Obavijesti

News

Komentari 134

Prosvjedni marš stotinjak žena u Zagrebu: "ZOR mora pasti..."

Prosvjedni marš stotinjak žena u Zagrebu: "ZOR mora pasti..."
8

Osim traženja primjene 40 posto ženskih kvota na izborima, ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje žene su upozorile i na štetnosti novog Zakona o radu

VIDEO

Međunarodni je dan žena, dan kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

Dan žena podsjetnik je na 8. ožujka 1908. godine kad je 15 tisuća žena zaposlenih u newyorškoj tekstilnoj industriji prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i bolje uvjete rada. Danas, više od 100 godina kasnije, ista slika: 'Žene su i dalje diskriminirane na različite načine, osobito na tržištu rada, a i u politici'

Kako javlja Media Servis tu tezu predsjednika Ive Josipovića potvrđuju i konkretne brojke. 

U Hrvatskom saboru svega je 24 posto žena, pet posto je županica, osam posto gradonačelnica, a na čelnim funkcijama u poduzetništvu je njih 25 posto. 

'Poslodavci izbjegavaju zaposliti žene u fertilnoj dobi'

Pravo žena na potpunu ravnopravnost s muškarcima još uvijek nije ostvareno, slaže se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

- Žene se danas uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme, a poslodavci izbjegavaju zaposliti žene u fertilnoj dobi ili one koje već imaju djecu - kaže Ljubičić.

Potrebno je uključiti žene u sve razine vlasti, u ravnopravno sudjelovanje i donošenje odluka poruka je koju su uoči Dana žena poslali potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i šef Sabora, Josip Leko.  

- Pravo na angažman mora biti jednak bez obzira na spol - rekla je Pusić.

- Bez podizanja svijesti u društvu o ulozi žene i njihovoj ravnopravnosti s muškarcima teško je zamisliti napredak na tom području zaštite ljudskih prava - poručio je Leko.

Josipović: U mom uredu žene dominiraju

A prvi među jednakima, predsjednik Josipović, to zna, pa zaključuje: 'Moram se malo pohvaliti i reći da u ovom uredu ne samo da je jednaka zastupljenost žena nego one i dominiraju brojem, pa i na onim najistaknutijim funkcijama... osim jedne. Ali to je stvar izbora'.

Prosvjedovalo stotinjak žena: ZOR mora pasti

Nećemo zaboraviti osam sati rada, osam sati kulturnog uzdizanja i osam sati odmora, poručilo je u subotu stotinjak aktivistkinja za ženska prava i socijalnu pravdu u prosvjednom maršu zagrebačkim ulicama povodom Međunarodnog dana žena protiveći se novom prijedlogu Zakona o radu (ZOR). Marš su organizirale aktivistkinje iz Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa i Ženske fronte za radna i socijalna prava, a pridružili su mu se i njihove sindikalni kolege. 

- Sačuvajmo rad na neodređeno, Nećemo zaboraviti 8+8+8, Ne prihvaćamo demontažu socijalne države, ZOR mora pasti - samo su neke od parola koje su nosile aktivistkinje od Zavoda za zapošljavanje u Zvonimirovoj ulici do Trga bana Jelačića u koloni u kojoj su se vijorile brojne ljubičaste zastave na kojima je pisalo jednostavno "8. ožujka". 

Aktivistkinje zahtijevaju radni tjedan do 40 sati i osam sati prekovremenog rada, ugovor o radu na neodređeno vrijeme na najdulje dvije godine, ograničavanje broja ugovora o radu na neodređeno u jednoj tvrtki, vraćanje žena nakon porodiljnog dopusta na isto radno mjesto.

Prosvjed u Puli - 'Revija u štrajku'

- J...te se, neće dovijeka - poručila je Vedrana Rudan odgovornima na prosvjednom skupu radnika i radnica modne kuće Arene u Puli. 

Na stotine ljudi okupilo se na manifestaciji "Revija u štrajku" na kojem su zbog neprimanja plaća mjesecima radnici Arene ali i brojni Puljani u znak podrške prošetali crvenim tepihom noseći odjevne predmete te renomirane pulske modne kuće

- Ovo je hrvatski problem, ljudski problem. Kriminalci koji vladaju našim životima i koji su oteli našu Hrvatsku drže nas za budale. Treba razj...ti te vragove i oteti od njih ono što su ukrali nama, našoj djeci i unucima - oštra je bila Vedrana Rudan. 

U znak podrške radnicima Arene pročitana su i brojna pisma da radnici ne odustaju od svoje borbe za radnička prava. Među ostalim i radnici Kamenskog te bivši radnici Industrogradnje  podržali su prosvjedni skup upućenim pismom u kojem su poručili radnicima Arene "Ne odustajte".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je