Obavijesti

News

Komentari 12

Životinja iz bajke zaustavila automobile i prešla cestu

Životinja iz bajke zaustavila automobile i prešla cestu
9

Došetao iz Slovenije: Neobični lopatar koračao je Murskim Središćem. Vozači su u petak poslijepodne zaustavljali automobile kako bi sigurno prešao preko ceste

VIDEO

Koje kobasice! To sam prvo pomislio u ovoj recesiji. A onda sam shvatio da je to predivna životinja kakva se susreće samo jedanput u životu, opisao nam je susret s bijelim jelenom u Murskom Središću čitatelj 24sata Stjepan Tarandek.

On se u petak poslijepodne vozio makadamskim putom i primijetio jedinstvenu životinju. Odmah je stao, izašao iz automobila i krenuo joj u susret.

- Nije se uplašio. Prišao sam mu na samo dva metra. Rekao sam: ‘Ajde, budi dobar, da te snimim’. A on, kao da me razumio, stao je i pozirao - rekao je Stjepan.

Uskoro su došli i drugi ljudi. Jelen je odšetao do obližnje asfaltirane ceste. Vozači su zaustavljali automobile kako bi predivna životinja mirno prešla prometnicu. Stjepan se prisjetio da mu je vulkanizer u Sloveniji prije nekoliko dana rekao kako se priča da je nekom odlutao jelen. Kaže da je ovaj došao upravo iz smjera Slovenije. 

- Iz Europske unije je, eto, jelen pobjegao u Hrvatsku - našalio se čitatelj Stjepan Tarandek.

Prof. dr. Zdravko Janicki s Veterinarskog fakulteta kaže da je bijela dlaka poremećaj. 

- Albinizam se pojavljuje u divljači koja se pari u srodstvu. Međutim, ako je jelen bijel, ne mora obavezno značiti i da je albino. Postoje i blaže genetske pogreške koje mogu izazvati promjenu boje dlake - pojasnio je prof. dr. Janicki.

Opjevao ga Vladimir Nazor, a slikao Ivan Generalić

Gotovo je nevjerojatna sličnost stvarnog međimurskog bijelog jelena s jelenom što ga je ovjekovječio veliki majstor naive Ivan Generalić. On je bijelog jelena slikao još davne 1956. godine ilustrirajući najljepšu dječju bajku Vladimira Nazora - “Bijelog jelena”. Priča o guščarici Anki koja spašava bijelog jelena iz zatočeništva poslužila je i kao predložak za legendarnu dječju seriju “Jelenko”, i koju su režirali Obrad i Maja Gluščević 1981.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Stiže nam veliko nevrijeme! Iz civilne zaštite izdali upozorenje: 'Pratite prognozu i zaštitite se'
MOGUĆE POPLAVE

Stiže nam veliko nevrijeme! Iz civilne zaštite izdali upozorenje: 'Pratite prognozu i zaštitite se'

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj očekuje se nestabilno vrijeme, uz narančasto upozorenje - drugog stupnja od moguća 3 - za često obilne pljuskove s grmljavinom, lokalno nevrijeme i bujične poplave

Potop na Krku! Auti pod vodom, mještani: 'Ovo je prestrašno...'
FOTOGALERIJA

Potop na Krku! Auti pod vodom, mještani: 'Ovo je prestrašno...'

Poplavila je robna kuća, trgovina Krk i nekolicina drugih objekata koje sad ispumpavaju. Poplavilo je i polje "Kimpi". Ovdje Krčani uzgajaju svoje voće i povrće koje je sada većinom pod vodom, rekao nam je čitatelj
Kod Bjelovara otkriveno leglo zmija: 'Nikad ih nije bilo više. Ovo mi je jedan od većih ulova'
ZMIJOLOVCI U AKCIJI

Kod Bjelovara otkriveno leglo zmija: 'Nikad ih nije bilo više. Ovo mi je jedan od većih ulova'

Nije ovo nenormalno, one su se tu izlegle, u blizini je jedan potok i tu su se izlegle i tu su bile u skladištu koje je obloženo pločama, kaže nam Karamazan