj službeno barata? I na to naš sugovornik ima jasan odgovor:

- Postoje različite metode prebrojavanja neke životinje, od analize DNA izmeta do procjene po broju tragova. No, u nas medvjede prebrojavaju lovačka društva, posve nestručno, na temelju nekakvih okvirnih procjena oni dostave podatke za svoja lovišta. Jedan medvjed se kreće kroz područje najmanje četiri-pet lovišta, i lako je moguće da pet lovačkih društava prijavi istog medvjeda. Moguće je, dakle, da je broj medvjeda i peterostruko manji od procijenjenog! U prilog tome vam ide i jedino ozbiljno prebrojavanje koje je izvedeno 2007. godine, na temelju nađenih tragova. U prebrojavanju su sudjelovali lovci u velikom broju, nadzornici u nacionalnim parkovima, znanstvenici s Veterinarskog fakulteta, i utvrđen je relativno veliki broj vučjih tragova, te nešto risjih tragova. Znate koliko je nađeno medvjeđih tragova? Samo šest! Naravno da se procjena o broju medvjeda na temelju te užasavajuće brojke nije uzeta u obzir - kazao je naš sugovornik.

S njim se slažu i u udruzi za zaštitu prirode Animalia, iz koje upozoravaju kako je znakovito da do danas nemamo u Hrvatskoj provedenu genetsku analizu brojnog stanja medvjeda, pa i na svojim stranicama navode kako su manipulacije brojem medvjeda neprihvatljive i, zapravo, "pokušaj prijevare javnosti". Dodaje kako je istina da u Gorskom kotaru, na jednom relativno vrlo malom području, postoji koncentrirana i povećana populacija medvjeda koji dolaze blizu kuća u potrazi za hranom, ali definitivno se ne radi o stotinama, već desecima jedinki. U Hrvatskoj lov na medvjeda traje od 2. ožujka do 30. travnja te od 1. listopada do 15. prosinca. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto