Obavijesti

News

Komentari 492

Zoki se ponašao kao mentor, Plenki smiren do samog kraja

Obrazovanje: Oba šefa stranaka obećavaju porezno rasterećenje i nastavak reforme obrazovanja. Ne misle prodavati autoceste, ali niti ukidati županije i općine...

VIDEO

Prva debata nakon trinaest godina protekla je uljudno, kulturno, u sučeljavanju argumenata, uglavnom oko sadašnjosti i budućnosti, manje oko prošlosti.

U raspravi koju je Andrej Plenković pri kraju emisije ocijenio “sportskom debatom”, dva su šefa vodećih hrvatskih stranaka rekli kako bi vodili državu ako dođu u priliku. Iz njihova je nastupa jasno da ni HDZ ni SDP ne računaju na velike reforme. Ukidanje županija, općina i gradova neće doći na dnevni red, vodio vladu HDZ ili SDP. Kurikularna reforma će se nastaviti, samo je Milanović sklon Jokićevom pristupu, dok Plenković misli da tim za reformu treba učiniti “pluralnijim.” Ni SDP ni HDZ ne kane prodavati, monetizirati, ili na neki drugi način mijenjati status autocesta. MIlanović je protiv poreza na nekretnine, u bližoj i daljnjoj budućnosti, dok Plenković o tom pitanju nije imao jasan stav. Dva, de facto, kandidata za premijera, razlikuju se u viđenju poreza, ali ne dramatično: HDZ bi u prvoj godina mandata smanjio PDV na 24 posto a u drugoj na 23, dok bi SDP to radio sporije. Na pitanje o velikoj koaliciji obojica su dali nejasan odgovor.

I Milanović i Plenković ostali su tijekom debate u svojim biračkim tijelima, i oba su odlično iskoristili prostor, kaže komunikacijski stručnjak Krešo Macan.

Macan: Milanović je bio bolji

- Imamo - nastavlja on - kandidate za premijere, jer je Plenković rekao da će biti premijer, što je potvrda da je format bio dobar. Obojicu će njihovi birači hvaliti, i ova je debata služila tome da se potvrde u svom biračkom tijelu, dok će sljedeća rasprava imati drugi cilj - pridobijanje neodlučnih.

Milanović je - smatra Macan - u raspravi bio za prsa bolji, zbog energije i poznavanja materije.

U sučeljavanjima je inače manje važan sadržaj, od forme. Široka publika gleda i ocjenjuje geste, govor tijela, samouvjerenost, mimiku, znanje, i konačni zaključak stvara na temelju dojma. Debata je počela pitanjem voditelja, Mislava Togonala, što suparnici misle jedan o drugom. Milanović je polaskao Plenkoviću rekavši da je “jedan od najboljih diplomata, profesionalan, pedantan, hladan,” te da “uživa visoku reputaciju” uz laganu ogradu: “nismo se puno privatno družili”. Plenković je uzvratio agresivnije: “Kolega Milanović je bio jako dobar diplomat, žao mi je što nije bio takav premijer”.

Govor tijela bio je pomalo iznenađujući. Zoran Milanović tijekom većeg dijela emisije zauzimao je ofenzivniji stav; držao je obje ruke na stolu, i u poluokretu čekao povode za napad na protivnika. Andrej Plenković je pak uglavnom gledao u kameru, ili u voditelja, i imao lice Bustera Keatona - miran, hladnokrvan, staložen, iznosio je svoje stavove vrlo koncentirano ali i dosta opušteno. Gledatelji su primijetili da se tijekom cijele emisije nasmijao samo jednom no očito nije imao problema sa samopouzdanjem.

Dominantni i žestoki Milanović ponašao se kao mentor 

Obojica su koristili svoja najjača oružja. Zoran Milanović je očito danima razmišljao kako da modificira nastup obzirom na činjenicu da HDZ više ne vodi Tomislav Karamarko, s kojim je mogao lako izaći na kraj, pa je zaključio da je ključna njegova prednost sadržana u riječi “iskustvo”. Plenković je, naime, čovjek snažne memorije, poliglot, “odlikaš” koji je u stanju naučiti i reproducirati bilo koji sadržaj, usput budi rečeno, savršenom, spikerskom dikcijom, no nema iskustvo s vođenjem države, radom na proračunima, komunikaciji s ministarstvima i sl. Zato se Milanović tijekom većeg dijela rasprave postavljao kao mentor, učitelj, senior partner. “Plenković ne razumije”, “kolega nema iskustva”, “Plenković daje općologijske odgovore”, govorio je dosta često.

Tolušić: Plenković smiren i staložen

Andrej Plenković doista je savršeno naučio izreći svaku materiju, no vladu nije vodio, što je Milanović koristio za kritiku. Plenkovićeve zamisli snižavanja poreza, Milanović je dočekivao analizom o tome koliko bi takvo smanjenje poreza koje predlaže HDZ izazvalo “rupe” na drugoj strani, npr. u proračunu ili jedinicama lokalne samouprave. “Znate li kolika je proračunska rupa koju predlaže HDZ - 11 milijardi kuna. Mislio sam da se šale, ali sad vidim da je istina...” “Gospodin Plenković ne zna, ali autoceste nisu izgrađene novcem poreznih obveznika, za njih je formirano posebno poduzeće”, itd. U nekim trenucima čovjek bi se lako prevario oko toga tko je od sudionika debate lijevo a tko desno. Milanović je rekao da mu je djed bio u ustašama, smatra da bi Markov trg trebalo preimenovati u Trg Franje Tuđmana i vitirao je Papu. S druge strane, Andrej Plenković je rekao kako bi išao na obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovicu te je zajamčio sva prava manjinama i iskazao vrlo tolerantne stavove prema istospolnim zajednicama, koje ipak ne poistovjećuje s brakom.

- Po mom mišeljnju, Andrej Plenković bio je super, ali što je još važnije, to misle i svi drugi ljudi koji su gledali debatu, a koji nisu u HDZ-u. Bio je smiren i staložen, za razliku od bahatog Milanovića - kaže Tomislav Tolušić iz HDZ-a.

Kosor: Sučeljavanje je bilo dosadno i predugačko

Jadranka Kosor, koja sjajno poznaje obojicu - Plenkovića je i upisala u HDZ - smatra da je rasprava bila dosadna i predugačka. Iznenadilo ju je da je HDZ odustao od svih reformi. Sučeljavanja te vrste po njenom bi mišljenju trebala biti kraća, a dobro bi bilo da se u perspektivi sučeli i više kandidata.

- Milanović mi se - kaže bivša premijerka - činio, iznenađujuće, čak i koncilijantniji od Plenkovića. Oni se u mnogo čemu slažu, ali je to Plenković nastojao sakriti, i zatajtiti bliskost, dok je Milanović bio iskreniji, pokazivao je vrlo jasno, i toga se nije sramio, da imaju zajedničku prošlost, da su o mnogočemu razgovarali. Imali zajedničke stavove, što je Milanović govorio otvoreno a Plenković nastojao zatajti. Milanović je Plenkovića nekoliko puta pohvalio, a Plenković njega nije ni jednom. Mislim da je Plenković učinio grešku kad je rekao “morat ćete preko vikenda proučiti naš program”, a program nije gotov i bit će predstavljen tek u utorak.

Prma njenoj procjeni, Andrej Plenković bez ograda je pokazao da računa na Zlatka Hasanbegovića, koji je kolateralni dobitnik ove debate.

Kolarić: Milanović bahat, Plenković smiren do kraja

- Milanović bahat, docira, paternalizira. Plenković smiren do kraja, ledeno podbada. Milanović ima prednost dugogodišnjeg političkog i medijskog iskustva, Plenkoviću je tu tanji i to se vidjelo, naročito na početku. Dvije su, po njoj, ključne Milanovićeve taktike: povezivanje Plenkovića s nasljeđem HDZ-a i isticanje vlastitog iskustva. Plenkovićeve taktike su: hladno provociranje, izvlačenje MIlanovićeva karaktera na čistac, odmak od Karamarkova naslijeđa - komentirala je na facebooku komuniakcijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić.

Teško je ne primijetiti prijazan, možda prijatejski odnos dvojce ljudi, pa se logičnim postavlja pitanje - je li vlada u kojoj bi sjedila njih dvojica baš nemoguća?

Kao ‘Andrija i Anđelka’

Unutarstranačke debate su bile oštrije, MIlanović i Plenković izgledali su kao prijatelji koji se ležerno prepiru, bez teških emocija.

Velika koalicija?

S tobom bih mogao, ali sa tvojom strankom ne, rekao je Milanović Plenkoviću na kraju sučeljavanja.

Prednosti

Milanović se najviše oslanjao na iskustvo, a Plenković na znanje, retoričke vještine i činjenicu da je novo lice

'Mamin očuh bio je ustaša'

Rečenica koja je najviše podsjetila na prošlost, izrekao ju je Milanović, kojemu se historičarske debate gade, a nije im sklon ni Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 492
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca