Obavijesti

News

Komentari 152

'Želim vratiti povjerenje birača, ali i političku vjerodostojnost'

'Želim vratiti povjerenje birača, ali i političku vjerodostojnost'
4

Hrvatskoj treba vodstvo koje poznaje izazove s kojima se susreće unutar svojih granica, ali i u okviru Europske unije, poručio je Andrej Plenković u Splitu

VIDEO

Četvorica predsjednika dalmatinskih županijskih organizacija HDZ-a: Branko Bačić, Ante Sanader, Nediljko Dujić te Božidar Kalmeta podržali su kandidaturu europarlamentarca Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a.

Govoreći o svojim ambicijama, Plenković je u Splitu gdje se sastao s predsjednicima županijskih organizacija, naglasio kako članovima stranke želi dati novi impuls, vratiti povjerenje birača, a prije svega vratiti HDZ-u političku vjerodostojnost.

Također, istaknuo je važnost gospodarstva, socijalne problematike te razvoj i punu integriranost Hrvatske u Europskoj uniji dodavši kako su to teme kojima će se baviti u kampanji. 

- Hrvatskoj treba vodstvo koje poznaje izazove s kojima se susreće unutar svojih granica, ali i u okviru Europske unije. Trebamo znati odgovoriti na izbjegličku krizu, prijetnje terorizmom te gospodarsku krizu – kazao je Plenković dodajući kako sve dobro što se dobro radilo u posljednjih 26 godina, naglašavajući počast braniteljima, dr. Franji Tuđmanu i utemeljiteljima, treba artikulirati u drugom vremenu i osigurati političku i pravnu sigurnost te gospodarski rast.

Inače, Andrej Plenković je došao u Split gdje će sudjelovati na Ljetnoj školi Europske mreže ideja, skupu  kojega organiziraju Europski pučani, a koji će se idućih nekoliko dana održavati u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani.

'Cijenim Milinovićevu odluku'

Plenković je danas ostao bez još jednog mogućeg protukandidata nakon što je i Darko Milinović odustao od utrke za šefa stranke. 

- Odluka kolege Milinovića njegova je osobna odluka i ja ju cijenim. Danas smo razgovarali o tome kako najbolje vidimo da možemo pomoći HDZ-u u pripremama za parlamentarne izbore i mislim da je taj razgovor bio vrlo konstruktivan i da će pridonijeti konsolidaciji HDZ-a u sljedećem razdoblju - kazao je Plenković u Dnevniku N1 televizije

'Ne možemo biti stranka krajnosti'

Na pitanje je li mu uzor njemački CDU, Plenković kaže kako želi da HDZ bude identitetski vrlo precizno definiran. 

- Znamo da smo utemeljeni i na narodnjaštvu i na demokršćanskoj baštini i univerzalnim humanističkim načelima. U središte našeg rada stavljamo čovjeka i obitelj, želimo prosperitet hrvatskih građana i želimo da naše djelovanje bude u skladu i s onim što naši prijatelji na razini EU nastoje učiniti. Mi smo stranka matice, ne možemo biti stranka krajnosti. Želim HDZ kao okupljajuću, pomirbenu i državotvornu stranku, kako je to htio i njen prvi predsjednik, Franjo Tuđman - ustvrdio je.

'Hasanbegović je intelektualac koji može privući velik broj birača'

Odgovor na pitanje je li otvoren za suradnju s HSP AS i Hrastom izbjegao je tvrdnjom da je trenutačno orijentiran na kampanju u HDZ-u. 

Jedini preostali protukandidat koji se spominjao proteklih dana, a koji se još nije izjasnio o svojoj kandidaturi za šefa stranke je Zlatko Hasanbegović. Plenković ga smatra intelektualcem s respektabilnom karijerom. 

- Hasanbegović je čovjek s kojim sam imao priliku razgovarati u Bruxellesu, mislim da je intelektualac, s vrlo preciznim i jasno definiranim stavovima i s vrlo respektabilnom znanstvenom karijerom. On može privući velik broj birača. Cijela aktivnost, ne samo gospodina Hasanbegovića, nego i svim ministara u Vladi, bila je ograničena na 5 mjeseci. Cjelovitu odluku o radu Vlade moći ćemo donijeti tek u narednom vremenu. Mislim da je najbolje da on sam donese svoj sud kako je radio - kazao je. 

Velika koalicija HDZ-a i SDP-a nije na dnevnome redu 

Rezultate anketa prema kojima SDP trenutačno bježi HDZ-u čak 10 posto Plenković drži “refleksijom birača na recentna biranja na razini vlade, neuspjelog preslagivanja i izglasavanje nepovjerenja Vladi”. 

Moguća velika koalicija HDZ-a i SDP-a, koja se spominje zadnjih dana, nije po njegovim riječima “na dnevnom redu u ovome trenutku”. O Tomislavu Karamarku je rekao da je “bivši predsjednik HDZ-a, koji je dao ostavku i član je stranke, član Središnjeg odbora kao i svi ostali zastupnici”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca