Obavijesti

News

Komentari 34

Zbog par kuna duga Čistoća je u travnju izgubila 141.120 kn

Zbog par kuna duga Čistoća je u travnju izgubila 141.120 kn
2

Zagrebačka Čistoća je ispravke računa s iznosima u lipama zakonski bila prisiljena slati pismima na adrese 49.000 Zagrepčana. A problem je mogao biti i puno veći...

VIDEO

Zahvaljujući gotovo neprimjetnoj računalnoj pogreški od samo 13 lipa, zagrebačka Čistoća u travnju je izgubila više od 140.000 kuna.

Čitatelj 24sata požalio se prije nekoliko dana da ga je Čistoća pismom obavijestila da mu je za ožujak ispostavljen previsok račun. Oštećen je za 13 lipa, za koliko će mu biti umanjen sljedeći račun. Čitatelj je bio zgrožen trošenjem javnog novca na obavijesti pismom od minornog značaja. Iz Čistoće su nam rekli da su zbog pogreške u informacijskom sustavu za ožujak građanima izdali 49.000 ispravaka računa.

- Čistoća nije slala obavijesti o opomenama nego storna računa, zbog pogrešno obračunatih zateznih kamata do kojih je došlo zbog programske pogreške - odgovorili su nam iz Čistoće na upit koliko su ispravaka građanima poslali na iznos manji od pet kuna.

Bili su zakonski obavezni sve slati pismeno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dostava pisma kurirskom službom košta 2,88 kuna, što znači da je 49.000 ispravaka Čistoću koštalo 141.120 kuna. I to bez troškova na radnike u pripremi pisama. U Čistoći ističu da su bili zakonski obavezni slati sve pismeno. Prema izmjenama Pravilnika o PDV-u iz srpnja 2011. godine, bez obzira na iznos, stornirani račun se mora ponovno slati u obliku u kojem je poslan. A problem je mogao biti i puno veći.

Po pravilniku koji datira još iz doba HDZ-ove vlade, korisnik u slučaju ispravka mora vratiti originalni račun. U slučaju gotovo 49.000 Zagrepčana to se nije tražilo, a značilo bi možda i tri puta više troškove obične prepiske između Čistoće i građana da bi se zadovoljilo slovo zakona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a