Obavijesti

News

Komentari 7

'Želim biti stolar jer ću se tako jednog dana lakše zaposliti'

'Želim biti stolar jer ću se tako jednog dana lakše zaposliti'
1

ODABIR ZANIMANJA Među bjelovarskim osnovcima koji ove godine završavaju osmi razred sve su popularnije strukovne, tehničke i obrtničke srednje škole ...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Više od 800 učenika osnovnih škola sudjelovalo je na Danu profesionalnog usmjeravanja u Bjelovaru. Dan je organizirao područni ured za zapošljavanje s ciljem upoznavanja učenika s mogućnostima srednjoškolskog obrazovanja i odabora zanimanja.

Budući srednjoškolci su interesom slušali što im škole nude. Jedna od učenica 8. razreda iz Bjelovara rekla nam je kako joj ocjene kroz osnovnu školu dopuštaju da bira u koju će od srednjih.

- Sve sam razrede prošla s odličnim pa ću tako i završni s pet nula. Mislila sam poći u Gimnaziju, ali sam nakon ove prezentacije pomalo zbunjena jer vidim da i Tehnička škola, a mene upravo taj put i privlači, nudi dobar obrazovni program. Željela bih ići na Građevinski fakultet pa ću sad razmisliti između Gimnazije i Tehničke škole u Bjelovaru – rekla nam je mlada sugovornica koja završava osnovnu školu.

Mnogi su pitali starije kolege, koji su im govorili o školama koje oni pohađaju, koji ih je razlog naveo upravo na to zanimanje.

- Pohađam 4. razred Tehničke škole, smjer računarstva. Glavni razlog je taj što je to zanimanje jedno od najkonkurentnijih na svjetskom tržištu rada. Nastavit ću studij jer imam dobar temelj, a i ocjene koje će mi to omogućiti. Pozivam mlade koji imaju afiniteta prema računalima da krenu našim stopama – kaže Nikola Cepanec, učenik bjelovarske Tehničke škole.

No ne razmišljaju svi o studiju, nego kroz obrtnička zanimanja vide svoju budućnost i priliku za brzo zaposlenje. Jedan od njih je i budući stolar Neven Vezmar. Njegov izbor je određen još na početku osnovnog školovanja jer se tim poslom bavi i njegov otac, a to je i deficitarno zanimanje. Neven kaže kako je potražnja za stolarima golema. Ne samo u zemlji, nego i u inozemstvu. Uz tokarski stroj na kojemu je Vezmar pokazivao svoje umijeće, puno se učenika okupilo i oko CNC stroja koji su predstavili iz bjelovarske Obrtničke škole.

Da se pomalo mijenja stav prilikom izbora životnog poziva svjedoči i pojačani interes za zanimanja koja otvaraju vrata u potrazi za poslom.

U bjelovarskoj Tehničkoj školi koja svake godine upisuje četiri razreda koja su uvijek popunjena. Najveći je interes za računarskog tehničara. Odmah potom dolaze elektrotehničari, građevinski i računalni tehničari za strojarstvo. Iako je potražnja na burzi najveća za računalnim tehničarem za strojarstvo, nekako je to buduće zanimanje učenicima nakon završene osmoljetke najmanje atraktivno. Teška gospodarska situacija i sve manji broj obrtnika u velikoj mjeri se odražava i na upis u Obrtničku školu.

- Kako je upis u obrtnička zanimanja vezan uz praksu to nam stvara poteškoće jer je sve manje mjesta na kojima učenici mogu odraditi praktični dio – rekao nam je ravnatelj bjelovarske Obrtničke škole Branko Cvetković.

U tu će se trogodišnju školu i ove godine upisati 100 učenika u devet zanimanja. Drugi problem je u tome što za novo zanimanje automehatroničar nema dovoljno licenciranih majstora koji bi omogućili praktični dio nastave. Donedavno je godinama najatraktivniji poziv je bio onaj za automehaničara, ali je zadnjih nekoliko godina najveći interes za CNC operatora. To potvrđuje i podatak kako to zanimanje nije “predodređeno” samo za muški spol, nego se sad obrazuju i djevojke. Prije svake školske godine na prof. Cvetković mora dogovoriti gdje će budući učenici odraditi praksu.

Godinama je Medicinska škola u Bjelovaru za neke “usko” grlo jer interes za ta zanimanja premašuje mogućnosti upisa. Svake druge godine upisuje za zanimanje zubotehničara i farmaceutskog tehničara. Da je zanimanje za Medicinsku školu golemo pokazuje i podatak da u Bjelovar dolaze iz svih krajeva Hrvatske.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"