Obavijesti

News

Komentari 41

Zbog bespovratnih potpora Panenić podnosi prijave

Zbog bespovratnih potpora Panenić podnosi prijave
1

Tehnički ministar gospodarstva kaže da zbog nepravilnosti u dodjeli bespovratnih potpora po javnim pozivima Ministarstva gospodarstva za 2015. godinu podnosi prijavu DORH-u, USKOK-u i policiji

VIDEO

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić u četvrtak je izjavio da zbog nepravilnosti u dodjeli bespovratnih potpora po javnim pozivima Ministarstva gospodarstva za 2015. godinu podnosi prijavu DORH-u, USKOK-u i policiji protiv ljudi koji su sudjelovali u povjerenstvima za dodjelu tih potpora i koji su potpisivali odluke o njihovoj dodjeli, uključujući i bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Panenić je o tome izvijestio novinare u Ministarstvu, naglasivši da su do utvrđenih nepravilnosti u dodjeli bespovratnih potpora za 2015. godinu došli analizom odluka o tim dodjelama.

"Odlučili smo to napraviti sada, odnosno to smo radili zadnjih tjedan dana zbog nalaza revizije, koja je pokazala da se nije dobro postupalo pri dodjeli potpora. Stoga smo odlučili prekontrolirati odluke za dodjele bespovratnih sredstava po javnim pozivima u 2015. godini. Ono što smo našli nije nered, nego tragična i, po svemu sudeći, pripremljena aktivnost organizirane skupine koja je znala što radi", istaknuo je Panenić, dodavši da su pogledali te odluke samo za 2015. godinu, ali ne i za prethodne godine.

Panenić je izrazio mišljenje da je nepravilnosti u dodjeli bespovratnih potpora bilo i u drugim javnim tijelima te da se to provlači već duže vrijeme. Fascinantnim smatra da su primjerice, po nekim javnim pozivima Ministarstva gospodarstva bespovratne potpore za prošlu godinu dobile samo općine u jednoj županiji, dok je ukupno najviše tih potpora 'otišlo' u Varaždinsku, Međimursku i Osječko-baranjsku županiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Među općinama koje su dobile bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva za različite projekte, često i za one koje uopće nisu bili po kriterijima natječaja, Panenić je izdvojio općine Čakovačka Satnica i Čepin iz Osječko-baranjske županije, te još neke općine iz spomenute tri županije.

Analizom odluka o dodjeli bespovratnih sredstava, kao i ponuda koje su pristigle na ukupno šest javnih poziva za dodjelu tih potpora objavljenih u prošloj godini, pokazalo se, kako je kazao, niz nepravilnosti, od toga da su ponude stizale samo 15-ak minuta ili sat vremena po objavi natječaja, pa do toga da su rokovi za ponude produljivani i za više od deset dana bez da se to javno objavilo ili o tome informirali korisnici/ponuditelji. Bilo je i situacija da su potpore Ministarstva gospodarstva namijenjene općinama dobivale udruge ne samo za gospodarske aktivnosti, nego i kulturne i etno manifestacije.

"Pitam se kako su kompletno pripremljene ponude mogle stići primjerice iz Osijeka na natječaj odmah ili sat vremena nakon otvaranja natječaja, tko je bio tako hitar pa da to tako brzo dostavi. Smatram da je to nemoguće i da su određene osobe raspolagale povlaštenim informacijama i o kriterijima i o rokovima natječaja, pa su, kako se pokazalo, oni koji su prvi predali ponude najčešće i dobili potpore, mada su i drugi imali slične uvjete kao i oni. Očito je da je netko morao znati sve to unaprijed i sve imati spremno za prijavu. Da se radi o samo jednoj ponudi ili dobitniku tih potpora još bi se moglo reći da je pogreška, ali se tu radi o čitavom nisu tih ponuda i korisnika koji su ih na takav način dobili", kazao je Panenić.

Istaknuo je i da u ovako kratkom vremenu nisu stigli obići korisnike odnosno dobitnike potpora jer ih ima, kako kaže, jako puno, ali se nada da neće utvrditi da te potpore nisu nenamjenski utrošene.

"Nadam se da buduće kontrole i provjere kod korisnika tih potpora neće utvrditi da su imali povlaštene informacije, što bi bilo tragično kao i što je tragično da sada netko hvali nekog načelnika iz neke općine koji je dobio te potpore, a nije se ponašao u skladu s pravilima", ocijenio je Panenić, istaknuvši da je kontrola i provjera dobitnika potpora posao i budućeg ministra gospodarstva, ako to on više ne bude.

Na kraju je kazao da je prošle godine ukupna vrijednost svih šest javnih poziva za dodjelu bespovratnih potpora Ministarstva iznosila 25,5 milijuna kuna te da je sve odluke o dodjeli potpora potpisivao bivši ministar Vrdoljak.

Ove godine Ministarstvo nije objavilo niti jedan javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, nego samo nekoliko poziva za dodjelu sredstava putem EU fondova, ali je najavio da se idući tjedan može očekivati javni poziv za dodjelu 40 milijuna kuna potpora za industriju. Ocijenio je da je 2015. bila i predizborna godina, pa "da se moguće i zato dijelilo tako kako se dijelilo".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag