Obavijesti

News

Komentari 134

'Žene trebaju napustiti ulogu žrtve i biti pokretači promjena'

'Žene trebaju napustiti ulogu žrtve i biti pokretači promjena'
1

Žene su bile oruđe rata, posebno u Vukovaru i Srebrenici, rekla je predsjednica u Istanbulu i dodala kako je nasilje nad ženama i danas stvarnost u svijetu

VIDEO

Samo 12 posto svjetske humanitarne pomoći odlazi za specifične potrebe žena i djevojčica, a tek jedan posto udrugama koje se bore za ravnopravnost žena, upozorila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u utorak na humanitarnom summitu u Istanbulu supredsjedala okruglim stolom o ravnopravnosti spolova i naglasila da žene moraju postati pokretači promjena u društvu.

Problemi žena često nisu prepoznati u društvima zahvaćenim ratnim sukobima, ustvrdila je predsjednica te pozvala na potrebu boljeg obrazovanja žena, ekonomskog osnaživanja i osiguravanja njihova reproduktivnog zdravlja.

- Treba promijeniti način razmišljanja. Prestati razmišljati o nasilju nad ženama, posebno seksualnom nasilju u sukobima kao o činjenici rata, već treba o tome razmišljati kao o nečemu što je potpuno nedopustivo. I naravno o stereotipima, kad je riječ o ženama i jednakosti spolova, koje trebamo ukloniti ne samo iz društava u sukobu nego i iz naših vlastitih društava - rekla je predsjednica posljednjeg dana prvog svjetskog humanitarnog summita.

Obraćajući se predstavnicima 13 država na okruglom stolu, prisjetila se i ratnih stradanja u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, gdje je tisuće žena bilo izloženo masovnom silovanju i seksualnom nasilju. 

- Žene su bile oruđe rata, posebno u Vukovaru i Srebrenici - rekla je predsjednica.  Dodala je i kako je nasilje nad ženama i danas stvarnost u svijetu, navevši primjer socijalne isključenosti žena u Afganistanu.  

Na skupu je upućen apel za pomoć u osnaživanju uloge žena u odlučivanju i sprečavanju nasilja nad ženama, a upozoreno je i na nedostatnu primjenu UN-ovih rezolucija usmjerenih na jačanje uloge žena, borbu protiv seksualnog nasilja nad ženama i djecom u oružanim sukobima, te na ulogu žena i njihovih potreba u izgradnji mira nakon  sukoba.

- To je sramota za sve nas. Sramota je što se ne provode rezolucije UN-a, prihvaćene prije nekoliko godina o ulozi žena i njihovim potrebama u izgradnji mira, te aktivnoj ulozi žena u mirovnim procesima - rekla je hrvatska predsjednica.

Pozvala je na izgradnju nove politike koja će omogućiti ženama da postanu ravnopravni sudionici društva.

- Žene trebaju napustiti ulogu žrtve i postati pokretači promjena - poručila je. Istaknula je i kako je dokazano da ekonomski procesi imaju veću šansu za uspjeh, a gospodarstvo cijele zemlje napreduje, kada su žene uključene u mirovne i ekonomske procese.

Hrvatska predsjednica govorila je i o potrebi skrbi za reproduktivno zdravlje žena, ocijenivši nedopustivim velik broj mrtvorođene djece i smrti pri porodima u nekim dijelovima svijeta.

Trebamo sve učiniti da olakšamo zdravstveni pristup svim tim ženama, rekla je hrvatska predsjednica i pozvala na proširivanje humanitarne pomoći širom paletom zdravstvene skrbi i njege za žene i djevojčice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore